Testad produkt: Samsung Galaxy S23 Plus
Pris: 14 490 kronor hos Webhallen (8/256 GB) eller 15 490 kronor hos Webhallen (8/512 GB)

Jättemobilen Galaxy S23 Ultra är den kraftfullaste, och med bred marginal dyraste, Android-mobil du kan skaffa just nu. Till och med vikmobilen Galaxy Z Fold 4 går att hitta i en del butiker för lägre pris. Behöver du inte den inbyggda pekpennan och klarar dig med en enklare men fortfarande mycket bra kamera, så finns det ingen anledning att lägga ut 16 990 till 21 490 kronor på en. Då kan du skaffa mellanmodellen Galaxy S23 Plus istället.

Läs också:
Test av Samsung Galaxy S23
Test av Samsung Galaxy S23 Ultra

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Samsung har det inte lätt med sina Plus-modeller. De är tveklöst bra mobiler, men överskuggats av toppade och mycket bättre Ultra. I år känns prishoppet från mycket dyr S23 Plus till ännu lite dyrare S23 Ultra inte så stort att det rättfärdigar allt du går miste om.

Positivt

  • Mycket kraftfull
  • Utmärkt skärm och ljud
  • Aningen trimmad kamera
  • God batteritid

Negativt

  • Kan bli varm under belastning
  • Något kantig att greppa
  • Måttligt med nyheter
  • För dyr för att skilja sig från S23 Ultra

…för mellan 14 490 och 15 490 kronor för modell med antingen 256 eller 512 gigabyte lagring. I skrivande stund finns det ingen anledning att köpa den billigare, då den dyrare med 512 gigabyte har introduktionspris på just 14 990 i de flesta stora butiker. Det är dock fortfarande hisnande dyrt för en mobil.

Speciellt en som denna. Den erbjuder det mesta av det senaste i teknikväg, men gör inget särskilt unikt. Den bockar plikttroget av premiumegenskaper som en modern smartphone i högsta klass ska ha, topprestanda, trippel-kamera, snabb och ljusstark oled-skärm, hög tålighet och bra ljud… Men det är egenskaper som du hittar i de flesta tillverkares toppmodeller senaste åren.

Designen är snarlik 2022 års Galaxy S22 Plus, med en tydlig skillnad, kamerapanelen i hörnet är borta, och nu sitter här tre fristående, ungefär en millimeter utstickande linser på samma plats. Jag saknar lite charmen i den gamla designen, speciellt för Galaxy S20-serien för två år sedan, då kamerapanelen var en inskjutande del av den metallglänsande ramen. Men nu är det spartansk nedskalaning av sådana detaljer som gäller, tydligen.

Galaxy S23-serien
Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23 Plus och Galaxy S23

Kunde varit mer bekväm

Annars är det inte mycket nytt, samma plana glasytor, blank fram och matt baktill, och en lätt rundad blank ram runtom. Den har trots det skarpa kanter på sidorna som känns vassa att greppa. Det är ingen diskvalificerande designmiss, men jag hade gärna sett att de slipats ner lite till mer droppformad avrundning för en mer komfortabel upplevelse.

Det är stor skillnad i format mellan Galaxy S23 Plus med 6,6-tumsskärm och påtagligt kompaktare 6,1-tummaren Galaxy S23. Så du lär inte stå i valet och kvalet mellan dem. Vill du ha en ny och kraftfull Samsung Galaxy så är frågan snarare först, stort eller liten? Och är svaret stor, är frågan om du vill ha 6,6-tummaren.

Med 6,6-tumskärm istället för S23 Ultras 6,8 tum, samma utmärkta färger och kontrast, samma höga uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz, och lika hög ljusstyrka på upptill hela 1 750 cd/m2 för hdr och i solljusläge, är det nästan samma bildupplevelse. Här är det dock en enklare typ av dynamisk uppdateringsfrekvens, inte Ultrans ltpo2-teknik som kan få ner frekvensen så lågt som 1 Hz, utan lägsta nivå är 48 Hz. Det kan göra att skärmen drar lite mer ström.

Galaxy S23 Plus skärm och gränssnitt
Galaxy S23 Plus skärm och gränssnitt

Bild och ljud i världsklass

Det är också lägre upplösning, 1080p istället för 1440p. Det är väl lika bra det, då jag ärligt talat aldrig fattat vad man ska med mer till i en mobil. Den ökade punkttätheten är inte synlig med blotta ögat, så även här är bilden utmärkt skarp. En gång i tiden, när vr-headsets som du stoppade in hela mobilen i var trendigt, så fanns det en nytta mer fler pixlar, men den flugan gick tacksamt snabbt över.

Det är en utmärkt skärm för att titta på film eller spela spel på, med hdr10+-stöd, intensiva färger, och upp till 240 Hz samplingsfrekvens i spelläge vilket kan vara bra för snabbast möjliga respons. Är det något som saknas så är det precis som alltid från Samsung, Dolby Vision-stöd. Det är det dock inte så vanligt att konkurrenterna heller har.

Med väl balanserade kvalitetshögtalare, goda equalizer-möjligheter och Dolby Atmos-stöd får du också rätta detaljerna och fylligheten i ljudet. Precis som i Galaxy S23 Ultra är maxvolymen aningen låg, och S23 Plus lyckas inte heller hålla kvaliteten lika hög med volym uppskruvad. Men på mer normala volymer låter det alldeles utmärkt.

