2011 års Dead Island var långt ifrån perfekt, men fann snabbt en trogen fan-skara som törstade efter mer. Allt som bjöds på den fronten var det i huvudsak sågade tillägget Riptide – sedan gled franchisen ned i något slags konstgjord koma. Tills nu! Dead Island 2 släpps den 21 april och jag är pepp på att återigen sätta tänderna i vad som skulle kunna vara Left 4 Dead-seriens glättiga förstapersonskusin.

Du kan formulan. En semi-öppen värld befolkad av zombier, och förstås mängder av olika vapen och tillhyggen att "hantera" dessa med. Huvudstory som går ut på att sätta sig i säkerhet – den här gången i Los Angeles-stadsdelen Hollywood Hills med sina kändisar och vräkiga lyxvillor. Därtill en försvarlig mängd sidouppdrag och bisysslor som uppmanar till utforskande av spelvärlden och insamlande av erfarenhetspoäng.

Nytt team bakom spakarna

Den här gången står dock Dambuster Studios för utvecklingsarbetet. Techland, som byggde första Dead Island, gick i stället vidare till Dying Light (samma upplägg fast med sura miner och mer parkour). Vad man kan vänta sig av en såpass försenad titel som denna är därför väldigt oklart. Jag erbjöds en genomspelning av de inledande timmarna av Dead Island 2 – och nedan följer ett par intryck.

Dead Island 2

Storyn känns klädsamt grund. Dead Island är i huvudsak flerspelarbaserad, actionfylld underhållning utan vidare rum för eftertanke. Gott så. Jag väljer karaktären Dani från Boston, med kraftig scouse-accent (typ) och stora muskler. Oavsett vem du väljer kommer karaktärens färdigheter att bestå av ett antal kort som du kombinerar för att skapa olika "builds" efter den spelstil som passar dig bäst. Dani är grym på att slåss och blir ännu bättre allt eftersom hon mejar ned sina motståndare under korta tidsfönster, men jag känner spontant att skillnaderna mellan de olika spelbara karaktärerna gott hade kunnat vara än större.

Slagsmål med klafs

Det blir hetluft direkt med ett kraschlandat flygplan. Spelet lär mig grunderna i slagsmål och introducerar mig till det fenomenalt slaskiga "kötta ihjäl zombies"-system som låter kroppsdelar flyga åt alla håll och blodet pumpa över Los Angeles gator. På sant Dead Island-manér har det fått namnet F.L.E.S.H – Fully Locational Evisceration System for Humanoids – och känns rent spontant som spelets överlägset största trumfkort. Sikta var du vill med ditt närstridsvapen och se vad det ger för effekt.

Dead Island 2

Systemet gör striderna dynamiska och väldigt underhållande. Detsamma kan sägas om de olika miljöbaserade effekter (som elektricitet, oljepölar och annat) som kan interageras med för att skapa smått kaotiska slagfält och vända strider till din fördel. Det är tydligt att Dead Island 2 valt att lägga krutet på den vara som gjorde originalet så omtyckt bland spelets fans. Det dignar av vapen och utrustning i spelvärlden – faktiskt i en omfattning man vanligtvis ser hos looter-shooters ála Borderlands.

En välbekant upplevelse

Antalet olika zombietyper är förbluffande stort. Stora, små, snabba, långsamma – att lära sig hantera de olika fienderna är enkelt, men att bemästra sagda hanterande är något av en konstart. De levande döda har sällan sett bättre ut, med stor variation på klädsel, karaktärsmodeller och så vidare. Jag samlar resurser, moddar mina vapen och bygger ut arsenalen så att jag alltid har ett svar på vad som komma skall.

Dead Island 2

Det råder ingen tvekan om att den välkända spelupplevelse som är Dead Island 2 kommer att underhålla redan frälsta fans. Att man bytt utvecklare mellan ettan och tvåan märks knappt. Detta är lättsmält, välbekant slaktarröj som avnjuts bäst i goda vänners lag. Ibland är det också allt som krävs för att det ska bli frågan om succé. Lite mer innovation hade kanske inte skadat dock? Hur som helst ser jag fram emot att få avnjuta hela den slabbiga upplevelsen.

Dead Island 2 släpps den 21 april till Windows, Playstation och Xbox.