Testad produkt: Epson EF-12
Pris: 11 560 kronor hos Proshop
Av de testade projektorer som tillverkarna kallar portabla hör Epson EF-12 till de som vi sätter en stor asterisk bakom ordet portabel. Den är tänkt att vara portabel i hemmet, istället för att sitta fast monterad på väggen eller i taket, men du får också med monteringssats för en mer permanent installation. Och den är inte lika praktiskt att ta med sig på en resa eller på en fest eller annan tillställning. Den har inget batteri för full mobilitet, utan du behöver alltid ha vägguttag i närheten.
Omdöme
Positivt
- Skarp och snygg bild
- Högklassigt, rikt ljud
- Funktionsrikt smart system
- Gott om anslutningar
Negativt
- Ingen batteridrift
- Inte det mest kompakta formatet

Den är dock rätt så kompakt, en nästan kubformad enhet med elegant lyxig design, textil, guldränder och läderimitation i ytorna. Den tar upp mindre bordsyta än flera av dess konkurrenter, och väger inte överdrivet mycket, runt två kilo.
Vi har tidigare testat denna projektors lillasyskon, EF-11, som bygger på samma projektorteknik och som har samma bildkvalitet, fast är plattare i designen och billigare. Men den saknar en del saker som gör att EF-12 höjer sig ur mängden. Wifi- och bluetooth-uppkoppling, inbyggd Android TV och Chromecast, högklassiga och kraftfulla högtalare, och dubbla hdmi-portar.
Det här är en helt annan nivå i bildkvalitet än andra portabla projektorer vi har testat, förutom mer släpbara modeller med klart högre vikt och mycket högre pris. Med laser som ljuskälla istället för led och 3lcd-teknik istället för dlp får vi både får bra kontrast med utmärkt djup och nyansering i mörka ytor, och fylliga färger med fin lyster.
Mycket ljus för halvstora ytor
Ljusstyrkan på 1000 ANSI lumen ger en fin intensitet så länge avståndet till väggen inte är för stort. Upp till ett par meter och ungefär 85 tum stor bildyta ser det riktig bra ut i ett rum med dämpat ljus, och projektorns hdr-stöd kommer till sin fulla rätt. Är du inte kräsen så är den fullt användbar på den storleken även i ett väl upplyst rum, och släcker vi ner får vi utan problem en godkänd upplevelse på en 120-tumsyta eller större.

Med automatisk keystone och hörnjustering, utfällbart stöd på undersidan för ställbar högre bildvinkel och skruvar på fötterna för finjustering, är det lätt att placera ut projektorn och få bilden precis där du vill ha den. Kan den projicera helt rakt utan vinkeljustering så blir det givetvis allra skarpast, men det ser bra ut även om den står lite skevt.
Från att ha varit obekvämt dyr, runt 15 000 kronor när den lanserades i slutet på 2020 har den numera gått ner i pris och kostar 11 490 kronor om du köper den direkt från Epson, eller marginellt mer ute i butik. Det är fortfarande dyrt jämfört med många andra 1080p-projektorer vi har testat, men inte så mycket dyrare än de dryga 9 000 du får betala för EF-11. Och uppgraderingen är definitivt värd pengarna.
Rätta klangen
Framför allt är det ljudet som är ett stort lyft. På pappret är det blygsamt. Två element på fem watt som skjuter ut ljud på vardera sida av projektorn för en hygglig stereoeffekt. Men det är högklassiga högtalare signerade Yamaha, och med Dolby Audio som ljudoptimeringsrutin. De ger överraskande rikt ljud, med djup, fyllig bas och högsta klass på kvaliteten för övrigt.

Du får sex ljudlägen att välja mellan. Det är inte de vanliga ”musik”, ”film”, ”spel” och så vidare, utan olika miljöer och ljudsystemet emulerar. Det handlar om Teater, vilket vi antar är biosalong, TV, Studio, Stadion, och så vidare. Här är TV eller Teater bäst för bioupplevelsen och Studio perfekt för musik.
Du kan även använda projektion som bluetooth-högtalare och koppla din mobil till den. Här får dock Epson ett litet minus i kanten för att det inte går att stänga av fläktarna när vi bara spelar musik. Det går med de flesta andra projektorer med samma högtalarläge. De är dock inte så påträngande som i vissa andra projektorer, så drar vi bara upp volymen tillräckligt så gör det inget.
Lätt att strömma det mesta
Med Android TV som smart-plattform får du tillgång till det mesta i innehållsväg, förutom Netflix som påtagligt undantag, en app som är blockerad i många projektorer och mediastickor, på grund av Netflix extra strikta copyright-policy. Det får du hitta en egen lösning på, antingen med manuell installering av mobil-appen. Det är alltid en möjlighet på en Android-enhet eller med extern bildkälla ansluten i en av de två hdmi-portarna.

EF-12 är också förberedd för att köra Zoom för videomöten med en app. Du kan koppla en vanlig webbkamera med mikrofon till projektorns usb-port, och sedan matar du in mötes-id och lösenord, och vips har du en videokonferensvägg. Är det något som de flesta kommer att använda? Troligen inte, men visst är det ett plus i kanten.
Nej, det är för media EF-12 briljerar, med möjligheten att snabbt duka fram och få en inlevelserik och detaljerad bild på en vägg eller projektorduk med minimalt krångel och ett ljud som överträffar alla förväntningar.
Specifikationer
Produktnamn: Epson EF-12
Testad: November 2022
Tillverkare: Epson
Typ: Laser, 3lcd
Upplösning: 1920x1080 bildpunkter
Hdr: Hdr10
Anslutningar: 2st hdmi (en med arc), usb 2 typ a, usb 2 typ b, hörlur
Trådlös kommunikation: Wifi, bluetooth
Projektoravstånd (rekommenderat): 0,7-3,3 meter
Bildstorlek: 30-150 tum
Ljusstyrka: 1 000 ANSI lumen
Brinntid lampa: 20 000 timmar
Ljud: 2x5 Watt
Batteri: Nej
Mått: 17,5 x 17,5 x 13,5 cm
Vikt: 2,1 kg
Övrigt: Android TV, Google Cast, fjärrkontroll, bluetooth-högtalare
Pris: 11 560 kronor hos Proshop
Garanti: 5 år
