Uppdaterad (2023-03-17):

M3:s huselektriker om säljstoppet

Beskedet att Elsäkerhetsverket stoppar två Easee-laddboxar för elbilar har orsakat stort rabalder. Men vad ska du som konsument egentligen tänka på nu - och vad är en möjlig väg framåt för parterna? Det och mycket mer avhandlas när Ida ringer upp Niclas Hallin, elektriker med järnkoll på laddboxar och som bland annat hjälpt oss att installera och testa de populära produkterna. Spana in videon precis här över!


Tidigare (2023-03-15):

Easee-laddboxar stoppas

Elbilsförsäljningen ökar och många väljer att skaffa en laddbox för hemmet. Eftersom laddboxarna ofta drar mer ström än något annat i hemmet är det så klart viktigt att allt är korrekt med elsäkerheten, och därför har Elsäkerhetsverket genomfört en granskning av sex populära modeller på marknaden.

Slutrapporten för granskningen har inte presenterats än, men idag meddelar verket att det har infört försäljningsförbud för Easee Home. Även Easee Charge från samma tillverkare omfattas av beslutet, men inte på grund av tekniska fel utan då de båda modellerna omfattas av samma dokumentation.

Elsäkerhetsverket skriver i ett pressmeddelande att Easee Home har två brister. Dels är jordfelsbrytaren av fel typ – digital istället för elektromekanisk – och dels lever likströmsskyddet inte upp till kraven i den standard laddboxen är deklarerad för.

Förbudet innebär att Easee måste återkalla osålda laddboxar från återförsäljare och ställa redan sålda laddboxar till rätta, men någon omedelbar återkallning av dessa har inte beordrats. Några rapporter om incidenter som involverar Easees laddboxar finns inte.

Easee har redan meddelat att beslutet överklagas och håller inte med i verkets bedömning.