Segway förknippar du förmodligen mest med de tvåhjuliga farkosterna med handtag som du står på och styr genom att luta dig åt olika håll, men faktum är att ”Segway Personal Transporter” som den heter har slutat tillverkas, och företaget gör idag bland annat elsparkcyklar – och robotgräsklippare.

Nu lanseras Segway Navimow i Sverige, en robotgräsklippare som precis som Husqvarnas avancerade klippare använder avancerad gps-teknik för att klippa inom rätt område utan att användaren behöver lägga ut signalslingor längs kanterna.

Samtidigt släpps även tillbehöret Visionfence Sensor som använder en nyutvecklad ai och kameror för att känna igen föremål på gräsmattan så att gräsklipparen kan klippa runt kvarlämnade saker utan att skada varken sig själv eller prylarna. Systemet känner även igen kanterna av gränsmattan och kan se till att den håller sig inom rätt område även om gps-signalen är svag.

Navimow finns att köpa redan nu i fyra modeller med priser mellan motsvarande 16 000 och 30 000 kronor. Visionfence Sensor släpps i maj och kommer kostar cirka 3 300 kronor.