Tiktok är under enorm press i Washington, skriver Axios. Pressen var redan stor när det kom uppgifter om att chefer på moderbolaget Bytedance i Kina kan gå in och manuellt välja vilket innehåll som ska bli viralt.

Nu har senatorn Michael Bennet, demokrat från Colorado, skrivit till Apples och Googles respektive vd och uppmanar dem att omedelbart ta bort Tiktok från App Store och Play-butiken. Han kallar appen ett ”oacceptabelt hot mot USA:s nationella säkerhet”.

– Inget företag som måste följa kinesiska kommunistpartiets påbud borde ha förmågan att ackumulera så mycket data om amerikanska medborgare eller kuratera innehåll för en tredjedel av vår befolkning, fortsätter Michael Bennet i brevet som är adresserat direkt till Tim Cook och Sundar Pichai.

Tiktok hotas redan av en utredning i kongressen som kan leda till att tjänsten tvingas stänga helt i USA eller att Bytedance måste avyttra Tiktok till amerikanska ägare. För att undvika det utfallet har Tiktok bland annat inlett ett samarbete med Oracle som ska hysa alla data om och av amerikanska användare.