För några månader sedan fick vi in den kompakta och nästintill oförskämt billiga luftrenaren Uppåtvind för test. Enkel i sitt utförande, avsedd för mindre rum på upp till 7 m2. Näppeligen en modell att rena större delar av hemmet med utan ska mer ses som ett komplement till mer kapabla modeller. Det är möjligen här Starkvind, med kapacitet att rena ett utrymme på upp till 20 kvadratmeter, kommer in i bilden.   

Betyg 3 av 5

Omdöme

Starkvind är en udda designad inropare för dig med begränsad budget. I autoläget tar den god tid på sig innan den reagerar och det saknas även en dedikerad app för mer utförlig information gällande luftkvaliteten. Schemaläggning och röststyrning är möjligt ifall den kopplas upp mot ditt trådlösa nätverk via tillverkarens hubb Dirigera.

Positivt

  • Billig och användarvänlig
  • Enkelt att rengöra
  • Billiga utbytesfilter

Negativt

  • Medelmåttig luftrening
  • Kolfilter ingår ej, beställs separat
  • Ikeas hubb krävs för uppkoppling mot hemmanätverk

Installationen är snabbt avklarad

Att installera och komma igång med Starkvind är enkelt. Manualen Ikea skickar med är lika utförlig och pedagogisk som till exempelvis bokhyllan Billy, så det ska mycket till för att du ska misslyckas. Benen ska skruvas på plats, den skyddande plasten runt filtret avlägsnas och luftrenaren är redo för sin uppgift.

Starkvind väger lätt och har i bakkant ett bärhandtag för att du enkelt ska kunna flytta runt den mellan rummen. Designen upplevs som väldigt ”Ikea”, på gott och ont, billig-känsla-plast i antingen gräddvitt eller svart klätt med ett matchande grövre tyg. Å andra sidan har den en attraktiv prislapp vilket förlåter mycket.    

Ikea Starkvind

Enkelt handhavande 

På enhetens ovansida sitter kontrollvredet som används för att slå på/av luftrenaren, aktivera barnlåset samt för att välja ett av de sex olika fläkthastigheterna, inklusive autoläget där ett samarbete med den inbyggda partikelsensorn avgör vilket läge som är lämpligast för stunden. Det medföljande filtret filtrerar bort luftburna partiklar som damm och pollen (PM2,5). Vill du därutöver även bekämpa gasformiga föroreningar, såsom formaldehyd, liksom ”dålig lukt” bör du köpa till ett gasfilter. Något sådant fick vi dessvärre inte med till testenheten så hur det presterar kan vi tyvärr inte redovisa i detta test.

Enklast är givetvis att köra Starkvind i autoläget, även om reaktionsförmågan inte är det snabbaste. När jag kör den i samma rum som några av referensprodukterna (från bland andra Blueair och Smartmi) släpar den tidsmässigt rejält i jämförelse. Inte hela världen kanske, men det säger troligtvis en del om vilka komponenter Ikea valt för att pressa ner priset. Men det ska vi ge Starkvind, den arbetar riktigt tyst med lägsta fläkthastigheten aktiverad, så det går alldeles utmärkt att använda den i sovrummet.

Ikea Starkvind
Enkel att rengöra, något som behövs göras relativt ofta.

Busenkel att använda och lätt att förflytta i hemmet, men hur är det då med reningen? I huvudsak helt ok, efter ett antal mätningar* visar det sig att den onekligen har lättare för att filtrera bort större partiklar såsom pollen (PM10) där vi uppmätte från 36 till 2 än de riktigt små (PM2,5) som reducerades från 388 till 19. Siffrorna är ett genomsnitt och ett resultat efter flertalet mätningar.

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå ytterligare mätningar utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

Modell: Starkvind
Testad: Februari 2022
Tillverkare: Ikea
Funktioner: Totalt sex effektlägen, varav ett är autoläge
Area (rekommenderad): upp till 20 kvadratmeter.
Filter: Partikelfilter (motsvarar klass EPA12)
Maximalt luftflöde: Upp till 270m³/h
Mått: 53 x 51 x 19 cm.
Vikt: Cirka 7 kilo
Ljudnivå (enligt tillverkaren): 24 - 53 dB
Pris: 1 495 kronor hos Ikea

Betyg: 3 av 5