Uppdaterad: 15/3/2023:

Samsung kommenterar månfotona 

Samsung har reagerat på helgens måndiskussion och vill gärna förtydliga hur tekniken fungerar. I ett officiellt uttalande upprepar de att bilderna du tar inte täcks över med annat material.”Samsung är engagerade i att leverera ledande fotoupplevelser under alla förhållanden.

När en användare tar en bild på månen, känner den ai-baserade scenoptimeringstekniken av att månen är huvudobjektet och tar flera bilder för att komponera ihop flera bildrutor, därefter förbättrar ain detaljerna i bildkvalitén och färgerna. Den lägger inte på någon bild över ditt foto.

Användare kan stänga av den ai-baserade Scenoptimeraren, detta inaktiverar automatiska förbättringar av detaljerna i foton tagna av användare.”

Du kan läsa fler detaljer om tekniken som används för månbilder i Samsung-mobiler här.
 


Tidigare:

Het diskussion i helgen: Hur "äkta" är Samsungs månbilder?

Sedan lanseringen av Galaxy S20-mobilerna har Samsung stoltserat med möjligheten att få till riktigt skarpa bilder på månen tack vare funktionen Space Zoom. Företaget hymlade då inte om att man använde artificiell för att förbättra bilderna. Men hur mycket hjälper ai:n till? Om detta har fotografer och entusiaster redan tvistat i flera år, och nu kastas det in nya vedträn i brasan. 

Galaxy S23 Ultra: Så bra är Samsungs nya toppmobil

Reddit-användaren ibreakphotos redigerade bilder på månen för att de skulle bli suddiga (gaussisk oskärpa), för att säkerställa att informationen i bilderna inte skulle finnas där. Hen fotade sedan av samma bilder på sin datorskärm med en Samsung-mobil. I det resulterande fotot finns detaljer som användaren menade helt enkelt inte fanns i objektet, alltså något som lagts till av artificiell intelligens. Snabbt uppstod en diskussion om tvivelaktig marknadsföring, och vissa kallade rentav de ai-förbättrade bilderna för "fejk".

Samsung har varit någorlunda öppna med att de använder en ai tränad på hundratusentals månbilder för att få bort suddighet. Företaget har dock också påstått att ai:n inte lägger till några extra texturer i bilderna, vilket den påstås ha gjort i exemplet från Reddit. I tråden kommer både ai-experter och proffsfotografer med olika argument och förklaringar kring hur tekniken fungerar.

Om du vill se hur dina månbilder blir utan någon som helst ai-hjälp får du se till att stänga av Scenoptimeraren i kamera-appen på din Samsung-mobil.