Philips Lightning, som numera går under namnet Signify, har med sin Hue-serie genom åren skämt bort oss med otaliga mängder smarta lampor och är numera något av en oldtimer tillika den mesta kända tillverkaren när det gäller smart belysning.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Signifys senaste skapelse Festavia är som gjord för att skapa den där magiska julstämningen. 250 färgsprakande smarta ljuskällor till granen med massor av inställningsmöjligheter är ett välkommet, om än dyrt, tillskott till ett redan innovativt och kompetent ljussystem. En mer human prislapp hade förärat Festavia full pott!

Positivt

  • Läcker anpassningsbar ljussättning till granen
  • Smidig app
  • Lång kabel, hela 250 lampor

Negativt

  • Ej anpassad för utomhusbruk
  • Dyr

Produktportföljen är gedigen, men någon renodlad ljusslinga specifikt att klä granen med har än så länge ”lyst” med sin frånvaro. Tills nu. Den nya ljuskällan i Philips Hue-familjen lystrar till namnet Fåstaviga och som av en händelse lanseras den nu lagom till julpyntet. 
Philips Hue Festavia
Philips Hue Festavia

Lång slinga

Ljusslingan är en 20 meter lång kabel med 250 dioder som levereras virad runt en spole i hårdpapp med strömförsörjningsenheten placerad i mitten. Spolen är för övrigt ämnad för att återanvändas och är en smart och smidig lösning för att förvara slingan när inte används.

Är du sedan tidigare bekant med Hue och den tillhörande appen är du också medveten om hur enkelt det är att komma i gång. Är det din första lampa kommer du att bli positivt överraskad – ladda ned appen, plugga in kontakten och följ de tydliga instruktionerna.    

Philips Hue Festavia

Precis som när det gäller de flesta Philips Hue-lampor kan de styras direkt från din mobil via bluetooth eller över ditt trådlösa wifi-nätverk och då med hjälp av en brygga, Philips Hue Bridge. Det senare alternativet är att föredra, åtminstone om du vill kunna skapa anpassade scener, samt styra belysningen var du än befinner dig i huset eller fjärrstyra dem från distans. Med Bluetooth har du en begränsad räckvidd och kan enbart ansluta upp till 10 lampor, med bryggan upp till 50 lampor. En Hue bridge kostar runt en femhundring och är en väl värd investering om du menar allvar med ditt Hue-system.

Film – se när vi testkör Philips Hue Festavia på Instagram:

Vägen till magi går via appen 

Nåväl, när appen hittat Festavia börjar det roliga. De 250 led-lamporna kan som mest delas upp i fem sektioner, du kan alltså ha upp till fem bestämda kulörer liksom även skapa en linjär gradient skala av dessa. Du kan addera olika effekter som resulterar i ett mer levande mönster, i skrivande stund finns tre varianter att välja mellan; ”kronljus”, ”eldstad” samt vår favorit ”glitter”.

Philips Hue Festavia

På det stora hela skiljer sig Festavia inte nämnvärt från tillverkarens övriga smarta lampor. Du kan ha olika scener och platsbaserade automatiseringar, exempelvis att slingan ska tändas eller släckas vid en viss tid eller att lamporna ska släckas när du lämnar hemmet. Det går även att inkludera slingan tillsammans med eller utan andra färgkompatibla hue-lampor i ett så kallat underhållningsområde och synkronisera dessa med exempelvis Spotify och låta ljuset pulsera i takt med ljudet.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Produkt: Philips Hue Festavia
Testad: December 2022
Tillverkare: Signify
Antal dioder: 250
Längd: 20 meter
Färgtemperatur: 2 200 – 6 500 K
Färger: Upp till 16 miljoner färgkombinationer
Sladdlängd strömadapter: 1,5 meter
Tillhörande app: Ja
Övrigt: Kompatibel med Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Assistant
Rek.pris: 1 759 kronor, lanseras inom kort

Betyg: 4 av 5