Testad produkt: Defunc Home
Pris: 2 990 kronor hos Kjell & Company (Stor) eller 1 990 kronor hos Kjell & Company (Liten)

Multiroom-högtalarna Defunc Home finns i två färger (svart och vit) och två storlekar. Den mindre varianten (20 x 20 x 10 centimeter och 1,5 kilo) har en uteffekt på 40 W och den större (30 x 30 x 15 centimeter och 3,7) har en uteffekt på 100 W. Cirkapriserna för dem är 2 000 kronor (för den mindre) och 3500 kronor för den större modellen.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Defunc Home-högtalarna är extremt lättinstallerade och låter mycket bra, till ett vettigt pris. Tyvärr är styrningen alltför osmidig och både appen och röststyrningen buggiga.

Positivt

  • Bra ljud
  • Snygg design
  • Stöd för röststyrning (Alexa)

Negativt

  • Lite otympliga och skrymmande
  • Osmidig styrning
  • Buggig app

Det är med andra ord ett par rejäla högtalare, där framför allt den större av dem känns lite skrymmande och aningen svårplacerad (förutsatt att du vill att tekniken ska ha en lite mer diskret och undanskymd plats i hemmet). Samtidigt har de en snygg och läcker design, så det är långt ifrån den fulaste tekniken att ha hemma.

Det går att ha högtalarna stående på ett bord eller en hylla med det medföljande lilla stället eller att använda ett justerbart golvstativ (köps separat för 800 kronor).

Lättinstallerade

Väl på plats är Defunc Home-högtalarna extremt enkla att ansluta till nätverket. Med hjälp av appen var jag igång på bara ett par minuter utan något som helst strul. Någon egen hubb eller liknande behövs inte heller, det är bara att ansluta direkt till nätverkets router. Så ett stort plus för den smidiga installationen!

Väl igång levererar Defunc Home-högtalarna en uppspelning fri från störningar eller laggande, även med lite längre avstånd mellan högtalarna och med (relativt) tjocka väggar emellan.

Och det ska också sägas direkt att ljudkvaliteten är riktigt bra. Framförallt i den större modellen förstås, men även den mindre imponerar med ett rent och tungt ljud. Här konkurrerar man helt klart med etablerade aktörer som exempelvis Sonos, särskilt med tanke på priset!

Styrningen av högtalarna sker huvudsakligen via den tillhörande appen eller via ett antal touchkontroller på ovansidan, men Defunc Home-högtalarna har också ett inbyggt stöd för röststyrning med Alexa.

Buggigt och osmidigt

Och det är här problemen för Defunc Home dyker upp. Appen och röststyrningen lämnar en hel del övrigt att önska.

Till att börja med visar det sig att allt inte går att styra inifrån den tillhörande Defunc-appen. Det går visserligen bra att spela upp musik från Amazon Music direkt, men vill du spela upp något från Spotify måste du öppna den appen. Samma sak med innehåll från Apple Music. Vill du sedan ändra vilken eller vilka högtalare som ska spela upp musiken måste du växla tillbaka till Defunc-appen för att göra detta. Det blir med andra ord en hel del hoppande och bläddrande.

Inte heller röststyrningen fungerar som man skulle önska. Återigen fungerar det hyfsat bra med musik från Amazon Music, men musik från Spotify vägrar Alexa envist att spela upp under vårt testande.

Det uppstår också strul med sådant som att stoppa uppspelningen på en högtalare med röststyrning om uppspelningen startades med röststyrning på en annan högtalare. Och appen är bitvis buggig med instabil, visar att fel låt spelas med mera.

Förhoppningsvis är detta barnsjukdomar som kommer att åtgärdas framöver, men för tillfället gör de att betyget för Defunc Home dras ned ett snäpp.

Specifikationer

Produkt: Defunc Home
Testad: Februari 2023
Tillverkare/kontakt: Defunc
Anslutningar: Wifi, Bluetooth, 3,5 mm aux
Storlek: 20 x 20 x 10 centimeter respektive 30 x 30 x 15 centimeter
Vikt: 1,5 kilo respektive 3,7 kilo
Röststyrning: Ja (Alexa)
Färg: Svart eller vit
Pris: 2 990 kronor hos Kjell & Company (Stor) eller 1 990 kronor hos Kjell & Company (Liten)

Betyg 3,5 av 5