Sedan april 2022 har appar i Google Play-butiken en sektion för integritetsdeklarationer, där utvecklarna ska deklarera vilka typer av personuppgifter appen samlar in och hur de används i ett standardiserat, lättläst format så att användare ska slippa lusläsa långa integritetspolicyer.

Mozilla Foundation har undersökt hur väl dessa integritetsdeklarationer stämmer med vad apparna i själva verket samlar in, och resultaten är nedslående. Av alla appar Mozilla tittade på var det bara drygt 20 procent som hade helt korrekta uppgifter. För en stor majoritet visar en genomgång av integritetspolicyn att de både samlar in mer och delar data med tredje part i större utsträckning.

Tik Tok och Twitter pekas ut som särskilt flagranta syndare. I Play-butiken står det på båda apparna att de inte delar några uppgifter med tredje part, men läser du integritetspolicyn framgår det att företaget delar data med reklamköpare, internetoperatörer, plattformar och fler andra aktörer. 40 procent av de undersökta apparna hade liknande skillnader mellan butiken och integritetspolicyn, och får betyget ”dålig”. Facebook och Minecraft är två ytterligare exempel i denna kategori.

37,5 procent av apparna får betyget ”behöver förbättras”, med något mindre skillnader. Hit hör bland annat flera av Googles egna appar såväl som Whatsapp och Instagram.

15 procent av apparna får betyget ”godkänt”. Flera spel som Candy Crush och Subway Surfers hör hit.

Tre appar hade inte ens fyllt i integritetsdeklarationen och får därför inget betyg alls av Mozilla.

Mozilla har inte undersökt den faktiska internettrafiken från apparna i undersökningen, utan tittar enbart på vad utvecklarnas integritetspolicyer säger om insamling och delning av personuppgifter, kontra vad som står på Play-butiken.