Testad produkt: Sound Blaster Katana V2X
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt

Sound Blaster Katana V2X är uppföljaren till Katana V2. Det är fortfarande en soundbar som du får plats med på skrivbordet. Och då räknar vi även med den medföljande subwoofern. Det är ett ovanligt slimmat paket.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Slimmad och fullpackad med ljud. Den är perfekt om du vill sitta vid skrivbordet och bli omgiven av högt och bra ljud. Vad som gör den riktigt bra är att den även fungerar under tv:n i ett mindre hem. Den här smiskar till och med Sonos Ray på fingrarna.

Positivt

  • Slimmat format
  • Bra ljud!
  • Liten men kraftfull subwoofer

Negativt

  • Saknar wifi
  • Kan ej anslutas till multirumhögtalare
  • Trådbunden woofer

M3 rekommenderarKatana V2X är utrustad med två 63 millimeters mellanregister-högtalare och två 19 millimeters diskanter som hanterar de högre frekvenserna. Subwoofern har begåvats med ett 5,25-tums element. Allt som allt är den 60 centimeter lång.

Om du tycker det är litet, då ska du se woofern. Den är 42 centimeter hög men endast 11,6 centimeter bred och 25 centimeter djup. Vad som är mer remarkabelt är att den mäktar med att pumpa ut en himla massa basljud.

Creative Katana V2X
Foto: Petter AhrnstedtWoofern är smal men kan pumpa tillräckligt med luft för att det ska bullra ordentligt.

På undersidan av soundbaren sitter en led-strip som du kan få att flasha i olika färger eller bara att blinka diskret till ljudet eller stillsamt lysa i mörkret. Om du inte gillar det kan du enkelt stänga av det med fjärren.

På baksidan sitter anslutningsportarna: en hdmi 2.1 (arc), en usb c-port, aux och toslink, sxfi-ingång (avsedd för Creatives hörlurar med stöd för detta) samt anslutningen för subwoofern. Den har även bluetooth 5.0.

Creative Katana V2X
Foto: Petter AhrnstedtFlådig och avstängningsbar led-belysning.

Som ni förstår är det här en soundbar tänkt för skrivbordet, men faktum är att den även fungerar under tv:n i ett mindre vardagsrum. Den kan utan problem konkurrera med Sonos Ray. De ligger bägge två i samma prisklass, men då Katana V2X levereras tillsammans med en subwoofer sopar den mattan med Sonos Ray när du kikar på film eller spelar spel.

Grymt ljud för sin storlek

Ljudet är riktigt imponerande, likaså stereospridningen. Creative använder något de kallar för Xamp, som låter en egenutvecklad flerkärnig dsp-kontroll driva diskant, mellanregister och baselementen individuellt.

Hur låter det då? När jag sätter på Star Wars: Rogue One låter det grymt bra under striden på Scarif. Det exploderar såpass mycket att jag känner mig tvingad att dra ned ljudet i subwoofern för att skona grannarna. Stereosepareringen är också bra för att emanera ur en sådan liten soundbar. Och då ska vi också påpeka att den inte har stöd för överhajpade Atmos. Men nog fasen gör den ett bra jobb!

Creative Katana V2X
Foto: Petter AhrnstedtSlarvar du bort fjärren kan du använda knapparna placerade på ovansidan.

På med musik, ändra ljudinställningen till just musik och det låter sådär. När jag switchar tillbaka till film-läget låter det faktiskt mycket bättre. Jag har tidigare klagat på att soundbars låter kasst när de ska spela musik, men den här låter helt okej.

I Creatives app går det att ställa in ljudet mer detaljerat. Det finns dedikerade lägen för olika spel, surround-läge med mera. Vi testade ljudläget för Call of Duty. Och visst låter det bra, men någon större skillnad från de andra kunde vi inte höra. Det går även att fippla med led-belysningen i appen.

Creative Katana V2X
I appen hittar du fler inställningar.

Det är även läge att påpeka att den testades i ett litet vardagsrum. Om du har den här på skrivbordet kommer du garanterat att uppleva ännu mer ljud – på ett positivt sätt!

Ogenomtänkt

Något som Creative genast borde upphöra med är deras jäkla adapters de envisas med att använda. Dels är de otympliga, oavsett storleken, dels kan de utgöra en extra kostnad om de går sönder. Vad är det för fel med en vanlig sladd?

En annan sak Creative missat att tänka på är om du har den på ett skrivbord så finns det ingen möjlighet att dra sladdar under den. Den ligger dikt mot ytan den är placerad på. Om du använder trådad mus och tangentbord kan du inte dra sladdarna på ett snyggt sätt under den.

Jag hade även föredragit om subwoofern varit trådlös. Att den behöver ström har jag full förståelse för, men nu begränsar sladden, cirka två meter lång, placeringen av den. Slutligen saknar Katana V2X wifi, du kan alltså inte använda Spotify Connect eller Air Play för att spela musik eller använda den som en multirumhögtalare.

Creative Katana V2X
Foto: Petter AhrnstedtDen lyser läckert i mörkret.

Ska vi summera Katana V2X blir det ändå positivt. Du får en himla massa ljud i ett superkompakt format till ett rimligt pris.

Specifikationer

Tillverkare: Creative
Model: Katana V2X
Anslutningar: Hdmi 2.1, toslink, usb c, aux 3,5 millimeter hörlurs- och sxfi-utgång
Ljudformat: Dolby Audio 5.1 via hdmi eller usb c
Plattform: Windows, Mac, PS5, PS4, Xbox Series X/S och Nintendo Switch
Pris: Från 3 490 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5