Förra sommaren skulle jag göra slag i saken och installera en robotgräsklippare på sommarstället utanför Norrtälje. Tomten är stor (3 000 m2), väldigt svår och tar mig idag minst 2,5 timme att klippa med traditionell klippare. Dessutom med flera batteribyten trots att maskinen jag har idag är en 36-voltare. Vi snackar lutningar, buskar, uppstickande stenar och regelbunden plöjning av vildsvin.

Jag ägnade 2,5 dag i stekande sol med att gräva ned hundratals meter tråd. Rötter, stenar och andra hinder ställde till det ordentligt och jag hade bestämt mig för att göra jobbet ordentligt. Tråd runt alla hinder, allt enligt regelboken. När jobbet väl var klart och jag körde igång Ryobis Roboyagi funkade det hela några veckor. Sedan började problemen.

Läs också: Husqvarna visar upp slinglös robotgräsklippare

Jag kan inte beskylla själva klipparen, den fungerade över förväntan. Men den j**la tråden ville hela tiden krypa upp ur mattan. "Efter ett tag sjunker tråden ned och blir osynlig", står det i varje robotgräsklippares installationsmanual, men det stämmer inte. Om du som jag har tråd nedspikad i gräsmattan med hundratals plastkilar, då vet du att man behöver gå runt med hammaren varje vår. I alla fall om du inte varit duktig och grävt ned tråden en bit.


Lyssna på vår senaste podcast:


Vid mitt torp var det många passager där jag helt enkelt inte kunde få ned tråden under ytan och kilarna började krypa upp lite här och var redan efter någon vecka. Med avklippt tråd som resultat. Frustrationen var total och jag gav upp projektet i slutet av sommaren.

Läs också: Stort test av robotgräsklippare

Igår visade Husqvarna upp sina nya konsumentrobotar med stöd för trådfri installation. Något som funnits på proffsmarknaden i flera år. Även Segway har släppt en maskin som inte behöver avgränsningskabel. Inga billiga lösningar, Husqvarnas nya Automower Nera kräver en dyr modul med tillhörande basstation som kostar dig 16 500 kronor. Men köper du en robotklippare i 50 000 kronorsklassen är det klart att du ska slippa slingångest. Jag kommer i alla fall aldrig att gräva ned slingor igen på en tomt större än 1 000 kvadratmeter.

Slinglöst är helt klart framtiden, oavsett hur precisa eller prisvärda dagens lösningar visar sig vara (vi kommer givetvis testa dem så fort gräset börjar växa). Det här är utan tvekan en av årets hetaste nyheter som inom ett par år kommer att vara standard.
Bring it on, gräsmatta!

Här finns också en video från när Ida installerade robotgräsklippare förra sommaren (allt som kunde gå fel gjorde väl typ det):