Amerikanska Sonos har nu presenterat sina nya högtalare Era 300 och Era 100. I pressmeddelandet skriver företaget lustigt nog att de nya högtalarna inleder just en era av ljud- och designinnovation, och att de är särskilt framtagna med ansvarsfullhet och återvunna pcr-material i åtanke. 

Vi tar störst först. Era 300 har sex högtalarelement och skickar ljud åt höger, vänster, framåt och uppåt. Dolby Atmos finns ombord för att säkerställa ett härligt, omslutande ljud. Designen påminner lite om ett timglas och ska enligt företaget ha komplexa akustiska avvägningar som grund. Era 300 ger flerkanaligt ljud när den används som bakre högtalare i ett hemmabiosystem och kan förstås anslutas till Sonos Arc och Beam.

Sonos Era 300 släpps den 28 mars till riktpriset 5 999 kronor. 

Sonos Era 100
Foto: SonosSonos Era 100.

Den mindre Era 100 ersätter i stort sett tidigare Sonos One och är marginellt större än densamma. Två vinklade diskantelement skickar ljud åt höger och vänster och mid-woofern utlovar större ljud än vad högtalarens relativa litenhet skvallrar om. Precis som Era 300 kan även "hundringen" användas som bakhögtalar-par för hemmabio.

Precis som sitt storasyskon släpps Era 100 den 28 mars, och för en sådan får du betala 3 399 kronor.

Båda högtalarna har nytt användargränssnitt som bland annat inkluderar ett kapacitivt volymreglage. Högtalarna kan även styras med Sonos Voice Control, Sonos egen app, Apple Airplay 2 och bluetooth. Med en aux-kabel och Sonos egen linjeingångsadapter kan du ansluta exempelvis en vinylspelare. En annan nyhet är att Sonos Trueplay nu också finns tillgängligt för Androidanvändare.