Testad produkt: Inzone H9
Lägst pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige

Under namnet Inzone har Sony inlett en slags offensiv på gamingtillbehör. Främst i form av skärmar och headset, och det är en av de senare produkterna jag plockar hem för test. Med sin saftiga prislapp om drygt 3 500 kronor får Inzone H9 betraktas som ett premiumalternativ – men når det upp till sådana nivåer? 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Inzone H9 är ett stabilt headset med bra ljud och hög komfort. Designen är jag dessvärre inte speciellt förtjust i, och mikrofonen borde nog vara bättre i den här prisklassen. 

Positivt

  • Bra, omslutande spelljud
  • Brusreduceringen
  • Bekvämt
  • Lång batteritid

Negativt

  • För stort omfång
  • Mikrofonen kunde vara bättre
  • Högt pris mot likvärdiga headset

Sony är en av våra mest erkända hörlurstillverkare och har nått enorma framgångar med sina WH- och WF-hörlurar inom både in och over-ear. Därför känns satsningen som extra spännande och välkommen toppkonkurrens.

Design och komfort

Inga förvånade ögonbryn höjs över själva designen. Inzone H9 formligen skriker "Playstation 5" med sin vita plastfinish, svarta detaljer och blå led-belysning. För dig som främst tänkt använda det ihop med just en PS5:a är det så klart trevligt, men det kaxiga formspråket ihop med överdimensionerade öronkåpor och icke-löstagbar mikrofon gör att headsetet lämpar sig illa för vardagsanvändning. På den punkten faller det alltså platt som utmanare till fantastiska Arctis Nova Pro Wireless från Steelseries. 

Inzone H9
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Inzone H9 sitter ingalunda mjukt på huvudet, men lyckas ändå med konststycket att vara riktigt bekvämt. Däremot är det i största laget och spelare med små huvuden kan få problem. Headsetet väger anmärkningsvärt lite och känns svalt även under längre sessioner. Det är också förlåtande mot glasögonbärare.

Jag ansluter trådlöst via en usb-sticka som stoppas i datorn eller konsolen, men här finns också stöd för Bluetooth. Den redan nämnda mikrofonen fälls upp på vänster sida och i knappväg finns det vanliga i form av parkoppling, volym, på/av, chatt/spelläge och aktiv brusreducering.

Ljudkvalitet

Låt oss glida in på ljudet. Brusreducering är ju en av Sonys paradgrenar och jag konstaterar förtjust att de fått till det även i sitt gamingheadset. Dator- och konsolfläktar, ljudet från luftvärmepumpen och en diskmaskin som väsnas i bakgrunden hör till exempel på ljud som nästan elimineras helt. För dig som vill spela i absolut tystnad är Inzone H9 definitivt ett av de bättre gamingvalen på marknaden.

Ljudbilden i övrigt är också bra, varken mer eller mindre. Däremot har det rumsliga ljudet vässats ett extra snäpp och gör brusreduceringen sällskap bland de mer vettiga köpargumenten. Sony använder egen 360-ljudteknik i både Playstation 5 och den inbyggda pc-mjukvaran Inzone Hub, vilket tar det hela ett steg längre med en tillhörande mobilapp som fotar dina öron och optimerar ljudet ännu ett steg. 

Inzone H9
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Precis som många andra gamingheadset levererar Inzone H9 bäst ljud med usb-dongeln. I jämförelse saknar bluetooth-ljudet tryck och nyanser, men jag upplever i alla fall bra responstid. Mikrofonen gör inte skäl för headsetets prislapp utan levererar ett burkigt ljud. När det gäller ren ljudkvalitet kan Sonys paradheadset helt enkelt inte mäta sig med de allra bästa, men sitter som sagt på andra trumfkort.

Funktioner

Med aktiv brusreducering avstängt säger Sony att det ska gå att krama ut 32 timmars batteritid, vilket jag kan intyga. Även med aktiv brusreducering är batteritiden respektabel, och med tanke på att tio minuters laddning ska ge upp till en timmes speltid får Inzone H9 gott betyg på detta område. Plus i kanten för lång medföljande usb-kabel som möjliggör laddning samtidigt som jag spelar!

Inzone Hub

Inzone H9 fungerar föga förvånande väldigt bra ihop med en Playstation 5-konsol, men även pc-funktionaliteten är generös. Inzone Hub är ett fullgott program för att justera ljudåtergivningen och jag kommer inte på någonting som direkt saknas i själva mjukvaran. Tyvärr (och inte heller särskilt förvånande) saknas stöd för Microsofts Xbox-konsoler.

Specifikationer

Produktnamn: Inzone H9
Tillverkare: Sony
Testat: Januari 2023
Anslutning: Trådlöst (2,4 GHz eller bluetooth 5.0)
Fungerar till: Pc, Playstation, Switch, mobil
Rek. pris: 3 490 kronor
Lägst pris: 3 490 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 3,5 av 5