Testad produkt: Smartmi Air Purifier P2
Lägst pris: 2 290 kronor hos Webhallen eller via Prisjakt

För snart två år sedan lanserade Smartmi modellen Air Purifier P1, en snyggt designad och till storleken smidig luftrenare med handtag för att enkelt kunna flyttas runt i hemmet. Nu, med den annalkande högsäsongen för luftrenare, lanserar tillverkaren efterföljaren P2; den första luftrenaren med inbyggt batteri.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Smartmi Air Purifier P2 är en lätthanterlig, snyggt designad och en på riktigt mobil luftrenare, som arbetar både tyst och effektivt. Möjlighet till batteridrift är unikt för produktsegmentet, visserligen en väldigt nischad funktion som fåtalet användare har behov av men samtidigt användbart i ett fåtal situationer.

Positivt

  • Smidigt format, snygg design
  • Renar effektivt, tystgående
  • Möjlighet till batteridrift
  • Användarvänligt gränssnitt

Negativt

  • Finns ett behov av batteridriven luftrenare?
  • Begränsad kapacitet (arbetsområde)

Sett till det yttre liknar Air Purifier P2 föregångaren, samma cylinderformade design med en centralt placerad touchpanel med ett läckert gränssnitt på ovansidan. Här väljer du vilket effektläge renaren ska köras i, aktiverar timerfunktionen samt justerar lcd-skärmens ljusstyrka. Här presenteras likaså inomhusluftens kvalitet i realtid, liksom det inbyggda batteriets status.
 Smartmi Air Purifier P2
Snyggt och användarvänligt gränssnitt

För det är just det inbyggda batteriet som gör Air Purifier P2 unik. Den kan givetvis anslutas till ett vägguttag vilket är den självklara drivkällan när så är möjligt, men vill du enkelt och smidigt kunna flytta runt enheten i hemmet fyller funktionen helt klart sitt syfte. För att inte tala om att kunna rena luften på ställen utan möjlighet nätanslutning. Med luftrenaren inställd på högsta effekt räcker batteriet runt 1,5 timmar, i ”Sleep Mode” upp till hela 24 timmar.

Användarvänlig och effektiv

Att komma i gång är enkelt, montera filtret underifrån och använd sedan den tillhörande appen för att koppla upp luftrenaren mot ditt hemmanätverk för att kunna styra enheten från din mobil. Förutom information gällande luftkvaliteten, både i realtid samt bakåt i tiden, kan du i den för övrigt alldeles utmärkta appen dessutom slå på/av samt ändra färgsättning på den inbyggda nattlampan.

 Smartmi Air Purifier P2

Air Purifier P2 arbetar både snabbt och effektivt om så behövs. Jag kör den mestadels i autoläget eftersom den inbyggda laserpartikelsensorn reagerar snabbt på eventuella föroreningar i luften. Sensorn är inte lika känslig och effektiv som i tillverkarens premiummodeller (Jya), men inte långt ifrån och får således klart godkänt. Placerad i sovrummet är nattläget att föredra där gången är nästintill ljudlös. Bra! 

 Smartmi Air Purifier P2

Modellen hanterar rum upp till 40 m² (rekommenderat 16-28m²) och luftflödet (cadr) är specificerat till 240m3/h. Filtersystemet består av ett förfilter, ett Hepa 13-filter (Nanoguard) samt ett aktivt kolfilter. Och när det gäller just luftrening och prestanda hanterar Air Purifier P2 uppgiften med bravur. Resultatet efter våra mätningar* visar på en markant reducering av partiklar: pm10 från 16 till 2 samt pm2,5 från 166 till 6.

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå ytterligare mätningar utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Air Purifier P2
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Smartmi
Funktioner: Totalt tre; autoläge, nattläge samt ett individuellt ställbart.
Area: upp till 40 m² (rekommenderat 16-28m²)
Filter: Förfilter, NanoGuard (Hepa 13) samt kolfilter
Maximalt luftflöde: Upp till 260m³/h (pollen 145 cfm, damm 130 cfm samt rök 120 cfm)
Batteri: Upp till 24 timmar
Uppladdningstid batteri: cirka 6 timmar
Mått: ϕ220 × 369 mm
Vikt: 3,3 kilo
Ljudnivå (enligt tillverkaren): 18 dB som lägst
Övrigt: kompatibel med Google Home, Alexa samt Apple Home Kit, inbyggd nattlampa
Lägst pris: 2 290 kronor hos Webhallen eller via Prisjakt

Betyg: 4 av 5