Sedan förra året har prenumeranter på det Google One Premium, den dyraste prenumerationen där två terabyte lagringsutrymme ingår, haft tillgång till en ny vpn-tjänst från Google. Nu meddelar företaget att funktionen även kommer börja ingå i de två billigare prenumerationerna med 100 respektive 200 gigabyte lagring.

Googles vpn har utvecklats för att skydda användarna från övervakning (ironiskt nog, kan tyckas). Bland annat separeras autentisering och anslutning till vpn-tunneln med hjälp av något som kallas blind signering, vilket innebär att Google inte har något sätt att koppla ditt konto till din anslutning till vpn-servrarna. Krypteringsnycklarna roteras också för att göra det svårare för eventuella hackare som tar sig in i det ena systemet att koppla ihop användare och anslutningar. Google lovar också att inte logga någon trafik (inklusive dns), anslutna användares publika ip-adresser, enskilda användares dataanvändning eller tidpunkterna för anslutning och frånkoppling.

En annan nyhet som snart kommer till samtliga Google One-prenumerationer, till att börja med i USA, är ”dark web”-övervakning. Det går ut på att företaget skannar den så kallade mörka webben efter till exempel din e-postadress och varnar dig om den dyker upp någonstans, till exempel i en datadump från något hack.

Förutom mer lagring är de kvarvarande fördelarna med prenumerationer med 200 gigabyte eller 2 terabyte rabatt i Google-butiken och för den dyraste prenumerationen även Workspace-premiumfunktioner (till exempel inspelning av Meet-samtal) samt automatisk guldstatus på Play-poäng.

Googles vpn har klienter för Windows, Mac, Android och IOS.