Sony har länge legat i fronten av utvecklingen av fototeknik, och har nu släppt något så ovanligt som en kamera särskilt framtagen för synskadade användare, kallad DSC-HX99 RNV, rapporterar Engadget.

Kameran är en kombination av Cybershot DSC-HX99 som släpptes 2018 och en helt nyutvecklad sökare som använder laser för att projicera bilden direkt på användarens näthinna. Sökaren kommer från japanska QD Laser och kallas Retissa Neoviewer.

Sökaren projicerar en bild med 1280 x 720 pixel upplösning och är enligt DQ Lasers vd Mitsuru Sugawara den första praktiska användningen av näthinneprojektion i världen. Den ska göra det möjligt för användare med kraftigt nedsatt syn att urskilja ansikten, läsa skyltar och komponera bilder.

Kameran kommer börja säljas i sommar och ska inte kosta mer än en vanlig DSC-HX99. Sony ska stå för merparten av kostnaden för de användare som har behov av den speciella sökaren, och ska även samarbeta med skolor i Japan och USA för att förse barn med nedsatt syn med möjligheten att fotografera.