Den är liten som en godisbit (8 millimeter) men ger en bild som i ett mörkt rum kan dras upp till runt 40 tum. Och bäst av allt: När den är färdig kommer den kunna monteras in i en mobiltelefon! Enligt Microvisions Matt Nichols som demonstrerade det lilla underverket för M3 håller företaget på att utveckla två modeller: en extra liten modell som ska integreras i mobiltelefoner och en extern modell som kan kopplas ihop med exempelvis en Ipod.

PicoP som den kallas använder sig av laserteknik för att skapa en riktigt hyfsad bild som faktiskt är fokuserad oberoende av projektionsavstånd. Ljusstyrkan ligger på 10-12 lumens. Inte så starkt men enligt demon fullt tillräckligt, åtminstone i halvdunkel. Låg ljusstyrka är en av förklaringarna till den låga strömförbrukningen. 1,5 watt är målet enligt Matt Nichols, vilket borde vara tillräckligt lågt för att göra mobiltelefontillverkarna glada.

Apropå mobiltelefontillverkarna. Enligt Matt Nichols står de på kö. Alla vill göra mobiltelefoner med inbyggd projektor. Och går allt enligt planerna lär vi få se en sådan, samt en extern miniprojektor redan nästa år.


En skiss som visar hur projektorn kan vara monterad i en mobil

Se filmklipp:

Fakta