När Ikea lanserade Trådfri 2016 var det många hemmapulare som rynkade på näsan. Ikea var sena på bollen och den svenska möbeljättens långsamma framfart på området har skett parallellt med att "riktiga" system utvecklats. I diverse forumtrådar och Facebookgrupper bygger entusiasterna upp sina Home Center- eller Homey-system samtidigt som många användare hånar alla som är sena på bollen och som inte förstår skillnaden mellan Zigbee och Z-wave.

Många blev nog som jag förvånade när Ikea gav sig in i det här segmentet. Kanske satt floppen med tv-apparaterna kvar i minnet. För du minns väl Uppleva-serien? Idag hittar du två väggfästen och ett felsökningsdokument om du söker på "Uppleva" på Ikeas sajt. Bra det. "Good riddance to bad rubbish" som de säger på engelska.

Missa inte: Så skapar du ett smart hem med Ikeas nya system

Trådfri var dock något helt annat, många var redan vana vid att köpa lampor och armatur på det stora varuhuset vilket gjorde att det kändes naturligt när företaget hakade på den populära vågen med trådlös styrning av lampor. Visst, Philips Hue var tidigt ute och ett tag herre på täppan. Men Philips hade dålig koll på vad som skedde i djupaste Småland och idag är det Ikea som lyser upp hemmen. Inte Philips Hue.

När Symfonisk-högtalarna sedan gjorde entré 2019 var succén snart ett faktum. Idag känns Dirigera-hubben och alla andra uppkopplade prylar lika självklara i sortimentet som Glimma-ljusen och Malm-byråerna.

Vad är det då Ikea gjort rätt? Enkelheten! Om du någonsin monterat ihop en Billy-hylla vet du att det är i stort sett omöjligt att misslyckas (så länge du läser monteringsanvisningen det vill säga). Samtidigt är det mycket mer inspirerande att gå runt i möbelvaruhusets olika rum och se de olika produkterna i sitt sammanhang. Den där lamphögtalaren gör sig ju så bra där! Ikea bryr sig inte första hand om vad early adopters tycker, de satsar på den breda massan. Att vem som helst ska kunna få till ett smartare hem. Och det märks!

Den senaste Ikeaprylarna som passerat redaktionen är luftrenarna Uppåtvind och Starkvind. Bara produktnamnen talar för sig själva! Ska det vara en Philips AC0820/10? Eller en Starkvind med tryckt manual?

Tänkte väl det.