Testad produkt: Logitech G Fits
Pris: 2 615 kronor hos Amazon Sverige

Absolut ingen har missat det enorma avtryck true wireless-segmentet gjort på marknaden för hörlurar. I skuggan av succén börjar även seriösa alternativ för tv- och datorspel växa fram – och en aktör som hakar på är välrenommerade Logitech. Med G Fits går företaget all-in på passform och minimal fördröjning över bluetooth. Hur bra funkar konceptet? Läs vidare så får du veta! 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den fiffiga Lightform-tekniken möjliggör svårslagen passform och komfort, men G Fits levererar inte tillräckligt bra ljud för att motivera den höga prislappen. 

Positivt

  • Svårslagen passform
  • Stöd för många enheter
  • Låg bluetooth-latens

Negativt

  • Ljudet övertygar inte 
  • Sämre för pc-spelare
  • Jämförelsevis dyra

Formas efter dina öron

Vid en första anblick ser G Fits ut som vilka true wireless-lurar som helst. Mitt exemplar levereras i ett anspråkslöst, mattsvart etui som rymmer ett par till synes lika anspråkslösa proppar. Jag plockar upp dem för att initiera en unik "installationsprocess" som ska göra att mina G Fits passar perfekt för just mina hörselgångar; de mjuka, silikonaktiga propparna formas nämligen med hjälp av uv-ljus i en process som tar drygt en minut.

Läs också: Bästa gaming-headset för dig som kräver det bästa

Jag trycker in hörlurarna så gott det bara går och känner både värme och viss friktion medan uv-lamporna gör sitt jobb. När processen är avslutad sitter G Fits onekligen som berget, och jag kan inte låta bli att dra en lättnadens suck över detta. Skulle något gå fel behöver du köpa ersättningsproppar, ett faktum som kan tänkas avskräcka dig som redan lagt drygt 2 500 kronor för själva hörlurarna. 

Logitech G Fits
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Hörlurarna är bekväma att ha i och fyller upp örat väldigt bra för att skapa en klart godkänd passiv brusreducering. Sett till hörlurarnas prislapp är det anmärkningsvärt att ingen aktiv sådan finns, men den skräddarsydda passformen lyckas nästan väga upp för detta. En nackdel med individanpassningen blir förstås att andra inte kommer att kunna använda samma exemplar med samma effekt – men hur ofta lånar man egentligen ut sina småäckliga true wireless-proppar till andra, liksom?

Bara okej ljud

Trots att G Fits sitter bekvämt och sluter tätt upplever jag en del problem med att rikta de små 10-millimeterselementen rätt för att få ut optimalt ljud ur lurarna. De levererar imponerande bas för sin storlek men mellanregistret känns platt. Trycker jag in propparna ännu mer, vrider och vippar en aning på dem så låter det markant bättre.

Ljudet överlag är…godkänt. I den här prisklassen bör man kunna förvänta sig mer, är min känsla efter ett par veckor med G Fits. I den tillhörande mobilappen går det att välja mellan ett gäng förinställda equalizers eller skapa sin helt egen. På den positiva sidan kan jag säga att det är betydande skillnader mellan de olika spelgenre-inställningarna, men för musik saknas vettiga alternativ. Det gör dem tyvärr mindre optimala för jobbpendling med favoritspellistan på Spotify. Synd på ett såpass högt pris.

Logitech G Fits
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Under hela bedömningsresan återkommer jag till just prislappen. Att hörlurarna sitter bra är en (viktig) sak, men för de här pengarna borde vi kunna förvänta oss bättre ljud. Det spelar ingen roll om vi snackar om spel, film eller musik; här saknas den där åtråvärda fylligheten som ger en verkligt omslutande ljudupplevelse oavsett vad jag pysslar med.

Mikrofonerna använder strålformning för optimalt riktat ljud – viktigt för true wireless – och mina samtalspartners har inga problem att höra vad som sägs under en spelsession över Discord. Däremot är ljudet frasigt och burkigt och kan absolut inte mäta sig med mikrofonerna hos de flesta over ear-headseten för gaming. 

Flexibla och lättanvända

G Fits presterar alltså ljummet på ljudfronten, men propparna är åtminstone flexibla. Jag byter rappt ljudkälla mellan Nintendo Switch, Playstation 5, pc och mobil utan problem. I de flesta fallen kan jag ansluta med Logitechs Lightspeed-teknologi via usb-sticka (usb-c-adapter finns), som minimerar ljudmässig fördröjning och höjer kvaliteten något. När jag lärt mig dutt-schemat för att byta ljudkälla känns det som en riktigt smidig lösning.

I G Fits-appen finns också ett särskilt spelläge som drar ned latensen ytterligare och gör G Fits till en mångsidig partner för dig med många olika enheter och som gärna spelar på språng. När jag spelar TMNT: Shredder's Revenge på mobilen rör det sig fortfarande om en märkbar fördröjning via bluetooth, men jag har varit med om långt värre. Ännu bättre resultat uppstår när jag spelar Hollow Knight till Switch.

Logitech G Fits
Foto: Skärmdump

Däremot får jag inte mjukvaran att lira med pc. När jag är ansluten till datorn via Lightspeed kan jag varken använda G Fits-appen eller Logitech datormotsvarighet G Hub för att göra förändringar med lurarna. Det sistnämnda ska fungera enligt något supportdokument jag kom över, men vad jag än gör så detekteras inte hörlurarna i programmet.

Batteritiden vid Lightspeed-anslutning anges till sju timmar för själva lurarna, med ytterligare åtta timmar i etuiet. Samma siffror vid bluetooth uppgår till 9 + 11 timmar. Det är bra, men inte exceptionellt. Här saknas tyvärr ip-klassificering mot smuts och vatten, vilket är en nackdel för dig som vill träna eller leva uteliv med G Fits. 

Vem ska gejma med true wireless?

Äkta trådlösa in ear-alternativ för spel växer inte på träd precis. Kanske finns det en anledning till det. G Fits sticker hittills ut som det mest ambitiösa och unika valet, men frågan är vem som ska prioritera dessa proppar framför ett "riktigt" premium-gamingheadset? Jag har svårt att hitta ett svar på den frågan. G Fits är som sagt ett roligt och flexibelt val, men utöver innovationsfaktorn och den lysande passformen finns det inte mycket att sätta klackarna i taket över. 

Specifikationer

Produkt: Logitech G Fits
Testad: Februari 2023
Tillverkare/kontakt: Logitech
Anslutningar: Bluetooth: 5.2 (spelläge finns)
Fungerar till: Pc, Mac, mobil, Playstation, Nintendo Switch
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Nej
Stöd för röststyrning: Nej
IP-certifiering: Nej
Färger: Svart och vit
Vikt (två hörlurar): 14,4 gram
Storlek laddosa: 35 x 22,8 x 24,5 mm
Batteritid bara musik/spel totalt: 10 timmars lyssningstid och 12 timmar med laddningsfodral (bluetooth). 7 timmars lyssningstid och 8 timmar med laddningsfodral (Lightspeed).
Trådlös laddning av dosan: Nej
Pris: 2 615 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5