Testad produkt: LG Oled G2 (OLED42C2)
Ordinarie pris: 13 490 kronor
Lägsta pris: 8 990 kronor hos Webhallen eller hos MediaMarkt

Strax innan jul testade jag LG:s topp-tv för 2022, G2. I alla fall i 4k-segmentet, deras Z-serie med 8k-oled är ännu alldeles för löjligt dyr för att ta på allvar. Men det är och förblir C-serien som är LG:s storsäljande oled. 42-tummaren OLED42C2 är en tv som tar det bästa från sin större syskon in i en tv som passar bättre i kompakta hem eller i andra rum.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Äntligen en tv i premium-klass för dig som inte har plats med jätteskärm hemma. Det här är den perfekta tv:n för sovrummet eller spelhörnan, och överdrivet dyr är den inte. Om nu bara ljudet hade varit bättre, men det går ju lätt att åtgärda.

Positivt

  • Kompakt 4k-oled
  • Utmärkt skärpa och dynamik
  • Perfekt för spel
  • Smidigt gränssnitt

Negativt

  • Ingen hdr10+
  • Inte lika ljusstark som de större
  • Klent ljud, soundbar behövs
M3 rekommenderar

LG:s 42-tummare skiljer sig i utseende från de andra C2-modellerna, med plastigare baksida och inte samma snyggt centralt placerade fot. Här får du i stället två separata fötter att skruva fast på vardera sida, och de visar sig vara pilliga att få på plats. Du kan i stället välja att hänga tv:n i vesa-fästet på baksidan. Det lilla formatet och den låga vikten, under tio kilo, gör den till en lämplig tv att fästa på en rörlig arm. I bägge fallen kan det bli vissa problem med kabeldragningen.

Alla anslutningar sitter riktade åt sidan, och det finns inga kabelrännor eller öglor i själva tv:n för att vika undan dem på ett diskret sätt. Trots att anslutningarna sätter tätt är det inget som saknas. Du får fyra hdmi 2.1-portar med arc/earc-stöd på en av dem, ethernetport, analog och digital ljudutgång och tre usb-portar. Plats för programkorts-modul sitter, ovanligt nog, på ovansidan av tv:n.

LG OLED42C2 bildkvalitet
Bildkvaliteten går definitivt inte att klaga på.

Saknar den rätta ljusstyrkan

Medan C2-modellerna på 55 tum och uppåt har fått en uppdaterad oled-panel med extra hög ljusstyrka, har denna 42-tummare och även 48-tummaren i C2-serien en panel med samma ljusnivå som i tidigare generationen. Med pixlarna så mycket tätare i mindre 4k-paneler går det inte att få samma ljusstyrka per pixel, då de inte går att kyla av lika effektivt. Det innebär att den går att pressa upp i ungefär 700 cd/m2 på en liten yta i taget, istället för över 1 000 cd/m2 på de större modellerna.

Å andra sidan är ju poängen med en mindre tv som denna att den är gjort för mindre rum, där du sitter närmre tv:n. Det gör att upplevelsen fortfarande kan bli väldigt intensiv. Med oled-teknikens perfekta kontrast och utmärkta luminanskontroll kan bilden bli fantastiskt skarp och livfull med rätt bildkälla. En bra film i läget Filmmaker Mode strömmad med Dolby Vision ger den rätta episka känslan, trots att du inte kan fläka ut bilden på en hel stor vägg.

För det mesta föredrar jag dock läget Biosalong, som aktiverar viss signalbehandling och svag rörelseutjämning. Det gör den mer förlåtande om bildkällan inte är perfekt, och med rörelseutjämning aktiverad på lägsta nivå får du fortfarande biokänslan av 24 eller 30 bilder per sekund, men mjukare övergång mellan bilderna. För annan typ av tv är standardläget för det mesta utmärkt, om än aningen kallt i tonen, vilket givetvis går att justera manuellt.

LG OLED42C2 baksida
En panel går att montera över anslutningarna, så länge du inte vill koppla in för mycket.

Finputsad bildbehandling

Även om OLED42C2 inte drar nytta av den nya generationens oled-panel drar den nytta av LG:s nya generation bildprocessor, Alpha 9 Gen 5. Det ger den en jämnare uppskalning än i tidigare modeller, och bättre dynamisk tonmappning. Det förbättrar också effektiviteten i Dolby Vision IQ, funktionen som kombinerar Dolby Vision-hdr med ljus- och färgsensorer för automatisk optimering av bilden i ditt rum.

