Vardagsrumsdatorn, som ofta kallas htpc (home theater pc), förpassar din cd-, dvd-spelare och digitalbox till historien. Idén att använda en dator för att lyssna på musik eller titta på film är inte ny, men nu när många har en hemmabioanläggning blir htpc:n riktigt intressant.

En htpc är en dator, ofta med ett tv-kort och ett bra ljudkort, som kopplas till hemmabio­anläggningen. Med sin stora hårddisk ersätter den också allt vad dvd-spelare med inspelning och inbyggd hårddisk heter. Det finns inga andra produkter på marknaden som kommer i närheten av en htpc när det gäller funktioner och flexibilitet.

En elektronisk programguide, möjlighet att samla hela bild- och musikarkivet på ett ställe och samtidigt tillgången till alla finesser en vanlig dator erbjuder är bara några av fördelarna.
En htpc med tv-kort kommer att förändra hur du tittar på tv.

Väl värt jobbet


Att bygga en htpc kräver mycket arbete och många gånger en hel del trixande med program och drivrutiner innan allt fungerar som det ska. Vi tycker dock att resultatet är väl värt mödan.
Fördelen med att bygga en egen htpc är att den kan anpassas helt efter dina behov.

En del vill bara ha datorn för att samla film-, musik- och bildsamlingen på ett ställe och då går det bra med en ganska enkel variant.

Andra vill kunna titta på och spela in tv-program samt se på filmer med hd-upplösning. Då ökar kraven på hårdvaran rejält.

Hårdvaran först ut


Vår artikelserie består av två ­delar. Vi börjar med att titta på vilken hårdvara som är lämplig och visar hur vi byggde vår htpc.
I nästa nummer granskar vi programmen till vardagsrumsdatorn.

Eftersom datorn ska stå i vardagsrummet och tv:n blir skärmen behövs ett enkelt och tydligt användargränssnitt som är lätt att manövrera. Vi testar därför marknadens två populäraste htpc-program, Microsoft Windows Media Center Edition och gratisalternativet Media­portal.

Innan du plockar ihop delarna till din htpc måste du fundera över vad du ska använda den till. Ska du inte titta på högupplöst material kan du dra ned en hel del på prestanda och behöver inte köpa särskilt dyr och kraftfull hårdvara.
lättare att kyla

Att använda lite långsammare komponenter har en fördel. Eftersom datorn ska stå i vardagsrummet ska den förstås vara så tyst som möjligt. Långsammare komponenter utvecklar mindre värme och är lättare att kyla, vilket ger lägre ljudnivå. Packar du datorn full av högpresterande hårdvara blir kylningen mer problematisk.

Hårdvaran i en htpc skiljer sig annars inte särskilt mycket från den i en vanlig dator. Har du en gammal dator liggande hemma är chansen stor att du kan återanvända många av komponenterna från den. Enda extra komponenten jämfört med en vanlig dator är tv-kortet.

En datorlåda värdig en htpc


Eftersom datorn ska stå i vardagsrummet ska lådan helst inte vara av en datorbeige tornmodell, utan gärna smälta in bland övrig utrustning.

På senare år har det dykt upp datorlådor gjorda för att bli just vardagsrumsdatorer. De är alla av desktopmodell, alltså liggande som datorer var för några år sedan, och ofta med en lite mer exklusiv och stilren form.

De brukar kosta från tusen kronor och uppåt, beroende på vilka funktioner du vill ha. De ­enklaste varianterna är helt vanliga lådor, medan de lite dyrare har finesser som tecken­fönster och knappar för att ­styra musik­uppspelningen.

Hur stor datorlådan får vara påverkar också ditt val av hårdvara. Vill du ha en riktigt liten htpc kan du satsa på ett moderkort i det mindre matx-formatet, som inte har fullt så många expansionsplatser som vanliga moderkort. Även nätaggregatet och dvd-spelare måste ibland också vara av mindre modell med de små datorlådorna.

Kan du tänka dig en större datorlåda blir du inte lika begränsad, utan kan i princip använda helt vanliga hårdvarukomponenter.

Bra lådor från Mcubed


Exempel på tillverkare som har htpc-lådor är Antec, Dign, Mcubed, Silverstone, Thermaltake och Zalman.
Mcubeds HFX-serie är några av de bästa lådorna på marknaden, men de är också dyra.

