Testad produkt: Smartmi Air Purifier E1
Pris: 1 190 kronor hos Webhallen

Smartmi spottar ur sig nya luftrenare kontinuerligt – för några veckor sedan var det den ”mobila” P2:an med inbyggt batteri som fick bekänna färg och nu lanseras ytterligare en mindre platskrävande variant. Denna gång i en tunnare kostym, vilket innebär att den både kan placeras ståendes på golvet, alternativt hängas upp på väggen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Smartmi E1 är en budgetmodell som gör jobbet utan att glänsa. Ett stort plus är att den kan monteras på väggen, vilket är smidigt om du har begränsad golvyta, liksom effektiv filtrering, om än i maxläge och på en begränsad rumsyta. På minussidan hamnar avsaknad av inbyggd partikelsensor och sålunda även autoläge. Enbart manuell inställning av fläkthastigheten känns förlegat, oavsett prislapp.  

Positivt

  • Effektiv filtrering
  • Enkelt handhavande
  • Kan monteras på väggen
  • Kan styras via Apple Homekit, Google Home, Alexa eller Smartmi Link

Negativt

  • Saknar partikelsensor samt autoläge
  • Begränsad kapacitet (cadr)
  • Trist gränssnitt i appen
Smartmi Air Purifier E1
Smartmi Air Purifier E1 kan även hängas på väggen.

Smartmi E1 påminner en hel del med Ikea Symfonisk, ni vet den där tavelramen med inbyggda högtalare som kan kompletteras med alternativa fronter med olika konstmotiv. Här är upplägget detsamma, tröttnar du på den medföljande fronten (tillika luftfiltret) kommer du framledes att ha möjlighet att välja filter med olika motiv. När och vilka olika motiv som kommer att finnas tillgängliga för den svenska marknaden är däremot oklart.

Smartmi E1 är en prispressare, tänkt att konkurrera med exempelvis Ikeas motsvarande modell Förnuftig, vilket också märks när jag packar upp den. Här är kvalitetskänslan i konstruktionen påtagligt lägre än vi är vana vid från tillverkaren. "Billig, ranglig hårdplast” känns som en passande beskrivning.

Smartmi Air Purifier E1

Kan monteras på väggen

Men modellen har även en fördel gentemot flertalet andra luftrenare på marknaden. Vill du placera den på golvet använder du det medföljande golvstativet, vill du däremot spara golvyta kan du därutöver även hänga upp den på väggen. Skruvar, plugg samt en mall för att markera ut var borrhålen ska sitta följer med i förpackningen. Bra!

Att det är en budgetmodell lyser igenom även sett till det tekniska. På enhetens ovansida finns, förutom strömbrytaren, en knapp för att välja effektläge. Dessa är tre till antalet och samtliga manuella. Då Smartmi E1 saknar inbyggd partikelsensor, som känner av luftkvaliteten i realtid, finns det heller inget autoläge som automatiskt justerar fläkthastigheten. Som användare famlar du således i mörkret gällande antalet partiklar som far runt i hemmet och får helt enkelt ”gå på känsla”. Visst, du kan införskaffa en extern luftkvalitetsmätare, men då faller liksom poängen med att köpa en billigare luftrenare…

Smartmi Air Purifier E1
Enkelt filterbyte och framöver kommer (troligtvis) även fler motiv anpassade för den svenska marknaden att välja mellan.

Smartmi E1 kan via wifi kopplas upp mot ditt hemmanätverk, varpå du kan styra den från din mobiltelefon. Appen i sig är det inget fel på, det är samma som används för tillverkarens övriga luftrenare. För den specifika modellen är det emellertid sämre ställt med funktioner. Du kan slå på/av enheten, välja effektläge samt se återstående livslängd på filtret. Det är allt.

Eller, just det – du kan här även addera enheten till Apple Homekit, Google Home eller Alexa för att via röststyrning utföra samma kommandon.

Smartmi Air Purifier E1
Enkel installation, men appen bjuder därefter på ett väldigt begränsat antal funktioner att leka med.

Som du kanske noterar är jag måttligt imponerad sett till funktioner och gränssnitt, men mungiporna vänder aningen uppåt när Smartmi E1 sätter i gång med den mest grundläggande arbetsuppgiften, att rena luften (anpassad för rum upp till 18 m2), vilken den gör riktigt effektivt.

Maximalt luftflöde ligger på 161 m3/h (pollen) och filtersystemet består av ett förfilter, ett partikelfilter samt ett aktivt kolfilter. Efter att fått köra med högsta växeln i ett orenat rum under en halvtimme visar mätningarna* på en markant reducering av partiklar i luften – PM10 från 25 till 2 samt PM2,5 från 167 till 29. 

*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå ytterligare mätningar utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.


Specifikationer

Modell: E1
Testad: Mars 2022
Tillverkare: Smartmi
Funktioner: Tre manuella effektlägen, autoläge saknas
Area (rekommenderad): upp till 18 kvadratmeter.
Filter: förfilter, partikelfilter (Hepa12) samt kolfilter.
Maximal filtreringskapacitet (CADR): Upp till 161m³/h (pollen), 144m³/h (damm) samt 110m³/h (rök)
Mått: 42 x 30 x 14 cm.
Vikt: Cirka 3 kilo
Ljudnivå (enligt tillverkaren): Upp till 42,9 dB
Pris: 1 190 kronor hos Webhallen

Betyg: 3 av 5