Testad produkt: Asus Zenbeam Latte L1
Pris: 4 690 kronor hos Amazon Sverige

De flesta portabla projektorer brukar gå att sortera in i en av två kategorier. Dels lågupplösta och ljussvaga miniprojektorer i fickformat, som du halar upp i ett mötesrum om du inte behöver mer än max en 40 tums Powerpoint-presentation på en vägg. Dels klart tyngre men flyttbara mediaprojektorer för den som då och då vill improvisera hemmabio men inte vill ha en fast projektor installerad.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Mer mobil än de flesta, och behändigt designad för att lätt kunna bära med sig. 720p-upplösning är acceptabelt med tanke på priset vi har inga stora klagomål på bildkvaliteten. Men ljusstyrkan är i lägsta laget för en bra filmupplevelse, och menyer, funktioner och hantering kunde vara mer genomtänkt och smidig. En del rena tankemissar i gränssnittet irriterar.

Positivt

  • Extra kompakt och bärbar
  • God bildkvalitet på små ytor
  • Överkomligt pris

Negativt

  • Jobbig att navigera och hantera
  • Ljusstyrkan räcker inte långt
  • Svagare ljud än väntat
  • Begränsat apputbud

Asus lilla projektor med det fantasifulla namnet Zenbeam Latte L1 placerar sig någonstans mitt emellan. En extra kompakt portabel mediaprojektor för hemmet eller en extra stor fickprojektor att ha i med sig på språng? Det är upp till dig. Du får 720p-upplösning, dubbla 5 watts-högtalare, och ett smart-tv-liknande system med möjlighet att strömma film direkt över wifi och att casta bilden från mobiler.

Zenbeam Latte L1 är bara stor som en rejäl kaffemugg, och utformad som en liten blomvas, en cylinder som är bredare i basen och sedan lätt avsmalnad uppåt. Den väger under 600 gram, har inbyggt batteri som räcker för filmvisning i mellan två och tre timmar beroende på ljusstyrka, och levereras med ett behändigt fodral att stoppa in den i för att ta med sig på språng.

Den är gediget byggd, med ytor i reptålig plast och greppvänlig nylonväv som dessutom ger den en proffsigt snygg stil. Den passar lika bra hemma som i mötesrummet. På ovansidan sitter alla kontroller, menystyrning, volymknappar, separat knapp för bluetooth-synkning och på-knapp. Det enda du inte hanterar här är fokus. Det kontrolleras manuellt med ett litet hjul på sidan. Det är helt mekanisk skärpeinställning och autofokus finns inte. 

Asus Zenbeam Latte L1
Hörlursport är alltid ett plus, det är det inte alla projektorer som har.

Helt utan tråd

Ungefär 5 500 kronor får du betala för den, vilket kanske kan ses som lite mycket för en relativt liten och ljussvag projektor utan full 1080p-upplösning. Steget i pris upp till exempelvis en Xiaomi Smart Projector 2 med ljusare och skarpare bild är inte enormt. Men det är en större och klumpigare enhet som saknar en sak som Asus har, ett inbyggt batteri som gör den hundra procent mobil.

Det uppges ge mellan 1,5 och 3 timmar projiceringstid. Under vårt test ser det på ett ungefär ut att också efterlevas. Det är i princip samma batteritid i alla portabla projektorer, lagom för en långfilm men inte mer. Här är själva batteriet mindre, då det är en mindre enhet, men dämpade ljusstyrkan gör att den räcker lika länge som konkurrenterna. De som har inbyggt batteri alls, alltså.

Ljusstyrkan är angiven till 300 LED lumen. Det är inte samma enhet som ANSI lumen, det vanligaste sättet att ange ljusstyrka i en projektor, utan gör en bedömning som tar med hur ögonen upplever olika färger och multiplicerar ljusstyrkan med det. Det är inte en exakt bedömning och hur mycket det vägs in är godtyckligt. Men slutresultatet är en större siffra som ser mer imponerande ut i specifikationerna. 300 LED lumen motsvarar någonstans mellan 150 och 250 ANSI lumen.

Asus uppger ett rekommenderat projiceringsavstånd på mellan knappt en och drygt tre meter, vilket ger bildstorlek på mellan 30 och 120 tum. Men att försöka sig på mer än ca 1,5 meter, vilket ger en 55 tums bildyta skulle vi inte rekommendera. Sedan blir det på tok för ljussvagt och blekt. För att inte tala om pixling på grund av den lägre upplösningen.

Asus Zenbeam Latte L1 fokus
Skärpan får du ratta själv. Det kan kräva en stadig hand, eller i alla fall fingertopp..