Lika blixtsnabb som S23 Ultra

Prestanda är i absolut topp. Exyonos är ett minne blott och S23 Plus är bestyckad med samma specialbyggda Snapdragon 8 gen 2 ”for Galaxy” som S23 Ultra. Den har snäppet högre klockning av en processorkärna och grafikkretsen än standardmodellen av Qualcomms systemkrets. Då jag inte testat någon annan telefon med den i ännu så är det svårt att säga säkert om det ger en avgörande prestandaskillnad, men undan går det onekligen, och de två vanliga Galaxy S23 Plus presterar i stort sett lika bra som S23 Ultra.

Galaxy S23 Plus kameror
Galaxy S23 Plus kameror.

Även här är det ny snabb ufs 4.0-lagring som också bidrar stort till en snabbare upplevelse. En skillnad är dock att du här får åtta gigabyte ram-minne, medan S23 Ultra går att få med tolv gigabyte. Det gör den lite mer begränsad i vissa situationer.

Det märks till exempel när jag ansluter den till en stor skärm och aktiverar skrivbordsgränssnittet Dex. Det gör en Galaxy-mobil till en liten desktop-dator, med väl fungerande mus- och tangentbordsstyrning. Ett bra ställe att multitaska med massor av webbläsarfönster och appar igång samtidigt. Här märks det efter ett tag att mer ram-minne hade varit välkommet. 

Samma kameror, men smartare

Kamerauppsättningen är ingen uppenbar uppgradering från förra året, förutom en ny selfie-kamera på 12 megapixlar istället för 10. Det är fortfarande en 50 megapixel huvudkamera, en 12 megapixel 120 graders vidvinkel, och en 3x optisk zoom med en 10-megapixelsensor. Det var ju absolut inte en dålig kamerauppsättning, även om större sensoryta, ännu fler pixlar, och mer optisk bildstabilisering givetvis gör Ultra-modellen till herre på täppan.

Men linser och sensorer är inte allt. Galaxy S23 Plus drar också den nytta av samma höjda prestanda, uppgraderad bildprocessor, vässad ai och ny kamera-app, som bland annat tar effektiva nattläget Nightography till samtliga sensorer, och även selfiekameran. Det gör det lättare att få ett bra resultat i mörkare miljöer. Speciellt för filmning, som har fått förbättrad hdr-dynamik.

S23 Plus har ett 4 700 milliamperetimmars batteri, och det kan laddas via usb med upp till 45 Watts effekt, eller trådlöst med 10 Watts effekt. Duglig men inte enorm snabbladdning alltså, men supersnabb laddning har aldrig varit ett fokus för Samsung.

För vissa typer av sysslor som att strömma video, är S23 Plus exceptionellt långlivad. En effektiv skärm och grafikdel gör att jag lyckas strömma 1080p-video från Youtube över wifi i över ett dygn. Vid mer blandad användning där fullt dynamiskt bildfrekvens kan spara energi i en del andra mobiler, tappar den något. Men är fortfarande väl godkänt bra.

Galaxy S23 Plus liggande

Åter ett överskuggat mellanbarn

Förra året tyckte jag att Galaxy S22 Plus på något sätt ändå lyckades karva ut en egen identitet, även om det var med minsta marginal. I år blir det svårare. Den känns mest som ett mindre intressant alternativ till toppmodellen Ultra. Om du inte absolut blir förälskad i dess design och föredrar en Plus av just den anledningen. Det blir inte jag. Den har en viss charm, men då den kommer på bekostnad av greppvänlighet går förtjusningen snabbt över.

När vi är uppe i de här prisnivåerna så är ju frågan om det finns någon orsak att snåla. Galaxy S-serien riktar sig inte till köpare på strikt budget, utan de som vet att det är en Galaxy på toppnivå de vill ha, och är beredda att betala för det. Det gör att jag tycker att Galaxy S23 Plus i år mer än förra året faller mellan stolarna.

Prisklivet upp till en Galaxy S23 Ultra är cirka två till tre tusenlappar. Det är mycket pengar för många, men kanske inte för den som är beredd att betala över 14 000 kronor för sin mobil. Så varför inte då satsa på det allra bästa istället? Då får du bättre komfort, ännu mer avancerad kamera, och Ultra-modellens pekpenna.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy S23 Plus SM-S916B
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy
Processor: Kryo Prime 3,36 GHz, 4 st Kryo Gold 2,8 GHz, 3st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 740, 719 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256/512 GB
Skärm: 6,6 tum, amoled, 1080x2340 bildpunkter, 120 Hz dynamisk frekvens
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 10 megapixel 3x telezoom med led, 12 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.2 typ c med video ut
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc, uwb
Operativsystem: Android 13 med One UI 5.1, 4 år systemuppdateringar
Övrigt: Dubbla sim, esim, fingeravtrycksläsare i skärm, vattentålig (ip68)
Batteri: 4 700 mAh, ca 28 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 45W usb (qc3, afc), 10 W trådlös (qi, pma), laddare ingår ej
Storlek: 15,8 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt: 201 gram
Pris14 490 kronor hos Webhallen (8/256 GB) eller 15 490 kronor hos Webhallen (8/512 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark*: 1 240 301 poäng
Geekbench 5: 4 808 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 555 poäng
Geekbench 5 compute: 10 033 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 14 801 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 3 720 poäng
Lagring, läsning: 3 328,8 MB/s
Lagring, skrivning: 2 610,5 MB/s

*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Iphone

Betyg 3,5 av 5