Dataspelsbranschens nya rapport Vägar in i Spelbranschen har kartlagt Sveriges spelutbildningar samt utmaningar kopplade till kompetensförsörjning och arbetskraftsinvandring.

Enligt rapporten kommer Sverige inom tio år sakna minst 25 000 spelutvecklare för att behålla samma tillväxttakt. 2021 nyanställdes 1348 personer på spelutvecklingsföretag i Sverige, men bara 616 personer slutförde en spelutbildning.

Av alla som påbörjade en spelutbildning 2022 på högskola, universitet eller yrkeshögskola var 27 procent kvinnor.

Mellan 30-50 procent av alla som arbetar med spel i Sverige har flyttat hit från andra länder. Hälften av alla som flyttat till Sverige för att arbeta med spel kommer från länder utanför EU.

Rapportens rekommendationer är därför att det behövs fler utbildningsplatser, inte minst inom yrkeshögskolan, samt kortare ledtider och bättre regler för arbetstillstånd. Den rekommenderar även att mer medel ska gå till forskning och att fler ska få möjligheten att lära sig spelutveckling. Fler kvinnor ska också uppmuntras söka eftergymnasiala utbildningar inom spel.

Rapporten Vägar in i Spelbranschen möjliggjordes av Kraftsamling Dataspelsbranschen och delfinansierades av Tillväxtverket.

Läs också: Här är de 17 hetaste spelen att se fram emot 2023