Testad produkt: Dreamebot D10s Plus
Pris: Från 5 918 kronor via Prisjakt

Roborock är kungen av produktkategorin robotdammsugare. Senare under 2023 lanserar tillverkaren dessutom de nya modellerna i S8-serien. Och med tanke på hur Roborock tidigare har presterat är det nyheter väl värda att vänta på. Men de kommer inte vara billiga. Toppmodellen (S8 Pro Ultra) kommer enligt uppgift gå loss på över 15 000 kronor.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Dreamebot D10s Plus är Dreames senaste produkt i mellanprisklassen. Mer avancerad än föregångaren tillika effektivare och mer noggrann när det gäller navigation och dammupptagning. Prisvärd är bara förnamnet!

Positivt

  • Effektiv, komplett rengöring
  • Bra pris
  • Smart kartläggning och navigeringsteknik
  • Undviker hinder exemplariskt

Negativt

  • Har svårt att rengöra inåtgående hörn
  • Moppningen lämnar en del att önska

Men…en annan tillverkare som lurar i vassen och som presterat riktigt bra i våra tester, samt ligger något bättre till prismässigt, är Dreame, som oavbrutet spottar ur sig nya modeller. Bland annat Dreame D10s Plus, vars föregångare (D10 Plus) vi testade för bara ett par månader sedan.

Dreamebot D10s Plus

Sett till det yttre är D10s Plus nästintill identisk ut med föregångaren. Den största skillnaden är nospartiet, som nu huserar en inbyggd kamera, avsedd för att identifiera och undvika hinder, samt för videoövervakning, även från distans, i din mobiltelefon.

Exemplarisk städning

Navigationssystemet är som tidigare laserbaserat (lidar) och installationen är med hjälp av den tillhörande Dreamehome-appen snabbt avklarad, varpå roboten kan ge sig ut för att kartlägga hemmet. Efter en första rekognosering, där roboten snabbt betar av rum efter rum, har du i appen en karta i olika färger med en korrekt indelning av de olika rummen i hemmet. Värt att nämna är att trösklar upp till 2,5 centimeter inte är några som helst problem. I appen kan du administrera allt som har med rumindelning att göra, olika zoner och virtuella väggar och så vidare.

Dreamebot D10s Plus

När det sedan är dags för dammsugning är det bara att konstatera att D10s Plus, med sin förbättrade sugkraft (5 000 Pa jämfört med tidigare klart godkända 4 000 Pa) får med sig i stort sett allt i dess väg. Den missar en del smuts i inåtgående hörn, en utmaning för de flesta robotdammsugarna på marknaden, utöver det gör den ett utmärkt jobb.

Den arbetar metodiskt, snabbt och till skillnad från föregångaren, och tack vare frontkameran och den avancerade ai:n, identifierar och undviker den hinder exemplariskt. Sladdar eller en kvarglömd strumpa på golvet är således ingenting du längre behöver vara orolig för att roboten ska trassla in sig i.

Dreamebot D10s Plus

Enklare moppningsfunktion

Moppningsfunktionen är som tidigare av det enklare slaget. Den har inga roterande trissor eller vibrationer för att gnugga rent, utan du fäster moppningsenheten (en vattentank försedd med en trasa) som sedan roboten drar med sig över golvet. Den här enkla lösningen klarar inte intorkade fläckar utan ska ses som ett komplement för att få upp det finaste dammet.

Precis som övriga Plus-modeller i tillverkarens produktportfölj tömmer D10s automatiskt sin inbyggda dammbehållare (570 ml) i basstationen efter avslutat arbetspass. Basstationens dammpåse rymmer hela fyra liter, vilket räcker upp till två månader innan den behöver ersättas (en extra påse ingår).

Dreamebot D10s Plus
D10s Plus (till höger) i sällskap med den betydligt mer platskrävande L10s Ultra

Sammanfattningsvis är D10s Plus, precis som sin föregångare, riktigt bra. Den uppdaterande motorn, starkare och med bättre sugkapacitet, ai-kameran för bättre navigering och objektidentifiering samt basstationens större dammpåse är givetvis välkomna nyheter som effektiviserar städningen ytterligare. Moppningen är långt ifrån lika effektiv som den i tillverkarens W-, eller L-serie (med roterande trissor), här är det fortfarande den enklare lösningen som gäller.M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: DreameBot D10s Ultra
Testad: Januari 2023
Tillverkare: Dreame
Batteri: 5 200mAh
Körtid: Upp till 200 min
Sugkraft:  Upp till 5 000 Pa
Dammbehållare: 0,57 liter, 4 liter i basstationen
Hepa-filter: ja
Vattenbehållare: 235 ml
Kartläggning: Laser/kamera
Kommunikation: wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Kompatibelt med Google Assistant/Amazon Alexa/Apple Siri: Ja/Ja/Ja
Mått robot: 350 x 350 x 97mm
Mått Basstation: 403 × 403 × 483 mm
Info: Lansering idag, rekommenderat pris 5 990 kronor
Pris: Från 5 918 kronor via Prisjakt

Betyg 4,5 av 5