Nu har politiker i USA:s kongress tagit fram ett lagförslag för att bannlysa Tiktok från landet. Lagförslaget har stöd från båda de stora politiska partierna i USA och skulle blockera samtliga sociala medier-företag från Kina och Ryssland.

I ett pressmeddelande från den republikanske senatorn Marco Rubio går flera tunga namn hårt åt Tiktok. Där beskrivs tjänsten som ett "digitalt fentanyl" och anklagas för såväl manipulation av flöden som valpåverkan.

Anledningen till bannlysningen är en oro för att sociala medier-appar som Tiktok kan användas av Kina och Ryssland för att spionera på amerikanska medborgare. Något Tiktoks ägare Bytedance själva nekat till.

"Det är bekymmersamt snarare än uppmuntrande att istället för att låta administrationen genomföra en nationell säkerhetsgranskning av Tiktok, så har vissa medlemmar i den amerikanska kongressen beslutat att föra fram en politiskt motiverad bannlysning som inte kommer göra något för att stärka USA:s nationella säkerhet", säger en talesperson för Tiktok, rapporterar Reuters.

Tiktok säger att de kommer fortsätta informera den amerikanska kongressens medlemmar om pågående planer för att stärka plattformens säkerhet i USA.

Läs också: Oron för Tiktok är stor - men i Sverige saknas debatten