Manuellt och automatiskt

Projektorn har som sagt inte automatisk fokus, men väl automatisk keystone-korrigering. Dock bara vertikalt, och horisontellt ser det inte ut att gå att justerat den alls, så det gäller att placera projektorn rätt. Du har ett litet utfällbart stöd på undersidan för att vinkla upp bilden några grader. Och kan du undvika det utan istället placera projektor högre upp är det att föredra, den lyckas inte helt få till bra fokus över hela bildytan om bilden är uppåtriktad på en lodrätt vägg.

Med två högtalarelement på fem watt vardera, och Harman Kardon-loggan baktill på enheten, hade vi hoppats på mer av ljudet i Zenbeam Latte L1. Både när det gäller kraft och stereospridning. Det sista är alltid en utmaning i en kompakt högtalare, men här är det nästan obefintligt. Ljudet är rent, och lyfter fram röster bra, men inte extremt detaljerat och någon tyngd i basen får vi inte.

Det går att ställa projektorn i bluetooth-högtalarläge och strömma ljud till den från mobilen. Men det blir vi inte så lockade till att göra. Visst, man ska inte förvänta sig för mycket av en så här liten pryl, där högtalarna dessutom bara är en liten del av helheten. Men vi har hört bättre ljud komma ur bärbara datorer som inte kan ha så mycket mer plats för högtalare.

Fläkten och de rörliga delarna i dlp-tekniken kan bli störande om du inte har hög volym på. De ger ifrån sig ett påtagligt mekanisk surrande som många projektorer med större mått och volym lyckas undvika.

Asus Zenbeam Latte L1 kontroller
För få knappar, som då och då kommer i konflikt med varandra.

Halvbakat smart-system

Liksom flera andra projektorer numera så har Asus Zenbeam Latte L1 en inbyggd smart-plattform och möjlighet att strömma media direkt från internet eller anslutna mobila enheter via wifi. Till skillnad från de flesta som använder kända smart tv-plattformar som Android TV, kör Asus ett eget system. Det är Android-baserat och kan därmed köra många av de appar som alla andra kan.

Problemet är bara att få tag på dem. Asus system har inte stöd för Google Play Services och har därmed inte Play-butiken för appar. Istället får du den mycket mer begränsade alternativa appbutiken Aptoide TV (dessutom felstavat till ”Aptdiode” i Asus gränssnitt), som saknar många av de största och viktigaste videotjänsterna. Prime Video, Youtube, Viaplay, SVT Play och TV4 Play hittar vi, men annars mest nischade eller lokala utländska tjänster.

Netflix finns också, men som i många Android-baserade projektorer är det mobilversionen, så du behöver ett pekdon. Det går att helt enkelt plugga in en datormus i projektorns usb-port på baksidan. Den kan annars användas för en usb-disk för lokal visning av film och foton. Ska du ha fler tjänster och mer innehåll får du strömma det från din mobil, eller plugga in extern bildkälla i hdmi-porten på baksidan.

Latte L1. Stöd.
Latte L1 går att vinkla upp. Lite.

Knäppa knappar

Projektorn har andra irritationsmoment. Bland annat beroende på att du inte har en riktig fjärrkontroll med fler knappar. Höger- och vänsterknappen för navigering och volymkontroll sitter på samma knappar, vilket gör att vi i många sammanhang, vid filmuppspelning i Youtube och flera andra appar, inte kan höja eller sänka volymen, eftersom knapparna är upptagna med att användas för uppspelningskontroll.

Det är också frustrerande jobbigt att stå hukad över projektorn (ofta i mörker, annars ser man inte bilden) och försöka knappa fram text för att söka efter filmer i en app. Och det går inte att prata in sina söktermer, mikrofon finns inte.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Zenbeam Latte L1
Testad: November 2022
Tillverkare: Asus
Typ: Dlp
Upplösning: 1280x720 bildpunkter
Hdr: Nej
Anslutningar: Hdmi, hörlur
Trådlös kommunikation: Wifi, bluetooth
Projektoravstånd (rekommenderat): 0,8-3,2 meter
Bildstorlek: 30-120 tum
Ljusstyrka: 300 LED lumen
Brinntid lampa: 30 000 timmar
Ljud: 2x5 Watt
Batteri: Ja, upp till 3 timmar
Mått: 9 x 9 x 13,1 cm
Vikt: 0,58 kg
Övrigt: Android-baserat smartsystem, Miracast, bluetooth-högtalare, bärfodral
Pris: 4 690 kronor hos Amazon Sverige
Garanti: 2 år

Betyg: 3 av 5