De nya ai-tjänsterna har ruskat om ordentligt i både den digitala och den fysiska världen. Några exempel från den senaste tiden:

En ai-generad bild vann en konsttävling
Författare (?) genererar barnbok med ai
Skolor bävar inför den tsunami av fusk som Chat GPT kommer att leda till.
Nyhetssajter har börjat publicera ai-texter.

Det finns nog inte ett enda företag i dag som inte har extrainsatta ai-möten för att hitta ett sätt att effektivisera sina processer med ai. Såväl enskilda innehållsskapare som scam-farmar gnuggar händerna.

På den andra sidan sitter illustratörer, fotografer, konstnärer och skribenter med Arbetsförmedlingen i en öppen flik i webbläsaren.

Läs mer om ai

Det kittlar ungefär lika mycket i magen på de som ser möjligheterna, som hos de som ser sitt levebröd skrumpna i realtid.

Så vad betyder detta konkret? Spåkulan säger så här:

Fas 1 – vilda västern

Här är vi nu och kommer att befinna oss i några år.

Robot cowboy entering bar in the wild west,cinematic,sunset
Foto: MidjourneyRobot cowboy entering bar in the wild west,cinematic,sunset.

Ai är tillräckligt bra för att kunna användas på riktigt. Ännu är det dock inte tillräckligt bra för att publicera texter och bilder helt utan mänsklig input och optimerande. Och ingen vet riktigt hur det ska användas på bästa sätt.

Men plötsligt kan nu vem som helst autogenerera allt ifrån artiklar och dokument, till mejlutskick när du behöver avskeda dina anställda. Och för en hundring i månaden går det att skapa bilder som får dig att ifrågasätta om den där kvällskursen i Photoshop var välinvesterad tid.

Vi kommer att få en lavin av sajter, appar och tjänster skapade med hjälp av ai den närmsta tiden. Mästerverk och scam-sajter. Storföretag, småföretag och Jan-Börjes blogg om gråsparvar – alla kommer börja generera innehåll. ”Content” är nära nog ett knapptryck. Google kommer att ha bråda dagar för att identifiera kvalitet i mängden.

Det är också nu legaliteten i allt kommer att testas. Är det upphovsrättsintrång att skapa bilder om ai:t tränat på mänskliga konstnärers alster? Vilka texter ligger till grund för Chat GPT:s svar? Och så vidare.

(Hint: Det kommer inte gå att stoppa utvecklingen)

Läs även: Ai och upphovsrätt – detta gäller

Fas 2 – paradigmskifte

När Google och de andra techjättarna släpper lös sina ai kommer dagens Chat GPT att framstå som en litterär jämlike med Forrest Gump.

house sparrow sitting on the shoulder of a gigantic robot,futuristic, cinematic
Foto: MidjourneyHouse sparrow sitting on the shoulder of a gigantic robot,futuristic, cinematic.

Hur vi söker på information kommer förändras i grunden. Över är dagarna då du söker efter information och klickar runt bland webbsajter. Du får informationen snyggt förklarad för dig rätt upp och ner. Google kommer bli en sajt du aldrig lämnar.

Om innehållsproducerande webbsajter ska överleva detta kommer det att krävas både reglering av ai-tjänsterna och ett skifte i fokus av innehåll. Om Jan-Göran skulle ha startat sin gråsparvsblogg här hade han aldrig fått en endaste besökare. All ren fakta om gråsparvar kan ai-tjänsterna redan svara på.

Ai kommer bli ett verktyg som tar aktiva beslut i allt. Affärsstrategier, innehållsgenerering, programmering…

Men det läskiga är inte att ai blir en del av allt skapande, det läskiga är vem som kommer ha tillgång till det. Det är en lågoddsare att de bästa verktygen kommer att kosta multum att använda. Kommer småföretag och privatpersoner ha en chans att hänga med?

Motreaktioner

Flera ai-tjänster har nu stämts av en grupp digitala konstnärer och kreatörer. Oavsett hur detta fall går, så lär det vara en strid som är förlorad i det långa loppet.

Man kan också tycka att det är tråkigt när inte traditionella verktyg används för att skapa text och bild. Det tyckte nog tavelmålarna när kameran kom också (ändå finns det tavelmålare än i dag!).

Ja, det kommer bli svårare att slå sig fram som "äkta" konstnär, fotograf och skribent (grottmålarna grymtar förnärmat), men det lär alltid finnas plats för expertkompetens och nischade, personliga områden. Och det går faktiskt att försöka lära sig verktygen också.

Ai är en realitet och ingen kommer att o-uppfinna det. Ju snabbare alla kreatörer inser att ai är ett verktyg att använda i skapandeprocessen, snarare än ett hot, desto snabbare kan de ta del av framtiden.

En framtid som kommer att komma, vare sig vi vill det eller ej. 

Kreatörsyrken som ryker

(Läs: Omformas)
Detta är några yrkesgrupper som bör ta sig en funderare på framtiden.

Chihuahua as a king,hyper realistic, 4k, oil painting
Foto: MidjourneyChihuahua as a king,hyper realistic, 4k, oil painting.

Dussin-konstnärer
Massproducerande Instagram-konstnärer kan börja packa ihop sina penslar redan nu. Varför betala någon några hundringar för att måla ett porträtt av älskade lilla Fido när Midjourney kan göra det på under fem minuter – i valfri stil? All "snabbkonst på beställning" lär försvinna till förmån för ai-tjänster som fixar dina bilder i valfri stil.

Generiska fotografer

Fotograferar du genrebilder är det dags att omvärdera dina livsval. Till och med Stock-fotosajterna börjar nu implementera ai-genererade bilder.

I en snar framtid: Ai-konstnärer och promt-proffs är det nya heta.

Skribenter

Skribenter som inte tillför något eget värde (tyck, live-bevakning, analys, kändisskap, med mera) och bara återberättar andra källor har nog fortfarande en liten tid kvar på grund av bristen på aktuell information i ai-tjänsterna (Chat GPT har inte tillgång till internet efter 2021). Snart kommer de dock behöva omprofilera sig, eller bli irrelevanta.

Å andra sidan kommer dessa yrkesroller bli extremt mycket viktigare:

  • Redaktör/ansvarig utgivare – när allt (nåja) blir ai-genererat kommer trovärdighet vara allt.
  • Profilerade skribenter. Innehåll med tyck, tänk, mänskliga analyser kommer att uppleva en ny renässans.
  • Ai-redaktör blir, förutom en het buzzword-titel, en viktig tjänst. 

Programmerare

Om man stoppar ner en programmerare i kokande vatten så hoppar den ut. Men stoppar man ner den i kallt vatten som man sakta värmer upp så sitter den kvar tills den blir kokt.

Programmerare håller sakta men säkert på att programmera bort sina egna jobb.

I närtid betyder det bara att ai-programmen blir kraftfulla verktyg som ökar produktiviteten genom att hjälpa till med att hitta buggar, skriva grundkod, och så vidare.

Först försvinner de lägsta nivåerna i yrket då färre kan göra mer. I slutändan behövs kanske bara några få seniora utvecklare som övervakar och optimerar en ai-plattform.

Sammanfattningsvis

Oavsett vad man tycker om utvecklingen så är den här för att stanna. Det bästa är att lära sig verktygen och hänga med (utan att blunda för problem med säkerhet, integritet och andra orosmoment förstås).

/ Hälsningar från en framtida ai-redaktör. Eller stamkund på Arbetsförmedlingen. Spåkulan är lite grumlig.


Läs även: Människa eller ai? Snart vet du inte vem du pratar med på nätet