Asus är på CES-mässan med en minst sagt unik ny produkt, och det är inte ett koncept utan ska börja säljas senare i år. Spatial Vision kallar företaget en skärmteknik för stereoskopisk 3d – utan glasögon!

Tekniken hamnar först i två laptops för 3d-kreatörer, Proart Studiobook 16 3d Oled och Vivobook Pro 16 3d Oled. Båda har samma skärm, som namnet antyder på 16 tum. Den har 3200 x 2000 pixel upplösning och 120 hertz uppdateringsfrekvens. Ovanpå oled-panelen ligger ett lager optisk konstharts, en glaspanel och ett så kallat lentikulärt linslager.

Det är det senare lagret som möjliggör 3d-effekten i kombination med två kameror som följer användarens ögon och mjukvara som styr renderingen av pixlar. Resultatet är att du kan titta på ett objekt ur olika vinklar genom att bokstavligen röra dig runt skärmen. Ovanpå dessa lager tillkommer ett lager som kan växla mellan 2d och 3d och ett skyddsglas med antireflexbehandling.

Spatial Vision ska kunna användas med vilket 3d-innehåll som helst, inklusive spel, men är optimerat för 3d-skapande och Asus riktar datorerna mot kreatörer inom 3d-grafik, designers och arkitekter.

Båda datorerna har Intels senaste toppchipp för laptops, I9-13980HX, och Nvidias Geforce RTX 4070. Proart Studiobook-modellen har 32 eller 64 gigabyte minne och fyra terabyte ssd via pci-express 4.0. Vivobook-modellen har 16–64 gigavbyte minne och en terabyte ssd. Unikt för Proart Studiobook-modellen är en inbyggd ratt nedanför vänstra alt-tangenten som kan användas för att till exempel ändra storlek på olika verktyg eller ratta framåt och bakåt i en tidslinje.

Vår reporter på plats i Las Vegas, Mattias Inghe, har tagit en titt på datorn och bekräftar att 3d-effekten verkligen fungerar.