Dagarna börjar äntligen bli längre och även om allt fler använder sina cyklar året om är det framåt vårkanten majoriteten av cyklisterna vaknar till liv. I samband med att du dammar av och förbereder din stålhäst inför kommande säsong är det även hög tid att se över belysningen. Här tipsar vi om effektiv belysning, både separata lampor och kit-lösningar.

Missa inte vårt stora test av elcyklar


Lampset Ebuyfire

Cykellampor

Lampset med uppladdningsbara fram- och bakljus. I frontenheten sitter tre led-lampor med en uteffekt på 3000 lumen som levererar en bred ljusbild och du har tre olika tre olika lägen att välja mellan – hög, låg samt blinkande. Båda enheterna är IPX5-klassade

Kostar 285 kronor hos Amazon Sverige


Sigma Sport Aura 80/Nugget 2

Cykelbelysning

Lampset bestående av laddningsbara Sigma Aura 80 USB och Sigma Nugget II. En effektiv framlampa med 80 lux som levererar ett sken 90 meter framför cykeln och med bra synlighet åt sidorna. Den har olika ljusinställningar och en brinntid upp till 15 timmar. Led-baklampan är synlig från ett avstånd på 400 meter och har en brinntid upp till åtta timmar.

Pris: Kostar 485 Kronor hos Amazon Sverige


Lampset Cateye HL-EL135N/Omni 3

Cykelbelysning

Cateye HL är en stark framlampa med tre vita led-lampor med en intensitet på 150 candela. Utrustad med tillverkarens Opticube lens-teknologi ska den leverera en bred ljuskägla med lång räckvidd framåt. Den har två ljuslägen (fast och blinkande) och drivs av två aaa-batterier, vilket ger en brinntid på 80 timmar med fast sken och 320 timmar med blinkande sken. Även baklampan har två ljuslägen – fast och blinkande. De två medföljande batterierna ger en brinntid på mellan 100 och 200 timmar beroende på läge.

Pris: Kostar 259 kronor hos Biketown


Lezyne Hecto Drive 400XL

Cykelbelysning

Cykelbelysning tillverkad i aluminium som ger ifrån sig 400 lumen i högsta läget. Lampan laddas med hjälp av den integrerade usb-kontakten, som pluggas in i lämpligt passande uttag. Lezyne Hecto Drive 400XL ger en bred ljusbild som även syns från sidan och fästs enkelt på styret med ett praktiskt gummiband.

Pris: Kostar 319 kronor hos Elcykelvaruhuset


Biltema Fram- och baklyse

Cykelbelysning

Enklare modell som är snällare mot plånboken. Lampsetet består av tre led-lampor både fram och bak. Passar de flesta typer av cyklar.

Pris: Kostar 50 kronor hos Biltema


Vail 100 Usb + Micro Lens Cob

Cykelbelysning

Kit från Decathlon med inbromsningsdetektion. Framtagna för att ge god sikt nattetid med en ljusstyrka på 100 lux fram och 30 lumen bak. Brinntid upp till 20 timmar i sparläge (15 lux) fram samt upp till åtta timmar bak.

Pris: Kostar 749 kronor hos Decathlon


Lezyne Lite Drive Stvzo Pro/Strip Stvzo

Cykelbelysning

Lampset från Lezyne, där framlyset enkelt kan fästas på de flesta styren. Lampan har en optimerad lins och dito ljusstråle. Led-glödlampan levererar upp till 115 lux och har en brinntid upp till 13,5 timmar vid lägsta effekt. Baklampan, som enkelt kan monteras på olika varianter av sadelstolpar, har en optimerad lins med upp till 270 graders sikt. Lamporna är givetvis vattentäta (ipx7-standarden) och laddas via usb.

Pris: Kostar 835 kronor hos Bike Inn