Inkognitoflikar används av många skäl, bland annat så att inloggade konton som Google och Amazon inte ska se vad du söker efter, att sidorna du besöker inte ska sparas i historiken och att tillfälligt kunna logga in på ett annat konto utan att logga ut från ditt vanliga.

För de som använder inkognitoflikarna för att det de gör är hemligt eller pinsamt kan det kännas jobbigt att låta någon annan använda mobilen för annat, om flikarna ligger kvar öppna. Och att stänga dem varje gång och öppna igen är också bökigt.

Nu har Google en lösning på det för mobilversionen av Chrome. Från och med nu kan IOS-användare nämligen välja att placera inkognitoläget bakom Face ID/Touch ID så att någon du räcker över din upplåsta Iphone till ändå inte kommer åt inkognitoflikarna. Samma funktion håller även på att rulla ut på Android men där kan det ta lite tid innan uppdateringen har nått alla användare.

Inställningen för att aktivera låset hittar du under integritet och säkerhet i Chromes inställningar.

Både Google Foto på Android och Bilder på IOS har liknande lås för privata bilder. I Google Foto finns en särskild låst mapp du kan placera känsliga foton och videor i, och på IOS är mapparna Gömda och Senast raderade automatiskt låsta.