När en påse med en Homey Bridge, en hubb som ska kunna sammankoppla alla möjliga protokoll, som Zigbee, Z-Wave Plus, wifi, bluetooth, damp ned i brevlådan tillsammans med ett gäng olika prylar, som lampor från Ikea, strömbrytare från Aqara, väggkontakt från Trust (alltid ett dåligt omen) samt lite annat smått och gott började jag överväga mitt karriärval.

Men det var bara att kavla upp armarna och sätta igång. Homeys Bridge anslöt sig utan problem till nätverket (ett nätverk som numera består av Netgear Orbi, som fungerar felfritt – tittar på dig, Asus). Härligt, tänkte jag och packade upp Ikeas fjärrkontroll Trådfri och en glödlampa med samma namn.

Parkopplingen lampa och fjärr från Ikea gick utmärkt. Sedan skulle den kopplas till Homey Bridge. Det gick inte alls, trots flertalet idoga försök. Det enda som hände var att fjärren Trådlös tappade kontakten med lampan Trådlös och nu fungerade ingenting.

Läs mer: Därför vinner Ikea kampen om det smarta hemmet

Nåväl, en smart kontakt lyckades ansluta till Homey. Alltid något! Näst på tur var en fönstersensor från Aqara. Det gick inte alls. Däremot dök den upp två gånger i Homeys app med samma felmeddelande. Det går bra nu…

Nytt försök med Ikea. Samma resultat. Jag försökte att koppla ihop lampan igen med fjärrkontrollen från Ikea… det gick inte heller.

Efter två timmar gav jag upp. Jag skiter i det smarta hemmet. Jag har två Apple TV i hemmet, som är otroligt bra som streaming-grunka för tv och film. När det gäller det smarta hemmet är de lika hopplösa som alla andra. Gränssnittet är en enda ologisk röra och går något fel finns det inte en chans att fixa det utan att återställa alla prylar och sedan börja om. Och som lök på laxen tronar Siri, likt en valfri korkad Paradise Hotel-deltagare, över den varma komocka vid namn ”det smarta hemmet” som precis landat i ditt knä.

Läs mer: Ikea Dirigera – så bra är nya hubben för smarta hemmet

Jag hade en Alexa en gång tiden. Det var inte bättre på något vis. Visserligen kunde den inte svenska, men iq-nivån var knappt tvåsiffrig, även på engelska.

Problemet är att teknikföretag inte ska göra teknik för vanliga dödliga. När inte ens Apple lyckas med att göra hemmet smart eller begripligt är det illa ställt. Vilket får mig att överväga Ikea.

Ikea gör inga flashiga grejer. De tillverkar istället produkter som fyller en funktion. Köp en gateway, sedan är det bara att koppla ihop grejerna. Ingen röstassistent som missförstår dig. Funktion före form. Funktion före teknik.

PS. När jag kopplat ur Homey Bridge fick jag igång Ikeas prylar. De funkar. Men nog är det enklare att resa på sig för att släcka eller tända lampan.