Google har i princip varit ohotade sedan de gick vinnande ur sökkriget på 00-talet. Den enda egentliga konkurrenten i västvärlden, Bing, har under sina 13 års existens aldrig varit något riktigt hot.

Tills nu.

För första gången hotas nu Googles sökmonopol på allvar. Microsofts genidrag att göra ai:n Chat GPT till en del av sökmotorn har fått företagets trafik skjuta i höjden. 100 miljoner nyfikna användare har plötsligt börja Binga – varje dag. En bråkdel av Googles användare, men en väldigt stark ökning för Microsoft.

Bing och ”Binga” har heller aldrig varit lika coolt som Google och ”att Googla”. Ungefär som att webbläsaren Edge aldrig kommer att används positivt, hur bra den än är (Tack, Microsoft Explorer!). Men snart kanske det blir ändring på det.

Bing har börjat nibbla på Googles tår, och om Google inte svarar kan snart ett helt ben försvinna.

Det svåraste för alla digitala tjänster är nämligen att få användare som är vana vid en tjänst att byta till en annan snarlik. Googles sociala nätverk hade inte chans mot Facebook, hur mycket marknadsföring företaget än gjorde.

Nu ser det ut som om Microsoft äntligen hittat incitamentet som krävs för att få männskor som tidigare inte ens kunde bemöda sig att skriva in bing.com i adressraden till att skapa Microsoftkonton och anmäla sig för att få en invite till nya ai-söket. Och när en användare väl bytt, då är den svår att få tillbaka.

För varje dag som går utan att Google släpper en egen ai-assistent är ännu dag där ännu fler användare får chansen att testa Bing och dess nya coola ai-sök. Användare som, hemska tanke, stannar kvar hos Bing, eller ännu värre – sätter Bing som förval i webbläsaren.

Visst, det ska nog mycket till för att Microsoft ska kunna klå Google på sök i det långa loppet, men det skulle inte förvåna om de lyckas roffa åt sig en större bit av marknaden än vad som tidigare varit möjligt.

Även om Google såklart har en egen ai-assistent på gång (Bard), så verkar de ha blivit tagna på sängen av Microsofts drag och vet inte riktigt hur de ska svara. Det tar inte bara lång tid, det verkar råda tveksamheter om hur redo deras ai-tjänst egentligen är.

Läs även: Google anställda sågar företagets ai-lansering

Kanske bevittnar vi Googles fall från tronen, eller så hamnar Bing återigen i skuggan när nyhetens behag lagt sig.

Allt hänger nu på Googles lansering av företagets ai-tjänst. Och de bör nog snabba sig på…