Lådans sidor består av stora kylflänsar och med hjälp av värmerör kyls alla komponenter helt utan fläktar. Datorn blir således ljudlös, även med riktigt kraftfull hårdvara.


Vi har valt en Antec Fusion, en välbyggd och prisvärd låda där ett riktigt tyst nätaggregat ingår. Den rymmer dock endast ett matx-moderkort.

Till datorlådor där nätaggregat inte ingår gäller det att köpa ett högkvalitativt aggregat med låg ljudnivå. I MikroDatorn nummer 14/2006 testade vi 14 nätaggregat i olika prisklasser. Köp testet här.

Barebonelådor, små dator­lådor med inbyggt moderkort och nätaggregat, kan också användas för att bygga en htpc. Nackdelen med dem är att det blir riktigt trångt med plats inuti lådan och att ljudnivån ofta är hög.

Moderkort & processor


För moderkort och processor finns det många alternativ. Tänker du inte titta på högupplöst material kan du gott välja en processor med ett par år på nacken eller en billigare ny modell. Ett tips är att välja en processor med så liten värmeutveckling som möjligt.

Vilket moderkort du ska ha beror självklart på vilken processor du väljer och vilka funktioner du är ute efter. Vi skulle rekommendera ett kort utan fläkt på styrkretsen, för att hålla ljudnivån nere.


Snabb processor


Vill du kunna titta på högupplöst video eller spela in mycket material ökar kraven. Här finns två vägar att gå: en kraftfull processor eller ett snabbt grafikkort, beroende på vilken komponent ska göra det mesta av jobbet.

I dag är de flesta drivrutinerna skrivna för processorn, varför en snabb ­sådan är att rekommendera. Enligt Microsoft och Apple krävs det en processor med en klockfrekvens på cirka tre gigahertz eller mer för att spela upp högupplöst material.

Oavsett vad du ska använda din htpc till rekommenderar vi minst 512 megabyte arbetsminne, i alla fall om du kör Windows.

Har du en riktigt snabb processor kommer du långt även med grafiken integrerad på moderkortet. Väljer du ett separat grafikkort är självklart en passivt kyld modell att föredra.

Fundera på hur du tänker koppla htpc:n till din hemmabioutrustning och skaffa ett grafikkort med rätt utgång. Många moderna tv-apparater och projektorer har både en analog vga-ingång och en digital hdmi-ingång.

Det har börjat dyka upp grafikkort med hdmi-utgång, men eftersom dvi och hdmi egentligen är samma signal finns det kablar som enkelt kopplar den mer vanligt förekommande dvi-utgången på grafikkortet till tv:ns hdmi-ingång.

Hdmi kan omvandlas till dvi och vice versa. Hdcp-krypteringen följer med signalen medan hdmi-ljudet faller bort.

Begränsningar för hdmi


Tyvärr har många tv-apparater begränsningar i upplösning på just hdmi-ingången. Läs mer om det i faktarutan ovan till höger. Det kan även vara smart att köpa ett kort med stöd för hdcp (high-bandwidth digital content protection), även om den tekniken inte används ännu.

Ljudkort


Nästan alla moderkort har i dag inbyggt ljudkort, ofta med både surroundljud och digitala utgångar. Har du låga krav på ljudkvaliteten kan det fungera, men vill du ha lite bättre ljud rekommenderar vi att du köper ett separat ljudkort.

De separata korten är av ­högre kvalitet, erbjuder fler ­finesser och är inte lika känsliga för störningar och brus som de integrerade varianterna. Även ett lite enklare ljudkort från exempelvis Creatives Soundblaster-serie bör ge ljudet ett stort lyft.


Lagring


Vilka val du ska göra när det ­gäller komponenter som dvd-spelare och hårddisk beror helt på hur mycket pengar du vill lägga ned.

En dvd-brännare kan vara praktisk när hårddiskutrymmet tryter. De flesta väljer dock att köpa en riktigt stor hårddisk, gärna på 300 gigabyte eller mer, för att kunna få plats med hela bild- och musikarkivet.

