Edge 30 Neo är en mellanmodell i Motorolas ärligt talat på tok för stora utbud av mobiler. Det är inte lätt att hålla dem isär, och det som mest skiljer denna mobil från några av de bättre Moto G-mobilerna, eller förra vårens Edge 30, är dess namn och ett par utstickande färgval. Priset ligger på mellan 4 400 och 5 000 kronor i olika butiker. Motorolas egna rekommenderade pris på 4 490 kronor gör den till den billigaste av de tre extra Edge 30-modeller som släpptes i höstas.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Den har en charmig stil och ett behaglig grepp, men i rena tekniska kvaliteter är det inte mycket som sticker ut med Edge 30 Neo. Batteriladdningen, både snabb och med stöd för trådlöst, är ett plus. Men det krävs lite mer för att hävda sig, både mot andra Motorola-mobiler och mot konkurrenterna.

Positivt

  • Bekvämt format och design
  • Snygg, snabb oled-skärm
  • Rent och problemfritt gränssnitt
  • Snabbladdad och stöd för trådlöst

Negativt

  • Måttliga prestanda för pengarna
  • Medioker vidvinkelkamera
  • Snålt med uppdateringar
  • Bara wifi 5

Ord.pris: 4 790 kronor
Pris: 3 790 kronor hos Proshop (20% rabatt)

Det är typiska mellanklassegenskaper med det mesta i mobilen. Systemkretsen Snapdragon 695 ger den godkända prestanda för all vardaglig användning, och det är generöst med ram-minne för prisklassen, åtta gigabyte, vilket är bra både för intensivt surfande och multitasking. Men det finns betydligt mer kraftfulla kretsar i konkurrerande mobiler för ungefär samma pris, till exempel Iphone SE och Oneplus Nord 2.

Ska du inte spela spel på den är den dock fortfarande väl godkänt snabb för det mesta, och levererar en jämn, problemfri upplevelse. Du får 128 gigabyte lagring, men ingen plats för att lägga till mer med sd-kort.

Det här är i samma prisklass som Motorola Edge 30 som kom våren 2022. Edge 30 har kraftfullare processor, stöd för wifi 6 vilket Neo saknar, och en också på pappret lite bättre kamerauppsättning, även om slutresultat när jag fotar känns ganska likvärdigt. I gengäld har Neo andra fördelar, som snabbare batteriladdning, stöd för trådlös laddning och snabb usb 3-port.

Ett trevligare grepp

Edge 30 Neo är också mycket mindre i måtten, har en skönt avrundad baksida och är behaglig att greppa. Edge 30 var unikt extra tunn, men kantig på sidorna, Edge 30 Neo är fortfarande ganska slimmad, men har skönt mattad yta på baksidan och är mer greppvänligt utformad. Telefonen uppges vara stänktålig, men inte fullt vattentät.

Edge 30 Neo gränssnitt
En alldeles lagom stor mobil att greppa för de flesta händer. 

Det är uppenbar plastkänsla i både bakstycke och ram, men den känns ändå solitt byggd. Volym- och på-knapparna på ena långsidan är dock irriterande små, av till synes ingen vettig anledning. Förutom den lila modell jag har fått in för test finns det en grön, en mörkt grå och en ljust grå, nästan vit. Extra färgval är alltid ett plus, och det ser inte ut att vara svårt att få tag på de olika versionerna i svenska butiker.

Skärmen på inte alltför stora 6,28 tum är en relativt ljusstark p-oled med snygga färger och snabb frekvens på upp till 120 Hz. Den verkar också ha snabb avläsningsfrekvens för pek, för responsen i den är mycket direkt.

Eller så kan vi tacka Motorolas avskalade gränssnitt för det. Det är inte helt och håller Android-original, men My UX som gränssnittet heter ändrar inte mycket på Googles original-upplevelse. En del egna navigerings- och anpassningsalternativ är allt som lagts till. Samt stöd för Motorolas skrivbordsgränssnitt Ready For. Men det är inte mycket att hurra för här, då det behöver lite mer kraft för att fungera bra. Det är ett av få tillfällen då jag önskat lite mer klös i processorn.

