Testad produkt: TCL 40R 5G
Pris: Från 2 490 kronor via Prisjakt

TCL kom som en överraskning förra våren när jag testade budgetmobiler. De är mest kända för sina ofta bra tv-apparater i mellan- och budgetklass, men nu satsar de också på prisvärda mobiler, och imponerande med sin debut TCL 30 Plus, som levererade mycket kvalitet i budgetklass. Nu är uppföljaren här: 40R. TCL håller sig på ungefär samma prisnivå, strax under 2 500 kronor. Men nu får du en 5g-mobil för pengarna.  

Betyg 3 av 5

Omdöme

Bra prestanda, särskilt grafiken, och 5g för under 2 500 kronor. Det är visserligen imponerande. Men när TCL håller ned priset genom att hyvla bort andra bra egenskaper, blir inte helhetsintrycket lyckat. TCL 30 Plus, som kom i höstas, är en bättre helhet, trots att den är långsammare. Om TCL skippat 5g och istället satsat på bättre skärm hade även det här varit en vinnare.

Positivt

  • Bra prestanda för pengarna
  • 5g till lågt pris
  • Godkänd kamera
  • Funktionsrikt gränssnitt

Negativt

  • Trist skärm och högtalare
  • Bara knappt godkänd batteritid
  • Plastigt bygge
  • Mycket bloatware

Det är givetvis andra nyheter också, men det är den mest uppenbara, så uppenbar att TCL själva lägger till ”5G” i det officiella namnet på mobilen.

Är det en uppgradering för övrigt? Det går att diskutera. TCL 30 Plus imponerade med lyxigare design än prislappen indikerar, 1080p amoled-skärm och generösa 128 gigabyte lagring. I 40R gör TCL helt andra val. Systemkretsen har fått sig en ordentlig uppgradering, från knappt godkänt snabba Mediatek Helios G37 till nya och klart bättre Mediatek Dimensity 700.

Det är i vissa lägen mer än en fördubbling av prestanda, vilket gör den till en av de snabbaste mobiler i denna prisklass som jag har sett, på samma nivå som till exempel Xiaomi Redmi 10C. Och bättre på vissa saker. Här kan du till och med spela enklare spel utan problem. En annan förbättring är uppkopplingen. Inte bara 5g, vilket än så länge är väldigt sällsynt till det här priset, utan också 5 GHz wifi, vilket inte 30 Plus har.

TCL 40R baksida
Plastig, men den mönstrade baksidan ger ett bekvämt grepp.

Inte bara förbättringar

På flera andra punkter är det här dock en sämre mobil än föregångaren. Skärmen är en 720p ips-panel där 30 Plus gav oss 1080p amoled. Den har visserligen 90 Hz bildfrekvens, men det är en klen tröst. Den har dessutom inte särskilt hög ljusstyrka, har något blek kontrast och färger samt påtagliga skiftningar i vitpunkt vid olika betraktningsvinklar. Då räcker inte TCL:s ambitiösa bildförbättringsrutiner NXT Vision särskilt långt. Även ljudet är en besvikelse. Nu är det bara en tunn monohögtalare istället för föregångarens stereo.

Design och byggkvalitet har också fått känna på besparningsyxan. TCL 40R är visserligen en rätt bekväm telefon att greppa, trots stora mått, och dess mönstrade baksida är allt annat än ful. Men det är en betydligt plastigare känsla att hålla i den, och den har inte alls samma ”nästan premium”-känsla som 30 Plus.

Kameran ser ut att vara identiskt med 30 Plus, en 50-megapixel huvudsensor som gör nästan hela jobbet, kompletterad av en liten makrokamera och en extra lins för djupinformation för foton med kort skärpedjup. De är knappt värda att nämnas, men huvudkameran gör inte bort sig. I dagsljus går det att få snygga bilder med såväl skärpa som dynamik. I dunklare miljöer klarar den sig inte lika bra, men det kanske är för mycket begärt av en så här prispressad mobil.

TCL 40R skärm
Inte heller inomhus intill ett fönster tycker jag att ljusstyrkan räcker till. Den är användbar, men inte snygg. Ljusstyrkan verkar dessutom ojämn över skärmytan.

I 30 Plus irriterade jag mig på en släpig bild i sökaren och att prestanda inte klarade av att driva alla de olika lägena i den ambitiösa kameran. Det klarar 40R mycket bättre, tack vare mer processormuskler. Både sökare, autofokus, olika effekter och funktioner i appen är smidigare att applicera.

Stort batteri, men räcker inte länge

Med ett 5 000 milliamperetimmar batteri går det att få driftstid en hel dag. Till och med en och en halv till två om du är mycket försiktig med användningen. Men med ljusstyrkan i topp, vilket kan behövas för utomhusbruk, tömmer den batteriet betydligt snabbare. Jag strömmar en Youtube-video på hög ljusstyrka i tolv timmar, vilket inte är jätteimponerade. Då är det här ändå en 720p-skärm, och film visas i 60 bilder per sekund, vilket borde spara ström.

Att ladda batteriet kräver tålamod. Den stödjer upp till 15 watts laddning enligt usb power delivery-standard. Det är inte så mycket och innebär en laddtid på flera timmar. I paketet får jag dessutom bara med en 10-watts reseladdare.

Operativsystemet är Android 12, en uppdatering till Android 13 ska vara på gång. Det är dock oklart när det släpps. Fler uppdateringar än så är inte utlovade, men det är inte ovanligt i budgetklass, så det blir det ingen minus för detta. Du kan fortfarande använda en mobil i flera år efter att den slutat få nya generationer av operativsystem.

TCL 40R kamera
50-megapixlar i en sådan här billig mobil är ambitiöst, men tack vare prestandan funkar det bättre än väntat.

Egna gränssnittet TCL UI 4.0 är funktionsrikt och ger dig många möjligheter att ställa in efter eget tycke och smak, men det kan definitivt vara väl rörigt ibland. Många egna appar där vi hellre använder Googles, och mycket förinstallerad bloatware, från Facebook och Linkedin till kontorsappar och spel. Det verkar vara en filosofi som funkar på den kinesiska marknaden, där TCL har sitt säte, medan vi i väst uppskattar mer minimalism på den punkten.

Specifikationer

Produktnamn: TCL 40R 5G
Testad: Februari 2023
Tillverkare: TCL
Systemkrets: Mediatek Dimensity 700
Processor: 2st Cortex-A76 2,2 GHz + 6 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G57 MC2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,6 tum ips, 720x1612 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med TCL UI 4, 1 systemuppdatering
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan
Batteri: 5 000 mAh, ca 12 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 13 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 34 tim samtal
Batteriladdning: 15 W usb
Storlek: 16,45 x 75,54 x 0,9 cm
Vikt: 192 gram
Pris: Från 2 490 kronor via Prisjakt

Prestanda

Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbecnch 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade modeller som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.

Antutu Benchmark*: 278 280 poäng
Geekbench 5: 1 679 poäng
Geekbench 5 en kärna: 558 poäng
Geekbench 5 compute: 1 499 poäng
Geekbench 6: 1 810 poäng
Geekbench 6 en kärna: 705 poäng
Geekbench 6 compute: 1 227 poäng
3dmark Wild Life: 1 201 poäng
Lagring, läsning: 304 MB/s
Lagring, skrivning: 139,1 MB/s

*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Antutu för IOS

Betyg: 3 av 5