Du använder säkert som jag mobiltelefonen för att lysa upp omgivningen. Nu när vintermörkret ligger som en våt filt över landet står det klart att vi behöver ficklampor i många sammanhang och att ha lampan på huvudet med båda händerna fria är betydligt smidigare än att fippla med en telefon eller en handhållen ficklampa.

Testade pannlampor:

Att köpa en pannlampa utifrån specifikationerna är vanskligt. Ljusstyrka mäts i ansilumen, men kan du lita på att den där kinesiska lampan för 100 kronor verkligen levererar lika starkt ljus som det där ljusbågen till bilen? Vår erfarenhet är tyvärr att många produkter är felspecade. Samtidigt är inte ljusstyrka allt, en pannlampa måste givetvis vara bekväm, sitta stadigt och passa tilltänkt användningsområde. Ska du på eftersök av vildsvin flera timmar i skogen har du andra behov än om du vill ta en joggingtur en regnig novemberkväll.

Här testar vi nya pannlampor vi får låna in till redaktionen, artikeln uppdateras löpande.


Test pannlampa

WESLITE XHP70.2 - ljusstark och tung

"För grottforskning, jakt och fiske" står det i beskrivningen av den här lampan och jag ser nog en del andra potentiella användningsområden. Weslites lampa är en tung och bastant pjäs med ovanligt stor och utstickande lampa framtill och ett batteribaket baktill. Hela kitet är tungt, men är bra balanserat. Du kan vinkla lampan vertikalt 90 grader. Men efter någon timme på huvudet blir det kännbart, så den är inte bekväm i längden.
 

Test pannlampa

Jag testade lampan ordentligt under ett eftersök av vildsvin en regnig och mörk januarinatt. Ett riktigt eldprov med andra ord och Weslite XHP70.2 gjorde ett riktigt bra jobb. Du kan zooma ljusbilden genom att vrida på lampan och du kan även växla ljusstyrka i tre steg. När jag höll på att krocka med en hjort blev den helt paralyserad av lampans bländande sken. Pannlampan är ipx5-klassad (ska klara "vattenstråle") och den har hållit tätt trots att den utmanats ordentligt.

Lampan laddas smidigt via usb-porten på batteripaketet, synd bara att det är ett mikro-usb-uttag och inte usb-c. Annars är den stora fördelen ljusstyrkan medan batteritiden skulle kunna vara bättre. Med full ljusstyrka märker jag redan efter en knapp timme att lampan tappar i styrka. Ljusstyrkan håller sig dock bra i drygt två timmar, vill du ha ut mer tid behöver du ställa ned ljuset.

M3 rekommenderar


Omdöme

Ljusstyrkan och hela konstruktionen imponerar med tanke på prislappen. Inget för dig som letar lätt och smidig lösning, men om du är ute efter en prisvärd och kraftig lampa är det här ett bra köp.
 

plus

Ljusstyrkan
Prisvärd
Uppladdningsbar
 

minus

Lång laddtid
Tung på huvudet efter ett tag
 

Specifikationer

Tillverkare: Weslite
Pris: 451 kronor hos Amazon Sverige
Ljuskälla: Led
Ljusstyrka: 10 000 ansilumen
Batterier: Litiumjon
Vikt: 450 gram
Skyddsklass: Ipx5

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Test pannlampa

VA Stfire Pannlampa

Den här pannlampan från tillverkaren med det kreativa namnet VA Stfire är lite speciell. Den har dels en ledlist framtill, dels en riktad lampa på sidan (ej justerbar). Med en knapp växlar du sedan mellan de två i flera olika ljuslägen. Det här är bra för dig som vill kunna ha både riktat och bredare ljus i olika situationer.

Till min glädje ligger det en laddkabel med usb c-kontakt i den lilla lådan och pannlampan laddas snabbt upp fullt. Vilket delvis beror på att batteriet är litet. Men så är det här också en riktigt smidig liten modell, som inte känns av mer än det där tunna svettbandet du har när du plockar äpplen på gruppasset på gymet. Funkar utan problem under joggingturen med andra ord.

Pannlampan har en blinkande funktion och ett sensorläge. Med det senare aktiverat kan du slå på/av lampan genom att vifta med handen på sidan. Funktionen är buggig, men om du har skotervantarna på dig slipper du ta av dem för att leta på/av-knapp när det är svinkallt ute. Batteritiden imponerar med tanke på storleken. Visst tappar den ljusstyrka efter en knapp timme men du kan utan vidare nyttja den tre timmar med okej ljus.

Den stora grejen med den här pannlampan är ändå priset i kombination med att den är lätt och laddbar. Istället för den där aaa-drivna plastiga saken från Clas Ohlson för 69 kronor gör du helt klart bättre i att slå till på den här lampan. Ipx4-klassningen säger att den ska tåla vattenstänk, inte mer. Jag utmanade den utomhus under några regniga kvällar utan antydan till läckage.

