Xiaomi lanserade globalt i februari årets nya toppmodeller Xiaomi 13 och Xiaomi 13 Pro. De var dock släppta i Kina redan innan jul. De passade också på att släppa en helt ny mobil, mellanklassmodellen Xiaomi 13 Lite, med en prislapp på 5 990 kronor. Men hur ny är den egentligen? Inte helt färsk, visar det sig.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En väl presterande mobil med snygg skärm och tilltalande design. Den gör dock bort sig på vissa punkter, en samling kameror som vill mer än de kan leverera, en trist monohögtalare och gammalt Android. Hade Xiaomi inte väntat ett halvår med att släppa den hade den övertygat mer. Men frågan är om det hade räckt i den hårda konkurrens som råder.

Positivt

  • Högklassig skärm
  • Slimmad, lätt och elegant design
  • Bra batteritid
  • Snabbladdad

Negativt

  • Inte senaste Android
  • Ojämn kamera
  • Trist monohögtalare

Lägst pris: 5 990 kronor hos Webhallen

Xiaomi 13 Lite släpps med Android 12 istället för Android 13, vilket innebär att den ligger en generation efter för framtida systemuppdateringar. Hur många sådana du får är inte officiellt, till skillnad från toppmodellerna som får tre års Android- och fem års säkerhetsuppdateringar.

Att vara kvar på Android 12 känns rätt fånigt, med tanke på att föregångaren Xiaomi 12 Lite faktiskt uppdaterade till Android 13 i december. Xiaomis egna gränssnitt är dock nya MIUI 14. När en uppgradering väl släpps borde den vara lätt att vänja sig vid. I alla fall när du lärt dig Xiaomis säregna upplägg av appar och funktionsutbud. 

Xiaomi 13 Lite gör verkligen skäl för namnet. Precis som föregångaren 12 Lite tar den fasta på just "Lite" och är tunnare och lättare än de flesta andra smartphones. Den är bara 7,2 millimeter tjock, om man bortser från ett utstickande kamerahus på baksidan, har böjt glas både fram och baktill samt en tunn ram runt om, som gör att den upplevs som ännu mer slimmad. 

Xiaomi 13 Lite färger
Foto: XiaomiTilltalar inte den neutralt gråsvarta modellen jag testade finns det färgglada alternativ.

Tunn och elegant

Vikten på 171 gram är låg, med tanke på att det inte är en kompakt mobil i övrigt. Den har en 6,55 tum stor skärm och är 7,3 centimeter bred. Glaset på framsidan är av Gorilla Glass 5-typ, det inte finns några uppgifter om vilken typ av glas baksidan har. Det kan vara en idé att stoppa in mobilen i sitt medföljande transparanta skal. Men synd är det, då den då inte blir lika tunn och lätt längre.

Ramen runt om skärmen är i plast, men ger hög kvalitetskänsla och ser ut som polerad mörk metall. Knapparna på sidan är prominenta och lätta att hitta. Du får inte samma ip68-klassning och vattentålighet som i Xiaomi 13 och 13 Pro, men den uppges i alla fall vara stänktålig.

Det här är den första mobilen jag sett i Sverige med Qualcomms Snapdragon 7 gen 1 som systemkrets. Kretsen påminner mycket om Snapdragon 8 gen 2 med fyra nanometers arkitektur, och åtta Kyro-kärnor med tre nivåer av klockfrekvens. Fast med lägre hastigheter på alla, och med en inte lika extrem grafikprocessor.

Xiaomi 13 Lite skärm
Skärmen är en höjdare. Det stora hålet för dubbla selfie-kameror kan dock störa.

Bra prestanda, bättre skärm

Det är ingen enorm prestandaökning jämfört med generationen innan. I benchmark-mätningar placerar den sig ungefär i mitten av startfältet bland konkurrerande mobiler under 6 000 kronor. Den drar ungefär jämnt med Nothing Phone 1 och Oneplus Nord 2T för surf, sociala appar och annan vardaglig användning. Den känns utmärkt rapp och problemfri i nästan alla lägen.

Du får åtta gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagring. Det går inte att utöka med mikro sd-kort, men det lär ju knappast behövas med så gott om plats. Med bra mottagning på 4g och 5g, och wifi 6-stöd är risken för seg uppkoppling minimal. Under fyra dagars daglig användning stötte jag inte på någon situation då trådlös kommunikation fallerade.

Skärmen, med upp till 120 Hz bildfrekvens och snabb avläsningsfrekvens, bidrar också till en pigg upplevelse. Det är ingen avancerad skärm med ltpo-teknik, men den växlar mellan 60 och 120 Hz automatiskt efter behov. Bildkvaliteten är utmärkt, 1080p-upplösning, hög färgintensitet, korrekt färgåtergivning och brett hdr-stöd, både hdr10+ och Dolby Vision. Vid uppspelning av hdr-film får du upp till 1 000 cd/m2 i ljusstyrka, och den klarar utan större problem att användas i solsken.

Xiaomi 13 Lite högtalare
Monohögtalare i botten. Det är inte toppen.

Var tog ljudet vägen?

