Goldeneye 007 från Rare var ett av de populäraste spelen till Nintendo 64 och revolutionerade förstapersionsshootergenren på konsoler – innan lanseringen höll genren till huvudsakligen på pc. Multiplayerläget med upp till fyra spelare på samma tv var också revolutionerande.

Trots att många andra klassiska konsolspel den eran har släppts för olika moderna konsoler har Goldeneye lyst med sin frånvaro, kanske delvis på grund av att Rare köptes upp av Microsoft 2002.

I början av 2022 läckte utmärkelser från en Xbox One-version av spelet och under resten av året kom olika uppgifter tills Nintendo och Rare i september meddelade att en nylansering verkligen var på gång. I fredags släpptes det för både Xbox Series X/S och Switch.

Switch-versionen kan spelas i både det ursprungliga 4:3-bildformatet och 16:9, och har onlinemultiplayer via Switch Online-emulatorns inbyggda funktion. Xbox-versionen stödjer upp till 4k-upplösning men har inga andra förbättringar. Spelen säljs inte löst utan ingår i Xbox Game Pass respektive Switch Online Expansion Pack.