Testad produkt: Anker Nebula Vega
Pris: Kostar 7 336 kronor hos ComputerSalg

Hörlurar, högtalare, mobiltillbehör, kraftstationer och övervakningskameror. Anker och dess olika dotterbolag har många strängar på lyran. Även projektorer, under namnet Nebula.

Internationellt försöker de etablera Nebula som ett fristående varumärke, men nästan alla svenska butiker vi ser säljer projektorerna som Anker Nebula. Då kallar vi dem också för det, för att inte krångla till det.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Halvsvagt ljud och påtagligt fläktbrus är denna projektors enda riktigt svaga punkter. Men de är inte diskvalificerande dåliga, bara inte så kraftfulla som andra. Så trots det blir det en rekommendation. Du får en praktiskt portabel projektor med rätta uppkopplingen, smart tv-plattform med alla appar du behöver, inbyggt batteri, genomtänkt hantering och fin bild.

Positivt

  • God bildkvalitet
  • Lätt att trimma och ställa in
  • Slimmad form

Negativt

  • Inte så kraftfullt ljud
  • Påtagligt fläktbrus
M3 rekommenderar

Ett bra exempel på vad tillverkaren har att komma med är Nebula Vega Portable. Eller bara Nebula Vega, det finns ingen icke-portabel modell. Det är en kompakt dlp-projektor med 1080p-upplösning, som tillverkaren kallar för en Portable Home Cinema, byggd för att kunna bäras runt, snabbt duka upp i ett rum, rikta mot närmsta vita vägg eller portabla projektorduk och med minimalt krångel få en stor snygg bildyta.

Den har ett inbyggt batteri som uppges ge upp till tre timmars användning. Det är i ett batteriläge som ger dämpad ljusstyrka. Annars får du nöja dig med en och en halv timmes batteritid. Eller givetvis plugga in laddaren, en smidig liten 65 watts usb c-laddare. Du får med en opraktiskt kort sladd. Men det är å andra sidan lätt att skaffa en längre typ c till typ c-kabel.

Bara sex centimeter hög kan du ställa Anker Nebula på ett soffbord utan att det är risk att den är i vägen för den som sitter bakom. Den har elegant stilren form med matta ytor och rundade hörn, och en överlag hög kvalitetskänsla att bära runt på. Formen gör den också utmärkt lätt att stuva undan i en byrålåda när den inte används, eller slinka ner i en väska. Det är ett litet minus att den inte levereras med någonting att bära den i, så att den säkrare kan packas ner och tas med till sommarstugan eller en tillställning. Men visst kan du det om du inte är alltför vårdslös.

Nästan komplett med appar

Baktill sitter projektorns enda bildingång, en hdmi 2.0-port. Här hittar vi också två usb-portar. En typ c som enbart är till för att ansluta eladapter och en usb 2-port av typ a. Till den går det att ansluta usb-minnen med mediafiler. Till och med en datormus, om du skulle vilja det.

Anker Nebula Vega anslutningar
Inget överraskande här, bara en hdmi ocjh en usb. Typ c-porten är till för att ladda batteriet.

Menysystemet i projektorn är nämligen Android TV, komplett med Google Play-butik och möjlighet att ladda hem appar att strömma filmer, program och serier med, från Youtube till Disney+. Du har också inbyggd Chromecast och kan spegla bild från mobilen eller en dator med Chrome. För det mesta funkar den som vilken smart-tv som helst. Fast utan tv-kanaler.

Det finns faktiskt en liten orsak till att just ansluta en datormus. För en sak som saknas i Google Play är Netflix. Det går inte att ladda hem och installera, och du kan inte heller casta Netflix från en mobil. Det här är ett problem flera Android-baserade projektorer har, tack vare att just Netflix krånglar med kopieringsskydd och licenser mer än andra tjänster.

Det enda sättet att komma runt det är att installera mobil-versionen av Netflix, som de accepterar. Anker har en egen app som heter Nebula Manager som hjälper dig med det. Då den versionen är till för fingerstyrning behöver du pekarkontroll. Anker har även en app för det, men det är enklare att plugga in en mus om du har en liggande.

