Facebook har byggt in funktioner i sina appar för IOS och Android som gör det möjligt för företaget att avsiktligen slösa batteritid på användarnas telefoner. Det påstår George Hayward, tidigare datavetare på företaget, i en intervju med New York Post.

George Hayward lämnade in en stämningsansökan för olagligt avskedande efter att ha fått sparken från Facebook i november, men drog tillbaka den efter att ha insett att hans anställningskontrakt inkluderade en klausul om att tvister måste gå till medling. Han påstår att han tvingades bort eftersom han vägrade utföra tester på ovetande användares telefoner, och att chefer ignorerade riskerna – exempelvis att användare kunde hamna i en nödsituation och inte ha lagom mycket batteritid för att ringa nödsamtal.

Funktionerna George Hayward talar om kallas negativt testande och går ut på att jämföra hur Facebook- och Messenger-apparna beter sig normalt och när de belastar enheten mer än de borde, till exempel genom att slösa ström. Målet är att optimera apparna och inte i sig att tömma användarnas batterier (det vore så klart kontraproduktivt för ett företag som tjänar pengar ju mer tid du tillbringar i apparna).

Det här är inte första gången Facebook-apparna anklagas för att dra onödigt mycket ström. 2020 visade användare på Reddit hur Messenger använde mer ström än det tunga spelet PUBG Mobile.