Det blåser snålt i smartphone-branschen. Tuffa tider har lett till vikande försäljningssiffror – men Samsung stirrar krisen i vitögat och släpper lös sin Galaxy S23-serie med premiumlurar. Galaxy S23 får sällskap av S23 Plus och Ultra. Och det är den senare som med hela fem kameror – varav en med 200 megapixel och två med 3- respektive 10 gånger optisk zoom – som tar det hela längst.

Läs också: Första titten på Galaxy S23 Ultra

Video med första titten finns här:

Hallå mörkret min gamle vän

Ja, Galaxy S23 är en regelrätt skrytmobil som drar kameratekniken till sin spets. Främst handlar det om att kombinera imponerande hårdvara med mjukvarufunktioner och artificiell intelligens för att hitta detaljerna i både film och foto som utövas i mörka miljöer. 200 megapixel må låta i överkant, men här används så kallad pixel binning-teknologi för att gruppera pixlarna och göra dem större (och färre) för mer ljusinsläpp. 

Galaxy S23 Ultra
Foto: SamsungGalaxy S23 Ultra med sin trogna S-Pen-följeslagare.

Mattias Inghe har redan fått pilla en del på Galaxy S23 Ultra och är imponerad av det han sett i kameraväg. De två andra Galaxy S23-mobilerna hoppar över 200-megapixelsensorn, men hela serien har fått en ny bildsignalprocessor samt en stor slev av Samsungs "Nightography"-uppdateringar för att minimera brus.

Andra nyheter är att framsideskameran fått stöd för Super HDR och filmning i 60 bilder per sekund (mot 30 i Galaxy S22-serien). I övrigt rör det sig om gängse förbättringar (AI som analyserar bilder och ger naturtrogna resultat, bättre bildstabilisering, skarpare 8k-video... ja, ni hajar) där vi behöver testa telefonerna ordentligt för att se exakt hur mycket vassare de blivit. 

Exit för Exynos

På designfronten gläds vi av att se att kamerorna nu gjort sig kvitt den skrymmamde, utstickande panel som Galaxy S22 Ultra var ensam om att slippa i fjol. På skärmsidan har Galaxy S23 en Full HD-panel på 6,1 tum, S23 Plus en likadan fast på 6,6 tum medan Ultran erbjuder QHD+ upplösning på 6,8 tum. Skärmarna stödjer upp till 120 Hz i bilduppdateringsfrekvens, med 240 Hz touch sampling i spel.

En intressant nyhet i de Galaxy S23-mobiler som ska säljas i Europa är att de lägger Samsungs egna Exynos-kretsar på hyllan till förmån för Qualcomm Snapdragon Gen 2. Det återstår att se vad det ger för eventuella konkreta prestandavinster, men enligt Samsung är plattformen – givetvis – den snabbaste någonsin för Galaxy-serien där en ny mikroarkitektur ska ge en prestandavinst på upp till 30 procent mot föregångarna. Batterikapaciteten för de tre telefonerna ligger på 3 900, 4 700 och 5 000 mAh.

Galaxy S23
Foto: SamsungSamsung Galaxy S23, här bredvid en av företagets smartklockor.

Summa summarum är det riktigt schyssta bilder i dålig belysning som ska sälja in årets Galaxy-lurar. Det tillsammans med maxad prestanda och uppdaterad design gör Galaxy S23 till sedvanliga utmanare i den absoluta mobiltoppen. För kameranörden som trotsar de dåliga tiderna borde det absolut vara Ultran som sticker ut som mest intressant, medan valet mellan de två andra mest handlar om skärmstorleken.

Samsung Galaxy S23-serien börjar säljas i detta nu

Galaxy S23 (8 + 128 eller 8 + 256 gigabyte minne respektive lagring) kostar från 11 490 kronor.
Galaxy S23 Plus (8 + 128 eller 8 + 256 gigabyte) kostar från 14 490 kronor.
Galaxy S23 Ultra släpps i hela tre olika konfigurationer: 8 + 256, 12 + 512 eller 12 gigabyte med hela en terabyte lagring. Priserna landar på 16 990, 18 990 respektive 21 490 kronor. Ja, du läste rätt. Den dyraste S23 Ultra spränger 20 000-kronorsvallen så det bara sjunger om det. Värt det? Upp till dig!