M3 rekommenderar


Omdöme

En riktigt smidig och lätt lampa för dig som vill kunna använda både riktat och brett ljus för olika situationer. Inte superstarkt sken med mångsidig och prisvärd!

plus

Lätt och smidig
Laddbar med usb-c
Två olika ljuskällor
Sensorfunktionen

minus

Ljusstyrkan i den riktade lampan
Ej justerbar vertikalt
Buggig sensorfunktion

Specifikationer

Tillverkare: VA Stfire
Pris: 180 kronor hos Amazon Sverige
Ljuskälla: Led
Ljusstyrka: 350 ansilumen
Batterier: Litiumjon
Vikt: 80 gram
Skyddsklass: IPX4

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Test pannlampa

Pannlampa LED

Den här lilla billiga modellen kostar som en billig räksmörgås och den drivs av tre st aaa-batterier. Den väger endast 52 gram (utan batterier) och känns knappt när den sitter på huvudet. Lamphuset håller dock inte särskilt hög kvalitet. Är du hårdhänt när du vrider den eller ska byta batterier kommer du lätt att ha sönder den.

Du växlar mellan tre olika ljuslägen (starkt/svagt/rött) och du kan rikta lampans sken vertikelt så att det passar situationen. Om du inte vill lysa rakt ned. När funkar då den här lampan? Som läslampa på nära håll typ, med sina 100 ansolumen är skenet för klent för några vidare äventyr. Att hämta ved eller gå på dass ute på lantstället en regnig och svart höst/vinterkväll är ingen hit med den här modellen, även om den är bättre än ingenting. Inte heller räcker den särskilt länge om du behöver skruva med bilen vid vägkanten. Plus i kanten för att du även har rött ljus, dock saknas blinkande varningsljus.

Utbytbara batterier är dock bra om du vill ha en nödlampa med lång driftstid eftersom du enkelt kan packa med ett storpack aaa-batterier. I bilen, stugan utan el eller kanske i din bug-out-bag. Och så är ju priset så lågt att du kan ha en extra ifall att den går sönder. Lampan är "vattenskyddad" enligt produktbeskrivningen, men ingen ip-klassning så vitt vi kan se. Batteritiden är helt okej med bra aaa-batterier, du kan använda den ett par timmar innan det börjar bli märkbart svagare ljus i maxläget.

Omdöme

En billig och enkel pannlampa för nödsituationer eller kanske som läslampa där du inte har tillgång till el. Men du får vad du betalar för…

plus

Billig
Lätt

minus

Plastig
Klent ljus

Specifikationer

Tillverkare: okänd
Pris: 79 kronor hos Clas Ohlson
Ljuskälla: Led
Ljusstyrka: 100 ansilumen
Batterier: 3 st aaa
Vikt: 52 gram
skyddsklass: -

Betyg 2,5 av 5
Betyg 2,5 av 5
Test pannlampa


Blukar 2000

Den här typen av uppladdningsbara led-pannlampor är riktigt smidiga. Blukarmodellen väger 76 gram och som namnet antyder påstår tillverkaren att den lyser upp med 2 000 ansolumen. Vilket är helt missvisande. Men den är förhållandevis kraftfull, märkbart starkare än flertalet konkurrenter som drivs på utbytbara standardbatterier.

Lampan är ipx5-klassad och ljusbilden är bred. Du ser långt framför dig i totalt mörker och den här modellen klarar utan problem allt från mörkermek med bilen till skogspromenader för den mörkrädde. Det tar cirka tre timmar att ladda upp den via medföljande usb-kabel, sedan har du bra ljus ett tag. Dock inte i närheten av de 16 timmarna som det skryts om i specifikationerna. Men två timmar med starkt ljus och 5-6 timmar innan den dör – om du ställer ned ljusstyrkan.

Test pannlampa

Konstruktionen känns solid. Med en knapp växlar du mellan flera lägen (starkt, svagt, rött, blinkande). Här finns också ett sensorläge där du kan vifta med handen framför lampan för att slå på och av. Funktionen fungerar sådär, den är långt ifrån hundraprocentig. Men är det vintertid och du bär handskar är det ändå smidigt.


Omdöme

En prisvärd lampa som lyser förhållandevis bra. Batteriet är aningen litet och sensorfunktionen buggar en aning, men i övrigt är det här en smidig modell med många användningsområden.

plus

Ljusstark
Massor av olika ljuslägen
Sensorfunktion
Prisvärd

minus

Batteritiden
Buggig sensor

Specifikationer

Tillverkare: Blukar
Pris: 170 kronor hos Amazon Sverige
Ljuskälla: Led
Ljusstyrka: 2000 ansilumen
Batterier: Litiumjon
Vikt: 76 gram
skyddsklass: IPX5

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5