Testat spel: Metroid Prime Remaster
Pris: Från 399 kronor via Prisjakt eller 449 kronor hos Amazon Sverige (Release: 2023-03-03)

Super Nintendo, Nintendo DS och Switch i all ära, men min solklara favorit bland Nintendos konsoler är Gamecube. Den mobbade lilla lunchlådan hade inte världens största spelutbud, men topparna var väldigt, väldigt höga. Det gäller inte minst Metroid Prime.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

20 år efter att Metroid Prime slog mig med häpnad släpps en remaster, och ännu en gång tappar jag hakan. Även om grunderna är desamma, har hela spelet byggts om med helt ny grafik, moderna kontroller och roliga bonusar. Det här är en mer eller mindre perfekt remaster av en tidlös klassiker.

Positivt

  • Ett av de snyggaste Switch-spelen
  • Grunden är lysande än idag
  • Den förbättrade kontrollen känns helt naturlig

Negativt

  • Ett par föråldrade inslag
  • Visst hade en trilogi smakat bättre
  • Var är Metroid Prime 4!
Samus Aran

En tidlös klassiker

Det är svårt att greppa att Metroid Prime släpptes för 20 år sedan. Inte minst då jag fortfarande tydligt minns mina första steg i Samus Arans 3d-debut. En debut som på förhand var både hånad och ifrågasatt; en helt okänd amerikansk utvecklare skulle flytta den klassiska Nintendo-serien till den tredje dimensionen. Nintendo-fans världen över kastade sina Yoshi-gosdjur i väggen av ilska och grät ut i sina Mario-klädda kuddar.

Personligen brydde jag mig inte jättemycket. Även om de tre föregångarna var älskade av många, hade det ändå gått åtta år sedan Super Metroid. Men så började lovorden och häftiga videoklipp välla in från andra sidan Atlanten. Med den europeiska releasen fyra månader bort, kände jag mig tvungen att testa på det där med att importera spel från amerikatt.

En vecka senare anlände paketet, och en timme senare var jag golvad. Sedan dess har Metroid Prime haft en stående inbjudan till min topplista över de bästa spelen någonsin. Jag har därför följt ryktena om en nyversion med stort intresse, en nyversion som nu släpptes under en Nintendo Direct.

Jämförelse från digital foundry
En grafikjämförelse från Digital Foundry.

Gammalt blir till nytt

Nintendo har valt att kalla Metroid Prime för en remaster. Förståeligt på ett sätt, men det är också en förringning av det arbete som faktiskt gjorts. Remaster brukar innebära högre upplösning, lite tillfixade effekter och kanske högre bilduppdatering.

Metroid Prime Remaster är däremot ombyggt från grunden i en modern version av Retro Studios egensnickrade grafikmotor. Grundkoden ska vara mer eller mindre densamma som förr, vilket har lett till att spelkänslan är precis som jag minns den, men grafiken är helt omarbetad. Omarbetad och förbaskat snygg. Trots, eller kanske tack vare, de gamla grunderna lyckas Metroid Prime Remaster vara ett av de allra snyggaste spelen på Nintendo Switch.

En annan varmt välkommen förbättring hittas i kontrollen. Visserligen går det att ställa in den begränsade originalkontrollen, men Retro Studios har implementerat en modern kontroll som bygger på två styrspakar – och det fungerar alldeles förträffligt.

Skjutande i metroid

Hallå, det är ett äventyr – inte skjutspel

Men det är inte grafiken eller kontrollen som imponerar mest med Metroid Prime Remaster, det är hur bra upplägget och känslan håller än idag. Kanske för att det aldrig försökte jaga dåtidens trender för förstapersonsskjutare. Allt skulle vara ”Halo-dödare” på den tiden – och det mesta misslyckades grovt.

Genom att sätta utforskande, pusslande och mystik, istället för intensiva och coola skjutsekvenser, i centrum blev Metroid Prime unikt. Visst är det en hel del skjutande, men vid sidan av bosstriderna är det aldrig huvudingrediensen. Istället handlar äventyret om att, vilsen och utelämnad på en farlig planet, hitta rätt väg framåt, leta hemligheter och uppgradera Samus förmågor för att kunna ta sig fram genom tidigare onåbara passager. Metroids klassiska upplägg, som faktiskt fungerar ännu bättre i 3d.

Att äventyret innehåller väl mycket backtracking, att tvingas gå tillbaka till tidigare besökta områden, tillsammans med ett gammeldags sparsystem som kan skicka tillbaka spelaren en bra bit efter dödsfall, är det enda som påminner om spelets egentliga ålder.

Ridley och explosion

En klassiker som blivit bättre med tiden

Metroid Prime hyllades stort vid originalreleasen och all magi har följt med till denna remaster. Trots att det bara är en grafisk uppdatering, är det ett av de allra bästa spelen på Nintendo Switch.

Ändå skaver releasen en smula på grund av prislappen. Å ena sidan bjuder spelet på helrenoverad grafik och kontroll, å andra sidan är det ett 20 år gammalt spel där grunden är intakt. Nu kostar visserligen Metroid Prime Remaster 400 kronor, vilken ändå får ses som ett steg framåt jämte alla raka Wii U-portar till Switch för 600 kronor. Men njae, aningen snålt känns det.

Vid sidan av det tveksamma priset finns det däremot inte mycket att klaga på. Metroid Prime är en tidlös klassiker som känns precis lika fräsch idag som 2002. Faktum är att ingen del i serien nått lika högt igen. Blir det kommande Metroid Prime 4 spelet som slutligen vänder den trenden?


Metroid Prime Remaster

Testat: Februari 2023
Genre: Action
Utvecklare: Retro Studios
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
Storlek: 6,7 GB
Pris: Från 399 kronor via Prisjakt eller 449 kronor hos Amazon Sverige (Release: 2023-03-03)

Betyg 4,5 av 5