Stereo, men svagt ljud

Mobilen har stereohögtalare som ger ganska tunt men snyggt ljud med bra detaljåtergivning. Det är lite vasst ljud i örat om du ska ringa samtal, men det är inte diskvalificerande dåligt. En bra funktion i Motorolas mobiler är något som kallas Crystal Talk AI. Den gör att bakgrundsljud i samtal effektivt filtreras bort. Det kan eventuellt vara en orsak till att röstens ton blir annorlunda, brusreducering kan ha den effekten. Och i så fall kanske det kan vara värt det.

Edge 30 Neo kamera
Kameran sticker ut ett par millimeter på baksidan

Kameran har två linser, huvudsensorn på 64 megapixlar och en 13 megapixel vidvinkel med autofokus som dubbeljobbar som makrolins. Det känns som en märklig nedgradering på vidvinkeln från Edge 30, som har dubbla 50-megapixlare och där just vidvinkelkameran är ovanligt bra. Här hänger den inte med lika väl vid mörkerfoto, murrig och tveksam skärpa. Den missar till och med perspektivkorrigeringen i hörnen när det blir mörkt. Huvudkameran fotar problemfritt för det mesta. Inget att klaga på där. Men den är inte märkbart bättre än Edge 30. Så helhetsintrycket av just kameran är ett litet steg i fel riktning.

Du får ett batteri på dryga 4 000 milliamperetimmar, och det räcker ungefär som förväntat. En dag av aktivt användande ska inte vara något problem, så länge du inte ägnar dig åt konstant videofilmande. Och kör du försiktigt räcker den en bit in på nästa dag också. Motorola från pluspoäng för att Edge 30 Neo har både stöd för trådlös laddning och ordentlig snabbladdning. Två saker som Edge 30 inte hade.

Viken av dem är bäst? Svårt att säga. Men för att heta Neo tillför inte Edge 30 Neo särskilt mycket nytt. Den är ett steg bakåt på några punkter jämfört med Edge 30, och ett steg framåt på några andra, samtidigt som de ligger nära varandra i pris. Det som främst skiljer dem åt är formatet. Stor, mer premium-byggd och platt, eller rundad mer kompakt och färgglad?

Edge 30 Neo skärm
Snygg skärm, men inte ljusstark nog för direkt solsken. I skuggan som här fungerar den fint.

Hade den kommit med Android 13 och bättre uppdateringsplan än bara en utlovad systemuppdatering hade den fått pluspoäng. Men nej. I konkurrens med andra tillverkares mobiler i prisklassen har Edge 30 Neo inte så lätt att hävda sig, även om den inte direkt gör några fel. Slå till om du får ett bra pris på den, annars kan det finnas bättre alternativ.

Specifikationer

Produktnamn: Edge 30 Neo
Testad: Februari 2023
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695
Processor: 2 st Kryo 660 Gold 2,2 GHz, 6 st Kryo 660 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,28 tum, p-oled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12, en utlovad systemuppdatering
Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärm, dubbla sim, stänktålig, transparent skal medföljer
Batteri: 4 020 mAh, ca 17 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 13 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 22 tim samtal
Batteriladdning: 68 W usb (qc3), 5 W trådlös (qi)
Storlek: 15,3 x 7,1 x 0,8 cm
Vikt: 155 gram
Ord.pris: 4 790 kronor
Pris: 3 790 kronor hos Proshop (20% rabatt)

Prestanda

Antutu Benchmark*: 408 512 poäng
Geekbench 5: 1 959 poäng
Geekbench 5 en kärna: 670 poäng
Geekbench 5 compute: 1 406 poäng
3dmark Wild Life: 1 202 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 1 205 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 361 poäng
Lagring, läsning: 516,8 MB/s
Lagring, skrivning: 511,3 MB/s

*Ej jämförbart med Antutu-poäng på IOS

Betyg 3,5 av 5