Rätta automatiken

Annars kontrollerar du allt med lätthet med en smidig liten fjärrkontroll. Den har volymkontroll, styrkors för meny- och appnavigering och snabbknapp som tar dig till inställningsmeny, hemskärmen, och till Google Assistent-röststyrning med inbyggd mikrofon i fjärren. Det är för det mesta allt du behöver. Vid enstaka tillfällen fryser menyn i några sekunder, men det är ingenting vi upplever problem med när vi är inne i appar.

Anker Nebula Vega fjärrkontroll
En enkel fjärrkontroll med brecis rätt snabbknappar för att förenkla navigeringen. Men fler kunde lagts till.

På fjärrkontrollen finns också en snabbknapp som aktiverar en fokus- och så kallad keystone-kalibrering. Nebula Vega stödjer automatisk keystone horisontellt, men inte vertikalt. Projektorn har en utfällbar fot på undersidan för att få upp bilden högre på en vägg, och då fungerar keystone-korrigeringen både snabbt och korrekt. Men är bilden sned får du se till att projektorn placerad och riktad rätt. Eller slå av den vertikala justeringen och trimma allt manuellt, vilket är lätt men tar tid.

Det mesta med bildjustering, skärpa och bildinställningar sköter projektorn automatiskt. Den som vill ha stenkoll på det får se sig om efter en annan projektor. Vi kan välja mellan tre lägen för färgtemperatur, och under videouppspelning går det att justera ljusstyrka, kontrast och färgmättnad. Men det gör inte så mycket åt toppljusstyrkan i bilden.

Bra bild för prisklassen

Det här är inte en svindyr proffsprojektor som ger perfekt hemmabioupplevelse. Men det är inte heller syftet, och med tanke på priset, runt 7 500 kronor i butik, så är det inte alls illa. 1080p-upplösning och ljusstyrka på 500 ANSI lumen är väl godkänt i prisklassen. Vi tycker att den gör ett bra jobb i de flesta situationer. Så länge det inte är fullt ljus i ett rum, eller vi försöker dra upp bildstorleken alltför mycket, så får vi både övertygande dynamik, rätt skärpa över hela bildytan och god kontrast.

Anker uppger att det ska gå att få hela 120 tums bildyta på drygt tre meters avstånd, men då krävs det verkligen ett helt nedsläckt rum för att det ska se okej ut. Men på knappt ett par meters avstånd eller mindre går det bra att kolla på en film på en 65 tums bildyta, även med lite ljus i rummet.

Nebula Vega

Den sista delen av upplevelsen med en portabel projektor är ljudet. Både ur högtalare och från fläktar. Det är Nebulas svagaste sida. Fläktarna är rätt så högljudda. Inte i rena decibel men luftflödet i maskinen har en vass och påträngande klang. Kanske just för att projektorn är så tunn som den är.

Enheten har två stycken fyra watts högtalarelement som ger rent ljud med bra stereospridning för en projektor. Det är dock ingen fyllighet i varken mellanregister eller bas, och trots Dolby Digital Plus-stöd så blir det en svag upplevelse. Det blir också ett minus för att Nebula Vega inte har något hörlursuttag. Det hade varit enklaste sättet att ansluta externt ljud.

Lyckligtvis är det inget som hindrar oss från att koppla upp extern högtalare via bluetooth. Du kan också använda projektorn som en bluetooth-högtalare till andra prylar, men det blir inte vårt förstaval för det, och det är rätt så bökigt att konfigurera.

Specifikationer

Produktnamn: Anker Nebula Vega
Testad: November 2022
Tillverkare: Anker/Nebula
Typ: Dlp
Upplösning: 1920x1080 bildpunkter
Hdr: Hdr10
Anslutningar: Hdmi, usb 2 typ a
Trådlös kommunikation: Wifi, bluetooth
Projektoravstånd (rekommenderat): 1,6-3,18 meter
Bildstorlek: 40-120 tum
Ljusstyrka: 500 ANSI lumen
Brinntid lampa: 30 000 timmar
Ljud: 2x4 Watt
Batteri: Ja, upp till 3 timmar
Mått: 19,2 x 19,2 x 5,9 cm
Vikt: 1,4 kg
Övrigt: Android TV, Google Cast, fjärrkontroll, bluetooth-högtalare
Pris: Kostar 7 336 kronor hos ComputerSalg
Garanti: 1 år

Betyg: 4 av 5