I början av oktober släppte Electronic Arts ett nytt program för att installera, hantera och starta företagets olika spel på Windows. EA App, som programmet heter, ersätter gamla Origin och installeras nu automatiskt för EA-spel som har köpts på Steam.

Det här visar sig vara ett problem för Steam Deck och andra Linux-datorer som kör Windows-spel via Valves wine-baserade Proton-kompatibilitetslager som är inbyggt i Steam för Linux och på Steam Deck. Spelen startar inte längre, och det gäller de flesta av EA:s titlar som tidigare hade Steam Deck Verified-status, rapporterar The Verge.

Valve och EA säger båda att de jobbar på att lösa problemet, men tills dess har användare själva hittat ett sätt att fixa spelen.

  • Säkerhetskopiera spelets sparfiler.
  • Aktivera Proton Experimental i Steams inställningar för spelet, under Compatibility.
  • På Steamdeck: Klicka på kugghjulet och välj Developer -> Delete Proton files (om du inte ser det alternativet kan du behöver aktivera Developer Mode i Steams inställningar).
  • På Linux: Radera spelets Windowsfiler i /.steam/root/steamapps/compatdata/[spelets id]/

Gaming on Linux påpekar att du kan behöva göra om proceduren om utvecklarna släpper en uppdatering för ett spel, men i väntan på en mer permanent fix har du i alla fall ett sätt att fortsätta spela.