Testad produkt: Wilfa HS1-SB Innovac Senso
Lägst pris: 3 990 kronor hos Webhallen

Wilfa är kanske en ny bekant för några av er, men faktum är att den norskägda tillverkaren grundades redan 1948 och är idag en relativt stor leverantör hushållsapparater i Norden, främst då ”småel” såsom kaffebryggare, fritöser, elvispar och… ja, ni förstår. Vi har tidigare testat några av Wilfas produkter och kan på rak arm påstå att de levererar riktigt bra och intressanta modeller i flertalet segment. Inga skrytbyggen med superprestanda utan mer basmodeller som gör jobbet och som ligger bra till prismässigt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Wilfa Innovac Sensor gör jobbet, den är både enkel att hantera och rengöra. Drifttiden räcker för de flesta. Väggfästet är smolket i bägaren – plastig och utan möjlighet att integrera nätadaptern känns ogenomtänkt.
 

Positivt

  • Led-belysning på huvudmunstycke
  • Lätt att rengöra, enkel att hantera
  • Bra uppsugningsförmåga
  • 5 års garanti

Negativt

  • Konstruktionen upplevs som plastig
  • Simpelt väggfäste
  • Långsam laddning

Nu ger de sig in på ny mark och lanserar skaftdammsugaren Innovac Sensor, som vid första anblick ser riktigt trevlig och intressant ut. Designen känns modern och pistolgreppet ligger fint i handen. Huvudenheten väger cirka 1,6 kilo, det vill säga något mer än exempelvis Dysons slimmade V12: a och är således rikligt behändig att hantera.   

 Wilfa HS1-SB Innovac Sensor

Du har två knappar att leka med: en strömbrytare samt en med vilken du väljer ett av de fyra effektlägena ”Auto”, ”High, ”Mid” eller ”Low”. På enhetens ovansida finns en led-display som visar just vilket läge som valts samt återstående batteritid i form av en cirkel uppdelad i sex sektioner som reduceras i takt med att batteriet förbrukas. Det krävs således ingen examen i rymdforskning för att komma i gång med städningen.

Totalt fyra munstycken

Till själva huvudenheten medföljer ett förlängningsrör, två motoriserade munstycken – ett mindre för exempelvis möbler eller bilen samt ett större, standardmunstycke med utbytbara valsar, ett för hårda golv samt ett anpassat för mattor – två smalare fogmunstycken varav det ena med borste samt ett väggfäste. Det sistnämnda är av det enklare slaget och strömkabeln kan alltså inte integreras för en smidigare laddning utan nätadaptern måste tryckas in i huvudenheten varje gång batteriet behöver kräm.

Modellen har som sagt ett så kallat pistolgrepp, en variant som allt fler tillverkare väljer framför modeller med en lågt placerad motor. Innovac Sensor är relativt tystgående (57–67 dB min/maxeffekt). Den känns inte lika behändig i svängarna som Dyson V12 Slim utan något mer tungstyrd. Knappast en dealbreaker men värt att nämna.

 Wilfa HS1-SB Innovac Sensor
Fyra filter renar luften
 Wilfa HS1-SB Innovac Sensor
Dammbehålleren är enkel att tömma.

Filtersystemet består ett förfilter, cyklonfilter, ett tvättbart svampfilter samt slutligen ett Hepa-filter och dammbehållaren på 0,7 liter, som töms fördömligt enkelt.

Motoreffekten är specificerad till 420 watt vilket egentligen inte säger så mycket. Sugeffekten på 140 AW säger desto mer och det sand, damm och annat skräp som golvet preparerats med sugs utan svårighet upp i behållaren. Auto-läget är att föredra då den inbyggda dammsensorn känner av mängden smuts och anpassar automatiskt effekten efter behov, något som optimerar batterianvändningen och håller ljudnivån på ett minimum.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Innovac Sensor HS1-SB
Testad: Januari 2023
Tillverkare: Wilfa
Batteri: 2500 mAh, spänning 25,2 V
Batteritid: Upp till 60 minuter
Laddningstid: Upp till 6 timmar
Kapacitet behållare: 0,7 liter
Filter: Fyra lagers filtersystem
Antal hastigheter: 4
Max sugeffekt: Upp till 140 AW
Ljudnivå: Upp till 67 dBA
Vikt huvudenhet: Cirka 1,6 kilo
Övrigt: Totalt 4 munstycken, väggfäste
Lägst pris: 3 990 kronor hos Webhallen

Betyg: 4 av 5