Nissans E-power-lösning fungerar som så att bilen drivs av en elmotor som laddas av en bensindriven generator. Resultatet? En märklig men smart lösning som faktiskt har sina fördelar. Inte då främst i energibesparing dock.
Omdöme
Positivt
- Elbilskänsla
- Snygg och modern
- Mycket utrustning för pengarna
- Hyfsat snål
Negativt
- Endast 2WD
- Bensinmotorn låter en del när den drar igång
Qashqai startade hela crossover suv-hysterin och många har som jag lärt sig uppskatta lite högre bilar som du inte behöver åla dig in i för att sedan liggköra någon decimeter över asfalten. Efter att andra tillverkare fattade galoppen blev konkurrensen mördande i det här segmentet och Nissan var lite för sega med att uppdatera sin lilla suv. Nu är dock 2023 års modell här och det är en modern skapelse.

Utvändigt känns bilen modern och när jag ändrar förarstolen i testbilen (Tekna+-version) blir jag inte besviken. Visst är det lite plastigt här och där men inte så att det stör, och det ser snyggt ut. Precis innan jag testar E-power-bilen har jag även testat mildhybridversionen för att jämföra de olika alternativen åt.
Direkt när jag kör iväg från Nissan känns det tydligt. Qashqai beter sig som en elbil, med den där direkta responsen när jag trampar till på gasen. Och det är just det här tillverkaren siktat in sig på. Elbilskänslan. Efter en stund börjar en motor låta och jag börjar titta mig omkring för att se var de borrar. Men så är inte fallet, det är bilens bensinmotor som drar igång med lågt mullrande varvtal. Nissan ska ha byggt in fasförskjuten noise cancelling-funktion i bilen men det låter en del ändå. Och jag vänjer mig aldrig vid att ha motorljud som inte har minsta samband med hur jag trampar på gaspedalen.

Bortsett från den här detaljen (som visserligen förtar det mesta av körglädjen) är bilen en fröjd att köra. Den känns pigg, den är lättstyrd och perfekt i storstan.
Till vänster om körlägesspaken finns en snabbknapp till EV-läge och en för att aktivera e-pedal. Det vill säga med mer aggressiv "motorbroms" som laddar batteriet.
På motorväg blir väg- och vindljud lite störande, men inte värre än andra bilar i samma prisklass. Testbilen har ett ljudsystem från Bose och det låter helt okej, men men inte vad jag kallar premiumljud och inte så att det döljer brister i bilens isolering.

Komforten är annars helt okej, jag trivs i stolarna både fram och bak. Bilen känns inte trång på något sätt och knappar och reglage är utplacerade på ett bra sätt. Den feta mittenskärmen är ett steg upp från de billigare versionerna. Synd bara att inte Nissan passat på att även uppgradera backkameran. Att bara sträcka ut bilden lite bredare är ingen hit.

MMI:t är tydligt och enkelt, men här finns också stöd för Android Auto och trådlös Carplay som fungerar kanon (och som är standard i alla versioner). Bra! Mindre roligt är att du måste godkänna en disclaimer på skärmen varje gång du startar bilen. I övrigt finns allt viktigt här när det gäller ny teknik. Adaptiv farthållare, lane assist och skyltavläsning är standard. Farthållaren är mjuk och följsam och när hastighetsbegränsningen ändras kan du med en knapptryckning på ratten anpassa inställd hastighet. Vilket är jättesmidigt när skyltarna läses av korrekt, vilket inte är hundraprocentigt.

Head up-display får du från Tekna-nivå och upp medan det dyraste utrustningspaketet ger dig det härliga panoramaglastaket, massage i båda framstolarna, Bose-systemet och 19-tumsfälgar. Jämfört med andra biltillverkare tar inte Nissan speciellt mycket betalt för extrautrustning, så om du jämför alternativen prismässigt är det viktigt att verkligen kolla utrustningen som ingår.
Bilen är givetvis uppkopplad och via appen Nissanconnect (från N-connecta och uppåt) kan du fjärrstyra vissa basicfunktioner, kolla däcktryck, få avisering om bilen lämnar ett visst område med mera.

Hur mycket påverkar då hybriddrivlinan förbrukningen jämfört med mildhybridversionen? Jag testkörde båda bilarna på samma sträcka, 19 mil i Roslagen med en blandning av motorväg och mindre landsvägar. Där den fyrhjulsdrivna mildhybriden snittade på 0,65 liter per mil landar Qashqai E-power (2wd) på nästan exakt en deciliter mindre per mil. Ingen jättestor skillnad men ändå märkbar i plånboken om du kör en hel del.
Tyvärr bara framhjulsdrift
Det som också är märkbart är att E-power-bilen är framhjulsdriven. Den finns nämligen inte att köpa i 4WD-version vilket är det största minuset i mitt testprotokoll. Något som gör att jag har svårt att kalla den för suv i någon bemärkelse. Det betyder dock inte att det är en dålig bil, tvärtom. Nya Qashqai E-power är en prisvärd, modern och trevlig bil som absolut passar många köpare.

Fakta Nissan Qashqai E-power
Tillverkare: Nissan
Pris: Från 376 100 kronor
Pris testbil: 455 900 kronor (Tekna+)
Motor: Elmotor på 190 hk som drivs av 1,5-liters 3-cylindrig bensindriven generator
Drivning: Framhjulsdrift
Batteri: 2,1 kWh
Prestanda: 0-100 km/h på 7,9 sek
Toppfart: 170 km/h
Fordonsskatt: 2 574 kr/år första 3 åren, därefter 602 kr/år
Förbrukning: 0,54 liter/mil
CO2-utsläpp: 122 g/km
