Testad produkt: Arlo Pro 4 XL
Pris: 2 349 kronor hos Proshop

Jag har testat många Arlokameror genom åren och det är inte helt enkelt att hålla isär de olika produkterna och hitta modellen som passar just dig bäst. Pro-serien är Arlos mellansegment, mitt emellan den billigaste Essentail och toppmodellerna i Ultra-serien. Tillägget "XL" betyder att det handlar om en större modell än den Pro 4 vi testade i våras.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt bra övervakningskamera med imponerande batteri. Den är inte jättebillig och det är inte optimalt med en prenumerationstjänst utöver inköpspriset, men du får å andra sidan massor av smarta tjänster och systemet är superenkelt att installera och använda.

Positivt

  • Lätt att installera och använda
  • Väldigt många bra funktioner
  • Imponerande batteritid

Negativt

  • Kräver abonnemang (för bra funktionalitet)
  • Inte 4K
Test Arlo Pro 4 XL

Den här kameran kan du antingen koppla in till ett existerande Arlo-paket med hubb (eller ett Verisure-system), eller koppla upp direkt mot ditt trådlösa nätverk som en stand alone-kamera. Installationen är superenkel, i mitt fall adderade jag kameran till ett existerande system, en process som gick på ett par minuter.

Jämfört med en standard Pro 4 kostar den 3-400 kronor mer beroende på återförsäljare. Då det är i stort sett samma kamera med ett fetare batteri handlar det helt enkelt om hur dina laddmöjligheter ser ut. Är det hemma i villan kanske det inte är några problem att ladda din kamera varannan månad, men ska kameran sitta vid sommarstugan är det säkert mer kritiskt med så lång batteritid som möjligt.

Håller då den nya kameran vad den lovar i batteritid? Jag monterade upp den nya kameran för ett par månader sedan och den har fått utstå ett antal riktigt kalla nätter där termometern visat under -20 grader. Parallellt körde vi en helt ny Arlo Pro 4-kamera som vi testar i ett Verisuresystem.


Imponerande batteritid

Med många katter och skator i området blev det en hel del aktivitet framför kamerorna och detta i kombination med kall väderlek utmanade batterierna ordentligt. Efter sex veckor var batteriet nästan slut i Pro 4-kameran medan jag då hade 62 procent kvar i den större XL-modellen. Kommer den att hålla ut i 12 månader? Knappast, men helt klart verkar den mer än dubbelt så uthållig som Pro 4.

Test Arlo Pro 4 XL
Appen är enkel och samtidigt finns här massor av smarta funktioner.

Abonnemang låser upp funktionerna

På grund av det större batteriet och det klumpigare formatet kan du inte fästa kameran med magnetfäste. Annars är kameran funktionsmässigt identisk med vanliga Pro 4 som vi testat tidigare och hyllat.

Rörelsesensorn är väldigt bra och om du tecknar upp dig på Arlo Secure (29 kr/månad per kamera), vilket är ett måste för att nyttja kameran till fullo, kommer du åt en massa smarta funktioner som vi skrivit om tidigare. Anpassade notiser (personer, djur, fordon eller paket), aktivitetszoner, 30 dagars historik med mera.

Medan Arlos små solpaneler har svårt att få en mindre kamera att klara vinterhalvåret ökar möjligheten helt klart när du har ett större batteri att spela med. Prisskillnaden är så pass liten att jag helt klart rekommenderar den här modellen framför vanliga Pro 4 om kameran ska sitta vid sommarstället eller bara sitter dumt till för att plocka ned och ladda. Bildkvaliteten håller hög klass (2K) och få kommer i närheten av Arlo när det gäller användarvänlighet i appen.

M3 rekommenderar

Fakta Arlo Pro 4 XL

Tillverkare: Arlo
Pris: 2 349 kronor hos Proshop
Testad: Dec 2022
Modell: Arlo Pro 4 XL
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 2k (1440p) med hdr
Bildvinkel: 160 grader diagonalt
Ljud: Högtalare och mikrofon
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Ja
Nätverk: Wifi
Lagring: Molnlagring
Fri lagring: Tre månaders abonnemang ingår, sedan betalabonnemang
Abonnemangskostnad per månad: Från 29 kronor per månad
Färg: Vit, svart
Mått: 120 x 64.2 x 86 mm
Vikt: 490 gram
Övrigt: Fungerar med Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Homekit (kräver hubb)

Betyg: 4 av 5