Den utmärkta skärmen matchas tyvärr inte av lika utmärkt ljud. Xiaomi 13 Lite har bara en monohögtalare i botten, som visserligen inte låter dåligt, men inte heller sticker ut på något positivt sätt. Även i en mellanklassmobil tycker jag nog att det ska gå att begära stereoljud. Det har de flesta konkurrenterna. Om än inte alla. Mobilen har Dolby Atmos-stöd, men det behöver du ansluta hörlurar för att få någon vidare glädje av.

Xiaomi 13 Lite har tre kameralinser på baksidan, där den tredje är en icke märkvärdig två-megapixlare för makrofoton. Det känns mest som den bara är där för Xiaomi ska kunna kalla 13 Lite för en trippelkamera. Kanske hade det varit bättre med en separat djup-sensor istället, porträttläget med huvudkameran har en tendens att träffa fel med skärpedjupet relativt ofta.

Selfiekameran på framsidan har en extra sensor för djupseende. Där tycker jag faktiskt att de ser ut att fungera bättre. Den håller för övrigt bra kvalitet, men är aningen mjuk i detaljerna. Förutom just när det gäller bokeh-effekten har många tidigare selfie-kameror i Xiaomi-mobiler presterat bättre.

Xiaomi 13 Lite kamerahus
Den blanka ytan i kamerahuset är snygg, men drar också väldigt snabbt till sig damm och smuts. 

Duglig kamera som borde varit bättre

Det här är egentligen en mobil som släpptes tidigare i höstas, och den har inga spår av det nya samarbetet med Leica, som visade sig vara en vinnare i Xiaomi 13 och inte minst i Xiaomi 13 Pro, med sin enorma entums-sensor. Både hårdvara och app är mer traditionell Xiaomi-klass på. Fanns det inga Leica-lärdomar som kunde ha implementerats här? Tydligen inte.

Här sitter en mer normalstor Sony Exmor-sensor med 50megapixels upplösning som fortfarande håller hög grundkvalitet. Men utan Leicas optik och färghantering beter den sig mer som Xiaomi-mobiler från förr, med en något dämpad och murrig bild. Den fotar skarpt både i dagsljus och på kvällen, men bristen på optisk bildstabilisering blir påtaglig med rörliga objekt eller vid filmning.

För enklare plåtning tycker jag den håller jämna steg med flertalet mobiler i mellanklass, men det finns bättre alternativ, om det just är kameran som är viktigast för dig. Den mindre vidvinkelkameran är allt annat än märkvärdig. Den har fast fokus och kan därför inte användas för makro. Det gör dock att den ger skarp bild även vid de tuffaste ljusförhållanden. Om än brusig och med svårtyglad färgtemperatur när det blir mörkt.

Xiaomi 13 Lite kamera-app
Inget spår av kameranyheterna som hittas i Xiaomi 13 och Xiaomi 13 Pro.

Snabbladdat batteri

Batteritiden är väl godkänd, även om jag hade hoppats på mer, med tanke på att den nya systemkretsen på pappret bör vara strömsnål. Jag kan strömma 1080p-film på full ljusstyrka i nästan ett dygn. Vid mer varierad användning kan batteritiden variera stort beroende på användning, men för det mesta bör den räcka till sen kväll. Du får ingen trådlös laddning, men däremot samma 67 watts snabbladdning av batteriet som Xiaomi 13. Det tar mindre än 45 minuter för ladda batteriet fullt.

Även om det inte är en helt ny mobil är Xiaomi 13 Lite en charmig liten enhet, som framför allt lever på sin snygga-slimmade design, en ljus och skarp skärm, och snabb batteriladdning. Men den känns som en nedgradering på vissa punkter mot föregångaren, och den har för många små missar för att jag ska kunna rekommendera den. Hade Xiaomi släppt den globalt som en 12T Lite i höstas hade den haft en bättre chans. Nu hålls den tillbaka av gammalt Android och mediokert ljud.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi 13 Lite
Testad: Mars 2023
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1
Processor: Kryo Prime 2,4 GHz, 3 st Kryo Gold 2,36 GHz, 4st Kryo Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 644
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,55 tum, amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led, 32 megapixel + djupsensor fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 12 med MIUI 14
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärm
Batteri: 4 500 mAh, ca 22 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 26 tim samtal
Batteriladdning: 67 W usb
Storlek: 15,9 x 7,3 x 0,72 cm
Vikt: 171 gram
Lägst pris: 5 990 kronor hos Webhallen

Prestanda

Geekbench uppdaterade i februari från version 5 till version 6. Poängen mellan versionerna är inte 100% jämförbara. Därför redovisar jag under en övergångsperiod både Geekbench 5 och Geekbench 6-poäng, så att du lättare kan jämföra med tidigare testade modeller som bara gjordes Geekbench 5-mätningar på.

Antutu Benchmark*: 575 370 poäng
Geekbench 5: 2 968 poäng
Geekbench 5 en kärna: 769 poäng
Geekbench 5 compute: 2 949 poäng
Geekbench 6: 2 663 poäng
Geekbench 6 en kärna: 937 poäng
Geekbench 6 compute: 2 116 poäng
3dmark Wild Life: 3 085 poäng
Lagring, läsning: 1 016,3 MB/s
Lagring, skrivning: 877 MB/s

*Endast jämförbart med andra Android-mobiler, inte Antutu för IOS

Betyg 3,5 av 5