Testad produkt: Samsung The Freestyle
Pris: 6 739 kronor hos ComputerSalg
Samsungs “The”-samling av produkter, The Sero, The Serif, The Terrace, The Frame och The Premiere, försöker på olika sätt ändra på hur vi inreder våra hem med tv-apparater. Från tv-apparater som står på stativ, eller hänger som en inramad tavla på väggen, till skärmar designade för utomhusbruk och projektorer som så mycket som möjligt ska smälta in i heminredningen. The Freestyle är ett tillskott till den familjen, en mini-projektor som är lätt att bära med sig.
Omdöme
Positivt
- Fina färger och bra kontrast
- Kompakt och flexibel konstruktion
- Smidiga Tizen OS
- Alla de viktigaste apparna
Negativt
- Ljusstyrkan begränsar något
- Inte så kraftfullt ljud
- Batteri får köpas till

Visste vi inte att den var en projektor hade vi misstagit den för en stramt designad vägglampa eller en strålkastare i en studio, speciellt med dess diffusa linsskydd på framtill. Vi är faktiskt lite förvånande att den inte har skruvhål för väggmontering som en lampa i dess tunna, runda fot, det hade faktiskt kunnat vara en extra möjlighet för Samsung att lägga till för en minimal kostnad.
Den decimetertjocka cylindern täckt av vitt greppvänligt gummi är tänkt att stå på ett bord, och riktad rakt framåt, eller kanske lite uppåtvinklad för att få den projicerade bilden upp på väggen. Men det går också utmärkt att vinkla den rakt upp och projicera i taket, om du föredrar det. Den har bara två externa anslutningar, en typ c-port för ström och en mikro hdmi-port. Där kan du plugga in en traditionell bildkälla som en blu-ray-spelare eller kanske en bärbar dator, men adapter för fullstor hdmi får du skaffa på egen hand.
The Freestyle är dock främst tänkt att ansluta trådlöst. Den har wifi och Samsungs smart-tv-plattform Tizen OS inbyggd med tillgång till det mesta som du får i en Samsung-tv. Förutom mottagare för tv-sändningar. Vi har inte haft en ”riktig” Samsung-tv inne och vi har därför inte kunnat jämföra app för app, men det mesta som är viktigt verkar finnas här, inklusive Netflix, Prime Video, HBO, Apple TV Plus och Disney Plus. Dessutom Samsung TV, företagets egen samling av gratis tablå-sända kanaler och innehåll.
Problemfritt för det mesta
Du kan också använda projektorn som trådlös skärm, med skärmspegling från både Android-mobiler och Iphone eller Mac med Airplay 2. Det fungerar på en av mobilerna vi har tillgänglig, en lite äldre Huawei, men av någon anledning inte med den andra, en Asus Zenfone. Om felet ligger hos Samsung eller Asus låter vi vara osagt. Det kan också ha varit något tillfälligt som kan lösas med en kommande systemuppdatering av den ena eller den andra.

Du kontrollerar allt med lätthet med en fjärrkontroll som har samma upplägg som Samsungs tv-apparater, så är du bekant med den är det mesta som vanligt. Den har inte utbytbart batteri, utan ett inbyggt laddbart, men en typ c-kontakt i botten. Du har snabbknappar för Netflix, Disney Plus och Prime video, och annars samma styrning, volymkontroll och kanalkontroll som till en Samsung-tv, förutom att det bara är ”kanalerna” i Samsung tv-appen som du kan hoppa mellan här.
Så för hantering, smart-plattform och användarvänlighet får Samsung högsta betyg. Hur är det med det viktigaste, hur det ser ut och låter? The Freestyle bygger på dlp-teknik med led-belysning, och levererar full hd-upplösning, 1080p. Den är inte riktigt så ljusstark som en del av konkurrenterna som har 500 ANSI lumen eller mer.
Ljussvagare än genomsnittet
Här är det 550 LED lumen som gäller i ljusstyrka, vilket är ett annat sätt att bedöma den upplevda ljusstyrkan, som resulterar i en högre siffra. Det är omöjligt att säga vad det innebär i jämförelse med en projektor som har ljusstyrka ingiven i ANSI lumen, men det är klart lägre än 500. Upplevelsen blir också rätt så blek jämfört med sådana projektorer som vi testat. Skiner vi på en vit vägg på två meters avstånd i ett upplyst rum, så är det på gränsen till att det är godkänt.
Lite närmare, runt 1,7 meter bort, få vi en bildstorlek på ungefär 65 tum, och då börjar det se riktigt bra ut, speciellt i dämpad belysning. Allt hänger inte på ljusstyrkan, och The Freestyles kontrast och färghantering gör mycket till för att höja bildkvaliteten. Allra bäst blir det om vi lyckas placera projektorn så att det blir helt rak projicering. Den har automatisk keystone-korrigering både i höjd- och sidled, så det blir räta linjer för bildrutan även om projektorn är riktad lite snett. Men det sker på alltid på bekostnad av lite upplösning och ljusstyrka.

Ljudmässigt är det mindre övertygande. Projektorn har av naturliga skäl ingen jätteplats för högtalare, men andra lika kompakta projektorer, som Asus Zenbeam Latte L1, har lyckats få in mer. Här sitter bara en fem watts monohögtalare i botten. Den levererar visserligen behagligt ljud med fin detaljering, och går att pressa upp en bra bit i volym, men någon direkt bioupplevelse blir det aldrig.
Mer praktiskt med tillval
Samsung förlitar sig istället på att du har externa bluetooth-högtalare eller en som kan anslutas via wifi. Samsungs egna kompatibla wifi-högtalare kan konfigureras och synkas upp så att de ger dig både stereo och surround. Det går också att ansluta arc- eller earc-kompatibelt ljudsystem till The Freestyle via hdmi-porten. Men det motverkar ju hela syftet med att vara extra portabelt.
En annan sak som motverkar det syftet är att The Freestyle inte har inbyggt batteri. Detta går däremot att skaffa som ett tillbehör. Då får du en lika bred, cylindrisk bas som du trycker fast foten på, kopplar en usb-sladd till projektorn ifrån och vips har du ett helt mobilt system med ungefär tre timmar filmuppspelningstid. Ett annat tillbehör du kan skaffa är ett cylindriskt och stryktåligt bärfodral för din The Freestyle. Men den rymmer varken batteribasen eller vanliga strömadaptern, vilket verkar lite puckat.
Alla dessa tillbehör höjer givetvis priset på projektorn, som redan från början inte är billig. Det är dock stor skillnad på vad Samsung säljer den för i sin egna webbutik, 10 990 kronor, och de 7 000 till 9 000 kronor som den konstant säljs för i de stora svenska elektronikbutikerna. Till och från kan du också få den med batteriet, värt cirka 1 500 kronor, på köpet.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung The Freestyle
Testad: November 2022
Tillverkare: Samsung
Typ: Dlp
Upplösning: 1920x1080 bildpunkter
Hdr: Hdr10
Anslutningar: Mikro hdmi
Trådlös kommunikation: Wifi, bluetooth
Projektoravstånd (rekommenderat): 0,8-2,7 meter
Bildstorlek: 30-100 tum
Ljusstyrka: 550 LED lumen*
Brinntid lampa: 20 000 timmar
Ljud: 5 Watt mono
Batteri: Tillval, upp till 3 timmar
Mått: 10 x 13,5 x 12,4 cm
Vikt: 0,8 kg
Övrigt: Tizen OS, stöd för Bixby och Alexa, fjärrkontroll, bluetooth-högtalare
Pris: 6 739 kronor hos ComputerSalg
Garanti: 2 år
