Testad produkt: Xplora X6 Play
Pris: 2 190 kronor hos MediaMarkt

Xploras senaste modell heter X6 Play och det är också deras dyraste. Klockans yttre kan nu mixas och matchas på flera sätt så barnet kan få en lite mer unik klocka. Insidan har fått hårdvaruuppdateringar som bättre skärm och kamera.

Gps-klockor till de yngre barnen är ingen dum idé. Föräldrar och barn håller enkelt kontakten och det är låg risk den blir kvarglömd.


Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är kul att kunna ändra utseendet på klockan och hållbarheten är bra. Gps-klockan levererar pålitligt position för barnet och det funkar super att skicka meddelanden och ringa varandra. Att den är så hög upp från handleden ställer dock till det med tjocka ytterkläder.

Positivt

  • Smidigt gränssnitt
  • Bra skydd för skärmen
  • Vattentät
  • Uppmuntrar till rörelse

Negativt

  • Dyr
  • Tjock (eller hög)
  • Lite snål batteritid

Funktionsmässigt är Xploras klockor väldigt snarlika. Men till det yttre får du vad du betalar för. Den dyrare X6 Play känns rejäl och tålig (den är också vattentät) och nytt för den här modellen är att du och barnet kan plocka ihop en egen uppsättning färgglada delar som utgör ram runt skärmen och armband.

Prestadan är bättre än på föregångaren och skärmen har fått högre upplösning. Den är trevlig att använda och barnet navigerar runt i gränssnittet utan hjälp. Kameran i den här modellen har blivit bättre och med den kan barnet både skicka foton och filmklipp till sina kontakter.

Batteritiden ska räcka i uppemot två dagar, men ibland blev det ändå laddning varje natt. Gps:en i klockan ger pålitliga positioner för barnet och det går bra att höra vad som sägs i ett samtal med klockan, men är det mycket högljutt runt omkring får man lyfta upp den närmare örat. Någon koppling till hörlurar finns inte.

Med appen i en förälders telefon kan barnet ta del av stegutmaningar och låsa upp digitala äventyr som belöning. Goplay som Xplora kallar plattformen kan också nås via en dator. Stegen omvandlas till mynt som det också går att köpa riktiga leksaker för. Det går också att hämta hem fler ringsignaler och urtavlor.

Läs även: Xplora Xgo 3: prisvärd nybörjarklocka till barnen

Det hade varit lite bekvämare om klockan väcktes när barnet vrider på handleden, som det är nu måste barnet trycka på en knapp för att väcka skärmen. Det största klagomålet på den här modellen gäller dock höjden upp från handleden. Tjockleken på boetten alltså.

Barnet tyckte inte alls om det här i kombination med vinterna tjocka ytterkläder och även jag som vuxen blev lite störd när jag hade på mig klockan. Men vikten är låg och med vanliga kläder märker man inte av den så mycket alls.

Vilken modell ska du välja?

Xploras två aktuella modeller, X6 Play och Xgo 3, erbjuder i stort sett samma funktionalitet. Det skiljer i material och något i prestanda. För dig som vill ha det allra bästa är X6 Play ett utmärkt val som kommer att tåla mycket, medan Xgo 3 är det prisvänliga alternativet som ändå erbjuder ungefär samma upplevelse.

M3 rekommenderar

Fakta Xplora X6 Play

Tillverkare: Xplora
Vikt: 58 gram
Mått: 51 x 42,4 x 14,7 mm
Skärm: 1,52 tums TFT-pekskärm (360 x 400 pixel)
Fungerar med: Ios och Android
Vattenskydd: IP68
Kamera: 5 megapixel (2 048 x 1 536 pixel resp 720p)
Batteri: 880 mAh
Laddning: Klockspecifik magnetkontakt (endast sladd medföljer)
Pris för abonnemang: 129 kr/mån alt 109 kr/mån vid 12 mån förskottsbetalning
Goplay Premium: Tillägg för fler funktioner i aktivitetsplattformen Goplay. 29 kr/mån alt 313 kr/år med förskottsbetalning)
Pris: 2 190 kronor hos MediaMarkt

Betyg 4,5 av 5