Tyvärr stöder LG inte den bästa versionen av den konkurrerande hdr-standarden, hdr10+, och därmed inte heller dess motsvarighet till Dolby Vision IQ, hdr10+ Advanced. Komplett stöd för alla de viktigaste hdr-versionerna hade varit pricken över i. Nu innebär det att du får nöja dig med den enklare hdr10 för filmer du vill se. Det är i och för sig inte dåligt det heller och bara ett litet minus i marginalen.

Större minus är att du behöver investera i externt ljud för att få en kvalitetsupplevelse. Här får du inte de dubbla subwoofers som 55-tummaren bjuder på. Det är ingen som helst tryck i basen och inte heller ett särskilt fylligt mellanregister. LG gör ett hyfsat jobb med Dolby Atmos och en egen ai-baserad ljudoptimerare, men det kan aldrig riktigt väga upp de klena högtalarelementen. Det är dock lätt att ansluta en soundbar eller liknande.

LG OLED42C2 Magic Remote
LG:s fjärr med viftkontroll. Som ett trollspö, men användbart. För magi är inte på riktigt, men teknik är.

Helt rätt för spel

Det här kan också vara tv:n du skaffar för att mer än något annat spela på. LG hör till de bästa på att optimera sina tv-apparater för spel, och här bockar de verkligen av allt du kan tänkas vilja ha. Alla hdmi-portarna har stöd för de viktiga gaming-funktionerna i hdmi 2.1, som låglatensläge, dynamisk bildfrekvens och hög överföringshastighet. Insignalslaggen på under sju millisekunder hör också till de allra bästa. Och du får stöd för både Nvidia Gsync och AMD Freesync.

Likaså strömningstjänsten Geforce Now. Men för det skulle jag rekommendera att du inte ansluter till bredbandet med wifi, utan använder fast nätverkskabel. Det är trots allt bara wifi 5-stöd i tv:n och inte wifi 6. Det är dock inte LG ensamma om. Det är mycket märkligt att så få tv har gått över till snabbare wifi med bättre räckvidd och lägre latens.

LG OLED42C2 WebOS
Gränssnittet WebOS fick en en ny look 2022. Och ett nytt sätt att ange versionsnummer. Så den gick från version 6 till 22.

Utmärkt navigering

LG:s smart tv-plattform WebOS hör till de mest användarvänliga och smidiga att använda, mycket tack vare den behändiga Magic Remote, som med rörelsesensor i fjärren ger dig full muspekare på skärmen. En funktion som framför allt gör det otroligt mycket enklare att skriva in text på skrämtangentbordet. WebOS har också exemplarisk lättillgänglig snabbinställningsmeny, och flera andra funktioner att utforska, från delad skärm till smart viloläge, som kan innebära höjd livskvalitet.

Det är dock inte den mest kompletta plattformen när det gäller appar. Alla de viktigaste finns här, men har du något nischat intresse är chansen större att du hittar app för det i Samsungs tv-apparater, eller de som kör Android-baserad plattform. Det går ju å andra sidan lätt att komplettera med en Chromecast eller Apple TV-puck.

Framför allt är det lovande att se att LG tänker på oss som bor trångt. Medan tv-apparater bara blir större och större har de som inte har plats för tv i storformat fått kompromissa med kvaliteten. Det slipper du med OLED42C2. I alla fall nästan. Med en bra soundbar finns det väldigt lite att klaga på. 

Specifikationer

Produktnamn: LG Oled C2 (OLED42C2)
Testad: Januari 2023
Tillverkare: LG
Paneltyp: Oled evo
Storlek: 42 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10 pro, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Operativsystem: WebOS 22
Ljud: 2.0, 2x10 W
Anslutningar: 4st hdmi 2.1 (en med earc), 3st usb 2, lan, s/pdif, ir ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (med fot): 93,2 x 17 x 57,7 cm
Vikt: 9,3 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa, 300x200 mm
Rek. pris: 15 490 kronor
Lägsta pris: 8 990 kronor hos Webhallen eller hos MediaMarkt

Betyg: 4 av 5