En mp3-fil tar ofta upp ungefär en megabyte per minut och du får därmed plats med flera tusen skivor i en htpc. Sparar du din skivsamling i ett okomprimerat format sjunker självklart den siffran avsevärt.

Var noga med att köpa en hårddisk av tystare modell. Vill du verkligen hålla ljudnivån nere kan du satsa på en hårddiskdämpare, exempelvis ­Mcubeds ­Vertical Silence.

Tv-kort


Den komponent som gör htpc:n till en så kraftfull produkt är utan tvekan tv-kortet. Tillsammans med en elektronisk programguide och en stor hårddisk blir inspelning av program lättare än någonsin.

Det är bara att via det grafiska gränssnittet markera programmet i programguiden och välja spela in. Det går också att få datorn att spela in programmet varje gång det visas.


Paus för kaffe


Det som kommer att innebära den största förändringen är det som kallas timeshifting. Eftersom htpc:n automatiskt kan spela in alla tv-program du tittar på går det att pausa och återuppta tittandet precis när du vill, även om det bara rör sig om ett nyhetsinslag.

Om du vill koka en kopp kaffe kan du alltså göra det i lugn och ro, utan att behöva oroa dig för att missa något. Dessutom kan du spola tillbaka och se ett klipp igen om det var något intressant som visades.

Kort för framtiden


Det finns flera tv-kort på marknaden, allt från enkla kort som bara kan ta emot analoga signaler till digitala varianter med stöd för betalkanaler. Vill du kunna se på högupplöst tv i framtiden bör du se till att kortet klarar det.

Vi har valt det digitala tv-­kortet FireDTV, som stödjer hdtv och i kombination med exempelvis ett Boxerkort även kan ta in betalkanaler. Vill du kunna spela in ett program samtidigt som du tittar på ett annat måste du ha två tv-kort.

Styrning


Slutligen behöver du fundera på hur du ska styra din htpc. En vanlig trådlös mus och ett tan­gentbord räcker bra, men det ser kanske inte så snyggt ut på soffbordet. Det finns flera företag som tillverkar speciella fjärrkontroller utvecklade med htpc i åtanke, däribland Microsoft och Imon.

Fjärrkontroll räcker


När du gör inställningar på din htpc behöver du definitivt mus och tangentbord, men när du är färdig bör du klara dig med enbart en fjärrkontroll om du inte ska använda det vanliga operativsystemet. Många htpc-program erbjuder dock möjlighet att exempelvis surfa på internet och då kan du behöva tangentbord och mus igen.

Till vår htpc använder vi det trådlösa tangentbordet Ione Scorpius P20, som har inbyggd mus. Överföringen sker med radiovågor, vilket betyder att vi inte måste ha fri sikt till mottagaren. Vi använder också fjärrkontrollen M-Play Mini.

MikroDatorns slutsats


Att bygga en egen htpc är ett projekt som kan kräva betydligt mer tid och arbete än väntat, men i gengäld belönas du med en flexibel dator med många smarta funktioner.

En htpc med ett tv-kort ger möjligheten att pausa en tv-sändning, automatiskt spola förbi reklam och samla hela bild- och musikarkivet på ett ställe. Med den höga upplösningen blir också bildkvaliteten riktigt bra.

Anpassas efter dig


Bygger du en egen htpc kan du anpassa datorn efter dina behov. Kanske är du exempelvis inte intresserad av att spela in tv eller titta på högupplöst material. Då kan du skippa tv-kort och snabb hårdvara och i stället lägga pengarna på en riktigt rymlig hårddisk.

Bestämmer du dig för att bygga en htpc ska du inte missa ­nästa nummer av MikroDatorn. Då tittar vi på programmen som ger din htpc ett tydligt och snyggt användargränssnitt.

Del två i htpc-guiden kan du läsa här!

Fakta

Nu när moderna, högupplösta tv-apparater har en digital hdmi-­ingång känns det självklart att även skicka bildsignalen från htpc:n via den digitala bildskärmsutgången. Digital överföring innebär ­mindre förluster och hög kvalitet på bilden.

Tyvärr är verkligheten inte så enkel. Nästan alla tillverkare av tv-apparater med stöd för hd-upplösning har valt att begränsa hdmi-ingången.

