De senaste åren har Apple valt att utveckla sitt eget skyddsglas för Iphone i samarbete med tillverkaren Corning, som alltjämt fortsätter utveckla sitt eget glas under varumärket Gorilla Glass. Så hur står sig Apples ”Ceramic Shield” mot den senaste versionen av Gorilla Glass, Victus 2?

Utan att tillverka exakt samma telefon med de två olika glasformlerna går det så klart inte att ge slutgiltigt svar på den frågan, men att falltesta två telefoner som använder respektive glas kan ändå ge en indikation. Det är just vad Youtube-kanalen Phonebuff bjuder på i en ny video där Samsungs Galaxy S23 Ultra ställs mot Apples Iphone 14 Pro Max.

Efter fyra ronder står Samsung-telefonen som segrare. Båda telefonerna har sprickor i skyddsglaset på både fram- och baksidan, men de är avsevärt tydligare på Iphone 14 Pro Max där baksidan är helt krossad. Inför testet spekulerade Phonebuff att Iphones stålram och skarpa kanter kan ge den en fördel, men så blev det alltså inte – om det inte är så att Gorilla Glass Victus 2 är så mycket bättre än Ceramic Shield att det mer än kompenserar för formen.