Exempelvis har bildpanelen i många lcd-apparater på 32 tum upplösningen 1 366x768 punkter, men bortsett från ett fåtal undantag finns det inga tv-apparater som kan ta in den upplösningen via hdmi. I stället begränsas ingången till 1 280x720 punkter, som är en standardupplösning för hd-material.

Det innebär alltså att bilden måste skalas upp av tv:n för att passa panelens upplösning, med försämrad bildkvalitet som följd.

Via en analog vga-kabel har tv-apparaterna däremot stöd för ­nativeupplösningen direkt. Paradoxalt nog får du alltså en bättre bild via en vanlig analog vga-kabel än med digital överföring.

Titta noga i handboken för din tv för att se vilka upplösningar de olika ingångarna klarar.


I del två av vår htpc-guide granskar vi programmen som ska ge din vardagsrumsdator ett tydligt och lättnavigerat gränssnitt.

Klicka här för att läsa del två i htpc-guiden!

Klicka här för forumet - tema htpc!


Vi frågade tre tillverkare av lcd-skärmar för tv om deras apparater kan ta in nativeupplösningen via hdmi-ingången. Vi undrade också varför begränsningen finns.

Joakim Örnstig, LG: Några av våra modeller har stöd för det. Det är hela LB1R- och LB2R-serien. Att vi bara har funktionen i vissa modeller är en ren kostnadsfråga. Det är helt enkelt betydligt dyrare att ha funktionen i processorn.

Andreas Bratt, Samsung: Ingen av våra tv-apparater klarar det.

Per-Martin Öhman, Sony: Ingen av våra tv-apparater klarar det.


1:1 pixelmapping. Innebär att htpc:n skickar ut samma upplösning som tv-apparaten faktiskt visar, tv:ns så kallade nativeupplösning (se förklaring nedan).

Är bilden inte korrekt pixelmappad måste tv:n skala om den till bildpanelens upplösning, med försämrad bildkvalitet som följd. Du kan testa om din htpc skickar ut signalen pixelmappat eller inte på www.pixelmappat.nu.

Dvi Digital video interface. Ett gränssnitt för digital överföring av bild som är vanligt bland datorer och kan ha stöd för hdcp.

Dvb Digital video broadcast. En standard för att skicka ut digital-tv. Vanligt förekommande i Sverige i dag är dvb-t (digital marksänd ­television), dvb-c (digital kabel-tv) och dvb-s (satellit-tv).

Epg Elektronisk programguide. Guiden visar hela programtablån på tv:n, ofta flera dagar framöver, och information om respektive ­program. Det underlättar inspelningen av ­program och serier.

Front-end. I htpc-sammanhang syftar man på det program som styr datorn och som ger det grafiska användargränssnittet. Två exempel är Windows Media Center och Mediaportal.

Hdcp High-bandwidth digital content protection. Ett skydd skapat av Intel för att förhindra spridningen av kopieringsskyddat material. Tv-apparaten måste ha stöd för det och det kommer framför allt att användas tillsammans med material lagrat på hd-dvd och blu-ray.

Hdmi High definition media interface. Ett gränssnitt för digital överföring av både bild och ljud. Samma format på bildsignalen som med dvi. Gränssnittet klarar hdcp och är vanligt på moderna tv-apparater.

Hdtv High definition tv. Begreppet innebär tv som sänds i mycket hög upplösning. Det ger avsevärt bättre bildkvalitet, men kräver också en snabb hårdvara. De vanligaste upplösningarna för hdtv är 720p (1 280x 720 punkter, progressiv) och 1 080i (1 920x1 080 punkter, interlaced).

Htpc Home theater pc. En vardagsrumsdator.

Nativeupplösning. Tv-panelens faktiska upplösning. Exempelvis 1 366x 768 punkter för de flesta 32-tums lcd-apparater.

Progressiv/interlaced. Olika sätt att skicka en bildsignal. Progressiv innebär att man skickar hela bildrutor och ger bäst bild. Interlaced, eller sammanflätad, innebär att respektive bildruta bara innehåller varannan linje. Det ger lite sämre bildkvalitet, men kräver inte lika mycket bandbredd.

Timeshifting. Möjlighet att spela in tv-sändningar för att kunna pausa, spola tillbaka eller titta på materialet vid ett senare tillfälle.